Ludvikas dolda sandstrand finns vid Storsjön*

Om du korsar en dalahäst med en giraff, vänder den upp och ner och tittar på den från sidan ser du ungefär samma form som Storsjön har. Om inte det är skäl nog att besöka sjön har den också en fin sandstrand där chanserna att du får vara i fred är bland de största i kommunen. Stranden ligger nämligen en kilometer stiglös skog från närmaste väg. Hit begav oss S2 och jag en mulen julieftermiddag i jakt på bad- och fiskevatten.

20150712_132846

Hjortron bland ljungen

Vi inledde med att båda tycka att den här kilometern var en väldigt fridfull promenad. Den gick över ett igenväxt hygge, genom en sank skog, förbi hjortronet ovan och över en oansenlig bäck som en gång i tiden måste ha betytt tillräckligt mycket för någon för att ge den ett namn, Limalax, när PANG! FLÖG EN TJÄDER ELLER ORRE ELLER NÅT UPP EN METER FRAMFÖR OSS OCH SKRÄMDE TOTALT SLAG PÅ OSS. Jag kan på rak arm minnas två tillfällen när pulsen så oväntat stigit så snabbt. Vid det ena tillfället sitter jag utklädd till kannibal i ett pumphus klockan tre på natten och slumrar, när pumparna utan förvarning slås på och får mig att flyga högt. Vid det andra tillfället glider jag fram i en bil helt utan rosa lack och kromad list men väl av 92 års modell och kommer ifatt en lastbil. Solen skiner, hastigheten är 70 km/h, det är en fin dag på försommaren och livet känns riktigt fint. Då exploderar lastbilens ena bakdäck, och livet känns fortfarande riktigt fint fast med något högre adrenalinnivåer.

20150712_133107

Limalax rinner stilla ut i Storsjön, som om den inte visste någonting om det stundande adrenalinpåslaget bara några stenkast bort.

20150712_143717

Grillplats

Ganska snart efter fågelincidenten kom vi fram till sjön. Sandstranden, som S1 och jag sett tidigare på håll men inte haft tid att ta oss fram till (vi åkte till Stora Sandsjön istället), var mycket riktigt en lång, smal sandstrand. Den slutade, mycket fördelaktigt, på en udde med grillplats och bänkar och riktigt fin utsikt. Ja, det finns alltså spår av civilisation trots den oländiga vägen. Sannolikheten att någon kommer och stör dig utan att du först märker får ändå sägas vara ganska liten. Och du bör höra deras båtmotor i god tid; särskilt många lär inte komma genom skogen.

Sjön blir lagom djup ganska snabbt. Barn skulle säkert uppskatta en långgrundare botten, men en dag som denna var det skönt att det blev djupt snabbt. Det var sjutton grader i vattnet och bara något varmare i luften och jag fick trösta mig med att det i alla fall inte blåste under vattnet. S2 gick till andra sidan av udden för att fiska (och fick en till adrenalinkick när jag oväntat simmade runt udden och ropade på honom utifrån sjön) men fick inget napp. Eftersom det här är en badblogg och inte en fiskeblogg tänker jag i alla fall utnämna Storsjön till Bäst Hittills.

20150712_141309

Ludvikas dolda sandstrand. Längst ut på Sandudden i Storsjön.

Så hur tar du dig hit, du som inte räds stora fåglar eller otrampad terräng? Börja med att leta reda på dalahästgiraffkombon på kartan**. Titta på vägen som löper i öst-västlig riktning sydväst om sjön. Kör dit. Parkera någonstans i närheten av Pillismossen, vars oansenliga storlek kombinerat med det faktum att den har ett namn tyder på att de här trakterna var viktiga för någon i mer än rekreationssyfte en gång i tiden. Har du tur hittar du snitslar som leder norrut in i skogen. Följ dem; de leder till ett älgpass varifrån du lätt kan gå mot den som på kartan så passande heter Sandudden. Se upp för orren. Bada och njut, särskilt om du väljer att komma dit en dag när det är mer än sjutton grader i vattnet.

Storsjön
Datum: 2015-07-12
Löpnummer: 18
Område: Ulriksberg

20150712_145156

Det finns städgrejer också.

Väder: 18 grader, mulet, blåsigt
Vattentemperatur: 17 grader
Höjd över havet: 319,1 meter
Botten: sand (4); hade varit en femma om det inte hade funnits vissa inslag av sånt här skräp som brukar samlas på sandbottnar som inte städas. Se det svarta på botten på bilden ovan så ser du vad jag menar.
Vatten: u.a. (3)
Strand: sand (5)
Placering: 6 km söder om Ulriksberg (3)
Tillgänglighet: 1 km genom ganska platt, stiglös skog (2)
Utsikt: kuperad barrskog (4); hade varit en femma om det inte hade varit för hygget på andra sidan.
Omgivningar: vildmark (4)
Faciliteter: grillplats med rejält galler, bänkar
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja, ädelfisk släpps i, men inga fiskeunderlättande åtgärder finns på Sandudden
Återvända: ja

* Det finns fler, men En av Ludvikas dolda sandstränder finns vid Storsjön ser inte lika klatschigt ut.

** 2016 blir det lättare att ge vägbeskrivningar, för då släpper Lantmäteriet sina kartor fria att använda på bloggar som den här!

Saknar du en asterisk efter omnämnandet om kannibal, pumphus och klockan tre på natten? Det kan jag förstå.

12 reaktioner på ”Ludvikas dolda sandstrand finns vid Storsjön*

 1. Pingback: Mellantjärnen, projektets första liggbad | 581 sjöar

 2. Pingback: Bloggstatistik 2015 | 581 sjöar

 3. Pingback: Gnuttarna bor inte vid Älgbergstjärnen | 581 sjöar

 4. Pingback: Ett återseende i regnet vid Stora Ursen | 581 sjöar

 5. Pingback: Den upptagna sandstranden vid Stora Låsen | 581 sjöar

 6. Pingback: Öradtjärnen, sjödubbletter och rondellutsmyckningar | 581 sjöar

 7. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

 8. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 2 | 581 sjöar

 9. Pingback: Sjöstatistik 2015 del 3 av 3 | 581 sjöar

 10. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

 11. Pingback: Kristi Himmelsfärdsbad 2019: Hällsjön | 581 sjöar

 12. Pingback: Fyra badande i Ormtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s