Stängselmosstjärnen

Projektet inleddes med dramatik då det visade sig att jag hade placerat handduken i en myrstack. Jag, och myrstacken, var när detta uppenbarade sig belägna på en minimal tuva en bit ut i tjärnen, och detta krävde att många beslut fattades på kort tid. Lyckligtvis för min skull, men inte för lösnummerförsäljningen, fattade jag så pass kloka beslut att jag kom i land utan att åter trilla i. Dessutom vann jag striden om handduken.Så vad gjorde jag utrustad med en rödmyrebeklädd handduk på en tuva i en tjärn en sommarkväll till att börja med? Detta får du svar på genom att klicka på ”Om”, på ordet ”Projektet” här ovan eller här.

Stängselmosstjärnen ligger strax väster om den nedlagda Långfallsgruvan utanför Saxdalen, som kostade multum att sanera när den stängdes i slutet av 80-talet. Området idag är en intressant syn med grunt, sulfidfärgat vatten som tränger upp ur marken och rinner över en stor yta. På kartan kallas området för Vattfallsgropen, och det är skrivet med svart så det kräver inte något bad från min sida. Runt om Vattfallsgropen växer tvåmeterhöga tallar och inte så mycket annat. Ett skidspår och något som troligtvis fungerar som en crossbana finns också att tillgå.

Jag hade hamnat här av en slump. Det hade dykt upp en timmes tid att slå ihjäl, och den tycktes som gjord för att inleda projektet, och eftersom jag befann mig i Saxdalen när timmen infann sig var det här närmaste sjö som jag hittade på Google Maps (jag hade inte Terrängkartan med mig), förutom Saxen, men officiella badplatser sparar jag till besök med familjen. Nå, jag följde skidspåret västerut från Vattfallsgropen och kom till tjärnen, gick halvvägs runt den och hittade ovan nämnda tuva.

Vattfallsgropen. Kameran fångar inte riktigt rödheten i vattnet.

Vattfallsgropen. Kameran fångar inte riktigt rödheten i vattnet.

Tjärnen visade sig vid iträdandet av den vara ungefär fyrtio centimeter djup och ha en botten som bestod av en ansenlig mängd dy. Jag upptäckte snart att dy som man trampar i virvlar upp och sedan inte lägger sig på botten igen under överblickbar tid. Detta leder till att man är täckt av sagda dy när man kommer upp igen. Kombinerat med det kalla vattnet (uppskattat till 16-17 grader – termometern var inte med idag men som det kommer visa sig längre ner i texten gjorde inte det så mycket) gör detta att badupplevelsen inte kan få särskilt högt betyg. Lägg till mygg, knott och framförallt myrorna och inte heller totalupplevelsen blir superfantastisk.

Jag begav mig tillbaka till bilen och körde hem, glad över att vara igång med projektet. Men ack, ett gravt antiklimax infann sig när det visade sig att tjärnen ifråga inte har något namn på Terrängkartan. Så den räknas alltså inte. Stängselmosstjärnen är bara mitt namn på den, taget efter myren intill den. Efter att ha småsurat över detta bestämde jag mig för att det trots allt var lika bra, för ett projekt av den här digniteten behöver ju en pilotsjö att börja med, för att testa formulär och packlista och liknande. Dessutom hade jag ju glömt termometern. Så, projektet kom alltså inte igång den här dagen, men dagen förde ändå med sig mycken erfarenhet, särskilt inom området handduksplacering. Nästa inlägg kommer att beröra den historiska sjö 1 av 581, och den sjön har inte bara det som unikum. Halvtaskig cliffhanger, men den får duga.

Stängselmosstjärnen i vad som verkar vara gryning eller skymning men som i själva verket bara är Stängselmosstjärnen sedd genom en annan vitbalans.

Stängselmosstjärnen i vad som verkar vara gryning eller skymning men som i själva verket bara är Stängselmosstjärnen sedd genom en alternativ vitbalans.

Stängselmosstjärnen
2015-06-20
Löpnummer: 0

Väder: +15, mulet, vindstilla
Vattentemperatur: i.u.
Höjd över havet: 210 meter
Botten: någon decimeter dy (2)
Vatten: u.a. 3
Strand: barrskog med vass och mossa (3)
Placering: 2 km väst om Saxdalen (3)
Tillgänglighet: 500 meter grusstig (3)
Utsikt: låg skog (3)
Omgivningar: sanerat gruvområde (4)
Faciliteter: inga
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Totalupplevelse: 2
Badupplevelse: 2
Återvända: nej

Uppdatering 2020-08-30: Jag upptäckte häromjäsiken att den tjärn som jag pekat ut på kartan som varande den här i själva verket inte var det. Tjärnen som ligger vid Stängselmossen, och som därför skulle kunna ha hetat Stängselmosstjärn, är inte den som beskrivs här. Tjärnen som jag faktiskt badade i är mindre och ligger ca 600 meter öster om den egentliga Stängselmosstjärnen. Tänk vad tokigt det kan bli.

7 reaktioner på ”Stängselmosstjärnen

  1. Pingback: Återbruk vid Tjädertjärnen | 581 sjöar

  2. Pingback: Groeten uit Klosstjärnen | 581 sjöar

  3. Pingback: Dunderberget 2: Dunderbergstjärn har lost that lovin’ feeling | 581 sjöar

  4. Pingback: Stora Tossatjärn: the dybotten in disguise | 581 sjöar

  5. Pingback: Näckbladtjärn: Inga förmildrande omständigheter (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

  6. Pingback: Svensksjön en sval kväll | 581 sjöar

  7. Pingback: Lejbergstjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s