Hur man får in ABB, Dan Andersson, The Beach Boys och Kenta Nilsson i ett blogginlägg om en sjö

Dan Andersson, Grangärde finnmarks store poet, tillbringade vintern 1914/15 på Brunnsviks folkhögskola en knapp mil norr om den skogssluttning ner mot den långsmala sjön i vilken byggandet av mitt föräldrahem skulle planeras en sisådär 60 år senare. Den claim-to-fame:n saknar en del wowfaktor, det kan jag hålla med om. Men jag kan lugnt luta mig tillbaka och föreställa mig era miner när ni läser nästa sats, ty den lyder: Min farmors mormors far byggde orgeln som stod i skolhuset i Skattlösberg när Dan Andersson föddes, och på vilken hans far, byskolläraren, spelade.

Så där ja. Vad har då det här att göra med Lilla Prästtjärnen? undrar ni, och förbereder er på en ny långsökt koppling mellan sjön för dagen och resten av inlägget. Den frågan får sitt svar i sinom tid, vi är inte klara med Dan Andersson än.

Under vintern på Brunnsvik arbetade Dan hårt med vad som skulle bli diktsamlingen Kolvaktarens visor som kom ut för 100 år sedan det här kvartalet. En noterbar dikt som han arbetade med denna tid var Sista natten i Paindalen, en lång och gripande dikt som grundar sig på Dans vakande vid sin fasters mans dödsbädd den 28 juli 1911 och som senare omarbetades till Vaggsången vid Kestina (dikten alltså, inte dödsbädden. Hur skulle det ha sett ut?). En annan av dikterna som ingår i Kolvaktarens visor heter Min väg och finns i till exempel den här tonsättningen av Mats Klingström. I kontrast till Paindalen och Vaggsång berör Min väg ett mer livsbejakande tema, om än med en mörk underton, inte helt olikt ett annat betydelsefullt verk i mitt liv: The Beach Boys Pet Sounds. ”Even the happy songs are sad”, som Mike Love lär ha sagt.

Min väg den här julikvällen låg åter till de här trakterna efter att ha besökt Krabbsjön längre upp i skogen som sista sjö dagen före. (Vänta, det är inte enda kopplingen till inledningen. Den sortens långsökthet sparar jag ett tag till.) Lilla Prästtjärnen står i skarp kontrast till den intilliggande Stora Prästtjärnen, som ägs av kommunens dominerande privata arbetsgivare ABB och används till ädelfiske för deras anställda. Vid den större tjärnen finns robusta bryggor, grillplatser och vindskydd, spänger och vedförråd, allt i välunderhållet skick så som det anstår ett företag som har 16 000 000 000 dollar i eget kapital. Vid den mindre tar man sig fram på egen risk över multnande spänger till ett vindskydd som har böjt sig för de briser det ska hålla utanför. Grillgallret är rostigt och de två Otto-soptunnorna påminner inte bara om vardagslivet på 1980-talet i första meningens föräldrahem utan ger också sken av att det just var någon gång i samband med Kenta Nilssons Kenta Nilsson-mål i Globen-VM 1989 som stället senast underhölls.

20150706_171152Förklaringen till nedgångenheten hos den mindre av de två prästtjärnarna fann jag på skylten ovan som lossnat och återfanns på marken. Brunnsviks folkhögskola flyttades till Borlänge från just Brunnsvik i juni 2013. Nu behöver man inte vara sondotterdotterdotterson till en orgelbyggare för att förstå att spänger och vindskydd inte åldras så mycket på bara två år, utan det står klart att fisketjärnsunderhållaren stuckit sin kos redan innan resten av verksamheten flyttade till Borlänge. Nåväl, för mig höll spängerna både på väg ut till vindskyddet och tillbaka. Jag kan inte garantera att de håller för dig, men om de gör det tar de dig till en stor klippa som lagom brant sluttar ner i vattnet. Så här skrev jag i mina anteckningar direkt efter badet:

Lilla Prästtjärnen

”Solen kom fram en regnig och blåsig dag. Stället känns övergivet men modernt skräp visar att det är folk här ibland. Bänkar och spänger ruttnar. Synd, då klipporna gör stället lite annorlunda.”

Lilla Prästtjärnen
Datum: 2015-07-06
Löpnummer: 11

Väder: 18 grader, halvklart
Vattentemperatur: 22 grader
Höjd över havet: 248 meter
Botten: klippa + dy (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: klippa, lätt att komma i (3)
Placering: strax nordväst om Norrvik
Tillgänglighet: 150 meter stig från bil. Lättillgängligt om spängerna håller.
Utsikt: blandskog (2)
Omgivningar: äldre fisketjärn med patinerade detaljer (3)
Faciliteter: grill, vindskydd, soptunna, bänkar
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja
Återvända: kanske

4 reaktioner på ”Hur man får in ABB, Dan Andersson, The Beach Boys och Kenta Nilsson i ett blogginlägg om en sjö

  1. Pingback: Till salu vid Långtjärn | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

  3. Pingback: Hemdammen: trägen vinner | 581 sjöar

  4. Pingback: Stora vs Lilla Prästtjärn, ABB vs Brunnsviks folkhögskola | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s