Paddflyet – för att även den minsta sjön förtjänar ett namn

Vi lämnade hjortron och tankar på Marnässkolans matsal bakom oss och begav oss uppåt, uppför berget, mot Paddflyet, dagens fjärde sjö, om termen sjö används generöst. Hade vi förväntat oss en bergstjärn likt Lejbergstjärnen, som en lisa för varma kroppar efter en lång vandring i sol, hade vi blivit besvikna, men nu förväntade vi oss mest ett kallt dyhål efter en kortare promenad genom oländig terräng en mulen sommardag, och det var precis vad vi fick. Men då har jag hoppat över något som så vitt S och jag kunde bedöma var ett avtryck av en björntass, så besöket vid Paddflyet var inte helt ominnesvärt. Och det var det ju inte heller om vi ser till själva badandet. För här stod vi vid projektets hittills minsta vattensamling, helt och hållet omgiven av gungfly och med en största bredd som jag inte hade blivit förvånad om Michel Tornéus hade lyckats hoppa över. Eller, rättare sagt, jag hade blivit extremt förvånad om Michel Tornéus plötsligt hade störtat fram ur skogen och faktiskt gjort just det, men poängen jag vill få fram var att Paddflyet inte är så stort. Min första tanke vid åsynen av det var ”Var de tvungna att ge den här ett namn?”, för hade den inte haft det hade jag ju sluppit bada här.

Storleken till trots har Paddflyet en ö

Storleken till trots har Paddflyet en ö

20150707_135550

Detalj vid iklivningsstället

Jag bytte stoiskt om (tills knotten kom; stoicism och knott går inte ihop), travade ut pågungflyn och vände raskt om när den sjönk under fötterna. Efter lite letande hittade jag ett lämpligare iklivningsställe och backade ograciöst ner i vattnet. S, som glatt stod över badandet i Paddflyet av den underliga anledningen att hon inte är bunden av ett projekt, tog kort på mig som jag i skrivande stund inser är de första som direkt visar mig i färd att bocka av en vattensamling. Väl i vattnet var det som vilken sjö som helst. Det här är en av lärdomarna som jag tar med mig från mitt första badår. Blundar jag och simmar går det inte avgöra om det är Väsman eller Paddflyet, såvida det inte blåser mycket vid den förra. Eller om jag blundar för länge, för då skulle jag simma in i gungflyn på andra sidan av den senare.

Ett aber med Paddflyet var att det var mycket kallare än övriga sjöar för dagen. 16 grader lät termometern meddela, och där har vi ju ännu ett släktskap med Väsman om vi letar efter sådana. På det stora hela är dock Väsman helt klart att rekommendera som badsjö över Paddflyet. Kanske inte ens bara på det stora hela, utan ända in i minsta detalj nu när jag tänker efter.

20150707_135539

Påklistrat leende? Check. Angelägen om att komma upp? Check. Paddflyet? Check.

Paddflyet
Datum: 2015-07-07
Löpnummer: 15
Område: Gravendal

Väder: 18 grader
Vattentemperatur: 16 grader
Höjd över havet: 290 meter
Botten: dy, dy, dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly, fast fly (2)
Placering: norr om Strömsdal (2)
Tillgänglighet: 300 meter genom skog (3)
Utsikt: myr, skog (3)
Omgivningar: myr, skog (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

6 reaktioner på ”Paddflyet – för att även den minsta sjön förtjänar ett namn

  1. Pingback: Djuptjärnen: tredje sjön på 24 minuter | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjöstatistik 2015 del 3 av 3 | 581 sjöar

  3. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  4. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

  5. Pingback: Gettjärn och ett glömt bad | 581 sjöar

  6. Pingback: Fyra badande i Ormtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s