Östertjärn och minnen från när det var varmt i Väsman

Efter att den tänkta lunchen på Lejberget blivit inställd på grund av knott (läs mer här) besökte F och jag Pizzeria Jägarn i centralorten Fredriksberg på väg mot civilisationen igen. Närmaste konkurrent inom branschen (pizzeria, inte civilisation) ligger 32,5 kilometer bort och för att komma till denna, Långbans pizzeria i Lesjöfors, måste man korsa länsgränsen till Värmland. Dessa omständigheter skulle i en sämre värld ha kunnat innebära hiskeliga priser och tvivelaktig kvalitet på produkterna, dock inte i denna. Vi avnjöt en god försenad lunch och blickade ut på downtown Fredriksberg (det vill säga en tankautomatstation, ett vildmarkscafé, ett Coop Nära, en kiosk och några mopedister).

Resan gick därefter österut, förbi Säfsen och dess skidanläggning. Vi svängde till höger in på en enskild väg. Östertjärn, stod det på den gula skylten. Fördelen med att röra sig i fiskarrika trakter är att det är skyltat till tjärnarna som om de vore orter. En fördel med själva tjärnarna som är iordninggjorda för ädelfiske är att de minst har grillplatser och spänger. Det har även Östertjärn, och vid dess sydostligaste hörn tog jag sommarens varmaste bad hittills. Även efter att ha räknat bort nästan en hel grad från min glädjetermometer från Biltema fick jag notera att det var 25 grader i vattnet på en halvmeters djup. Tillsammans med den bryggliknande spången som jag tog mig i ifrån innebar detta en helt okej badupplevelse. Det är dock svårare att slappna av och njuta i en sjö som är tänkt att befiskas. Det känns som att det rätt som det är kommer att komma fram en fiskare och uttrycka sitt missnöje med mitt brax-, nors- och gösbortskrämmande plaskande. Så har visserligen inte hänt ännu och denna min oro är säkert något som jag kunde ha tagit upp i min egenterapi under psykologutbildningen om jag hade vetat om att det skulle ha blivit ett, ganska litet, problem en sisådär fyra år senare.

Med tanke på att jag har tänkt bada i 581 sjöar inom det här projektet är det knappast troligt att jag kommer att återvända till särskilt många sjöar innan projektet är avslutat. Östertjärn hör till kategorin ”kanske” här, med tanke på att det var så varmt i vattnet. Vi pratar alltså fem grader varmare än i Lejbergstjärn och två grader varmare än i Lilla Lejen, där den sistnämnda ligger på ungefär samma höjd över havet. Om sommaren 2014 gör comeback någon gång i framtiden vore det intressant att se hur varm Östertjärn är då. Ah, sommaren 2014! Den enda där jag har badat i Väsman, Ludvika kommuns största och långt ifrån varmaste sjö, och gått upp för att det blev tråkigt och inte för att det blev kallt. Denna ögonbrynshöjare inträffade alltså för ganska exakt ungefär ett år sedan vid badplatsen Sligen. Enligt en båtmänniska var det 28,9 grader i ytvattnet i Väsman den dagen. Sligen är för övrigt den badplats vid Väsman som jag helst besöker. När det är slut på sommarens sjöar att redogöra för kommer en genomgång av den handfull sjöar som jag har badat i sedan tidigare, alltså innan projektet sjösattes, däribland Väsman förstås. (Uppdatering 2017-09-08: Jag har snålat bra på dessa sjöar och Väsman är inte redovisad än.)

(Okej, det där var kusligt. Jag räknade orden i dokumentet för att se hur mycket mer jag behövde brodera ut det här inlägget. Det var 581. Så vi nöjer oss där.)

Östertjärn och dess spångbrygga och grillplats. I bakgrunden det logiskt benämnda Östertjärnberget, c:a 485 m.ö.h.

Östertjärn och dess spångbrygga och grillplats. I bakgrunden det logiskt benämnda Östertjärnberget, c:a 485 m.ö.h.

Östertjärn (5 km öster om Fredriksberg; inte att förväxla med Östertjärn som ligger 1 mil nordväst om Fredriksberg)
Datum: 2015-07-04
Löpnummer: 3

Väder: 26 grader, halvklart
Vattentemperatur: 25 grader
Höjd över havet: 398,1 m
Botten: grund dy, djupt vatten (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr (2)
Placering: öster om Fredriksberg (2)
Tillgänglighet: väg går ända fram (5)
Utsikt: kuperad barrskog (3)
Omgivningar: vildmark (3)
Faciliteter: grill, brygga. Dass finns vid andra änden av tjärnen. (2)
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja
Återvända: för temperaturen i så fall

3 reaktioner på ”Östertjärn och minnen från när det var varmt i Väsman

  1. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

  2. Pingback: Motvindsbad 4: Varg och besvikelser på Stora Kullerberget (del 1) | 581 sjöar

  3. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (del 1/2) | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s