Vittjärn och andra mustiga finska platsnamn

För en sisådär 400 år sedan, när finnarna började kolonisera skogarna väster om Ludvika, upptäckte de de hundratals sjöar och tjärnar som ligger utspridda i skogarna. De gavs förstås namn. Flertalet, särskilt i trakterna runt Skattlösberg, har fortfarande namn med den finska ändelsen -lamm (-tjärn). (Det har bara funnits en sjö i Ludvika kommun med det finska ordet för sjö, järvi, som ändelse, nämligen Soasjärvi, som försvann när Lisjön bildades. När väl Lisjön bebadas kommer dess historia att gås igenom, säkerligen i mer detalj än vad många anser nödvändigt.) Några enstaka finska förled lever kvar i dagens namn på Ludvika kommuns sjöar, däribland det smågömda vitt-, som i skrift lätt kan tolkas som vit- om det sitter ihop med -tjärn, vilket det gör. Men Vittjärnen uttalas Vitt-tjärn(en). Detta är ett vanligt namn på fisklösa småsjöar; det finns åtminstone tre i kommunen. Dess svenska betydelse får du om du byter ut v:et mot ett f, vilket kanske avspeglar finnens besvikna utrop efter en dags lönlöst fiskande. Ett annat namn på sjöar utan fisk är Paskalamm. Paska betyder skit, och är också ett förståeligt namn givet till en sjö utan ätbart innehåll av någon som inte bara kunde knalla ner till Akvariet i Ludvika och köpa en rökt regnbåge när andan föll på. Vittjärnen och Paskalamm alltså. Mustiga och målande namn på finska. Är vi lika mustiga i Sverige när det gäller vattensamlingar utan fisk? Inte riktigt. Eller vad sägs om:

Fisklösen.

Någonstans på vägen försvann mustigheten. Den återkom inte när Fisklöstjärnen fick sitt namn heller.

Den Vittjärn som ligger precis söder om länsväg 245/riksväg 66, strax öster om Ulriksberg gör faktiskt inte längre skäl för sitt namn. Den är numera en sjö i vilken det planteras ädelfisk, och inte nog med det: ramper är byggda vid sjöns sydvästra ände för att öka tillgängligheten för exempelvis rullstolar. Den invandrade finnen i sina kärrblöta näverskor utbrister uppgivet ”Och var fanns det här när jag behövde det 1615?”.

Sagda finne hade säkerligen även uppskattat det vi trodde var Terrängkartans enda asfalterade väg av klassen enskild bilväg. Vi förundrades starkt över att den kunde vara i så bra skick och inte en gropig och stenig grusväg tills vi kom på att de strax efter att kartan trycktes rätade ut länsväg 245 vilket innebar att vägen vi färdades på var en del av den gamla sträckningen. Det förklarade också varför skylten mot Vittjärn pekade åt fel håll.

Vittjärn var det här projektets första kontakt med gungfly. Flytande kärrväxt krånglar visserligen till det eftersom det inte är lika självklart att det flyter med 68 kg dalkarl på sig, men det innebär samtidigt att det är djupt på en gång där tjärnen tar vid. Då är det lättare att undvika dyig botten, även om det också leder till betydligt mindre graciösa i- och urstigningar, en bieffekt som jag gärna tar. Siffrorna för Vittjärn ser ut så här:

Vittjärn klockan 17 en julieftermiddag. Foto: F.

Vittjärn klockan 17 en julieftermiddag. Foto: F.

Vittjärn
Datum: 2015-07-04
Löpnummer: 5

Väder: 26 grader, halvklart
Vattentemperatur: 22,5 grader
Höjd över havet: 299 meter
Botten: dy (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr, gungfly (2)
Placering: öster om Ulriksberg (2)
Tillgänglighet: precis bredvid vägen (4)
Utsikt: låg barrskog (3)
Omgivningar: bebodd skog, fiskesjöar (3)
Faciliteter: spänger, rullstolsramper, vindskydd, grill, utedass vid sydvästra änden (2)
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja, rullstolsanpassad
Återvända: nej

10 reaktioner på ”Vittjärn och andra mustiga finska platsnamn

  1. Pingback: Lilla Sandsjön och ett makalöst skådespel | 581 sjöar

  2. Pingback: Klysningen och min far, sprintern | 581 sjöar

  3. Pingback: Bredsjön, där F lyfter en bänk | 581 sjöar

  4. Pingback: Ett återseende i regnet vid Stora Ursen | 581 sjöar

  5. Pingback: Lilla Låsen, källflöde till Stockholms dricksvatten | 581 sjöar

  6. Pingback: Öradtjärnen, sjödubbletter och rondellutsmyckningar | 581 sjöar

  7. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

  8. Pingback: Överraskningen i Vittjärn (Svensksjön 2018) | 581 sjöar

  9. Pingback: Alldeles lagom Stora Vittjärn | 581 sjöar

  10. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s