Om Stora Sandsjön och att transportera en säng i en eka

Efter en dags badande i sjöar vars existens inte berättigas av deras fantastiska playor var det slutligen dags för ett bad på ett ställe där även normalstörda människor kunde tänkas bada. Nu uppehöll sig ändå inga normalstörda människor på stranden i badsyfte, sannolikt för att det var mulet och nitton grader i både luft och vatten, men helt ensamma var vi inte. Vid Stora Sandsjön ligger ett sommarstugeområde som jag kanske skulle beskriva som att det har det bästa läget i hela finnmarken om jag inte vid varje tanke åt det hållet angrips av stor och väldigt lokal lokalpatriotism kring ”min egen” finnby. Jag kan i alla fall drista mig till att det är väldigt vackert vid Stora Sandsjön. Bilderna nedan gör inte området rättvisa. Vägen dit har ljung i mitten och en sandig gles tallhed på båda sidor. Vid sjön ligger små röda stugor utplacerade med vy över mörkgröna skogar och blånande berg, sådana där som Dan Andersson hävdade att det fanns någonting bakom (sannolikt mer skog). Hur som helst, just den här dagen befann sig en man på stranden i full färd med att lasta av en släpvagn kopplad till en äldre Toyota och bära det avlastade godset i form av en sängbotten till ett i mitt tycke mycket mindre lämpligt transportmedel, nämligen en vit plasteka med elmotor.

När vi läste språkutveckling på universitetet var ett argument för eller emot någon av teorierna om någonting att människan har en förmåga att skapa helt nya meningar som aldrig har existerat förut. Jag tycker att meningen som avslutade stycket ovan är ett bra exempel på en sådan.

20150707_174846

Ekan på bilden har ingenting att göra med ekan i texten.

Men nu kommer jag ifrån ämnet. Jag har hittills aldrig sett en man lasta i en säng i en eka utan att känna att jag borde hjälpa till, och så var fallet även den här gången. Inte nog med det, vi hjälpte faktiskt till också. Mannen gled ljudlöst ut på sjön med sängbottnen och vi såg honom inte mera.

Istället badade vi och njöt av en av kommunens finare sandbottnar. Sjön är lagom långgrund och sandbottnen håller i sig tillräckligt länge för att man inte ska behöva stå på botten när den övergår i dy. Vid 20150707_174432utloppet av sjön, till Smala Sandsjön, finns en långsmal sandtunga som gör att platsen skiljer sig åt från andra stränder på ett pittoreskt vis. (I den mån vi använder ’pittoresk’ i betydelsen ’charmig’; så ’värd att avbilda’ är den väl inte, men jag gjorde det ändå.) För vem lämpar sig Stora Sandsjön att bada i då? Tja, för den som inte har kiosk som ett krav på sin badplats. I övrigt finns brygga, grillplats, soptunna, sandstrand, sandbotten, dass, bänkbord, vacker utsikt och omgivning och, om du har tur, även en man som lastar i en sängbotten i en eka. Allt ovan i mängd så att det borde kunna duga för de allra flesta. Med tanke på att den ligger där den ligger bör det heller inte vara lika mycket folk där som vid de mer centrala badplatserna, men enligt barnsemester.se är badplatsen ett EU-bad med i snitt mer än 200 badande per dag. Det undrar jag. Men om det stämmer innebär det att provtagning av vattenkvaliteten görs 3-4 gånger per år, och det finns det ju säkert de som uppskattar. Vill du till varje pris undvika andra människor på din sandstrand rekommenderar jag Ludvika kommuns egen Storsjön, som jag återkommer till nästa gång.

20150707_174852

Bakom de närmaste träden finns Smala Sandsjön. Till vänster i bild ligger den långsmala sandtungan, hitom det som ser ut som en till brygga men som egentligen är en bro över sundet mellan sjöarna.

Stora Sandsjön
Datum: 2015-07-07
Löpnummer: 17
Område: Ulriksberg

Väder: +19 grader, mulet
Vattentemperatur: 19 grader
Höjd över havet: 299 meter
Botten: sand (5)
Vatten: u.a. (3)
Strand: grovkornig sand (4)
Placering: 2 km norr om Ulriksberg (3)
Tillgänglighet: backe ner från parkeringen (5 ifrån mitt perspektiv, men har man svårigheter att gå kan lutningen nerför backen vara ett problem)
Utsikt: sommarstugor, kuperad granskog (5)
Omgivningar: sandig tallhed (5)
Faciliteter: brygga, grillplats, soptunna, dass, bänkbord
Officiell badplats: ja, EU-bad
Folk: 1
Fiskesjö: nej
Återvända: ja, definitivt

7 reaktioner på ”Om Stora Sandsjön och att transportera en säng i en eka

  1. Pingback: När vi 3 blir 1: Gällingen, vattenkraft och tjärnar som inte längre finns | 581 sjöar

  2. Pingback: Ludvikas dolda sandstrand finns vid Storsjön* | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 2 | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2015 del 3 av 3 | 581 sjöar

  5. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

  6. Pingback: Smala Sandsjöns komplex | 581 sjöar

  7. Pingback: Lilla Ursen, Pajso och en varm vissångare | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s