Lilla Lejen

På väg till Lejbergstjärn passerade vi ett vackert område med utsikt över en örik sjö som på kartan visade sig vara Lilla Lejen. Den sitter ihop med Stora Lejen och Norra Lejen och är för övrigt den sjö som Lejbergstjärn rinner ut i. Eftersom Lejbergstjärn var dagens huvudmål fick Lilla Lejen vänta till hemvägen, då den plockades. Botten var betydligt bättre, knottansamlingen inte fullt så rik, vattnet lite varmare och tillgängligheten från vägen gjorde den på det stora hela betydligt mer användarvänlig. Trots/tack vare det var nöjet att plaska omkring i Lejens vatten inget i jämförelse med dagens tidigare badupplevelse, men det var en sjö som skulle bockas av, och nu har så skett.

Den närmaste bebyggelseantydan från platsen för badet, vid Lilla Lejens västra sida, är Olaustorpet som på kartan är utmärkt som bebyggelselämning. Det ordet, och dess ”x” på kartan, triggar alltid min fantasi. Just denna dag fanns det ingen tid för urban exploration (silva exploration?), men namnet stannade kvar och ledde till en googling senare. Den i sin tur ledde hit, där vi kan läsa att ”torpet blev öde i mitten av 1940-talet men gårdshusen står ännu kvar [2009] i mycket dåligt skick”. Detta i sin tur påminner mig om när F, hans då blivande, nu nuvarande, fru M, och jag utforskade det övergivna sommarstugeområdet vid Gröna stigen i Ludvika en sommardag under 00-talet. Detta har sedermera blivit rivet, till min förtret, allt utom ett hus som ser bebott ut. (Även det här har triggat min fantasi och jag har ramen till en novell kring detta utlagd i huvudet sedan länge. Detta är i sig inget konstigt; mängder med ramar till alla möjliga saker ligger utlagda i mitt huvud och det händer ofta att jag snubblar över dem när det är mörkt.) Hur som helst, i ett av dessa hus, härligt 70-talsinrett med ljusröda köksluckor, läckert mönstrad linoleummatta och så vidare, hittade en av oss en liten ask. När man hittar en liten i ett övergivet hus öppnar man förstås den, och nyfikenheten blev inte mindre av att någon hade bemödat sig med att linda in någonting i ett stycke tyg som tog upp hela den lilla askens innanmäte. Långsamt och försiktigt vecklade en av oss upp tyget för att ta reda på vad för slags skatt som kunde vara gömd där i – att det var knark låg nära tillhands i tanken eftersom det brokiga folkparksområdet ligger alldeles i närheten, en bit upp i backen. ”Knarkgömma funnen i sommarstugeområde” såg vi lokaltidningsrubrikerna i rötmånaden framför oss ovanför en bild med oss helt jättenaturligt pekande mot sommarstugan ifråga. Det blev dock inget med det scoopet.

När tyget var utvecklat visade det sig innehålla en använd tampong.

Nåväl, förutom att ge upphov till sådana minnen sätter bebyggelselämningskryss fart på andra tankar. Hur var livet där, 400 meter över havet, 1 mil dyster ödemark från det närmaste som kan räknas som ett samhälle? Hur försörjde man sig? Var det kriget som ledde till att man flyttade därifrån? På satellitbilden ser man skog, myr, skog, myr och något som kanske kan vara en byggnad. Som tur är finns det sjöar som kräver att jag åker vägen förbi Lejen och Olaustorpet igen. Bli inte förvånade om bilder från torpet kommer i ett framtida inlägg.

Lejen från den västra stranden av Lilla Lejen

Lilla Lejen
Datum: 2015-07-04
Löpnummer: 2

Väder: 26 grader, halvklart
Vattentemperatur: 22 grader
Höjd över havet: 327,1 meter är Wikipedia bombsäkert på, vilket är lustigt eftersom sjön har reglerad vattenyta.
Botten: grund dy, sten. Grunt. (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: stenig skog (2)
Placering: en knapp mil norr om Fredriksberg (1)
Tillgänglighet: precis intill vägen, dock fem kuperade meter (4)
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: Vildmark. Stort sjösystem med många öar och vikar (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

5 reaktioner på ”Lilla Lejen

  1. Pingback: Östertjärn och minnen från när det varmt i Väsman | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

  3. Pingback: Stora Tossatjärn: the dybotten in disguise | 581 sjöar

  4. Pingback: Motvindsbad 4: Varg och besvikelser på Stora Kullerberget (del 2) | 581 sjöar

  5. Pingback: Stora Kullerberget, Ludvika kommun — Hemomkringvandring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s