Ett återseende i regnet vid Stora Ursen

”Är det här det dummaste jag har gjort?” frågade J sin fru i ösregnet, vars droppar slog i marken i takt med att knotten bet honom.
”Det är åtminstone på topp 10”, svarade hon.

J befann sig några meter från Stora Ursens östra strand den här julieftermiddagen. I ett svagt ögonblick hade han lovat sin vän från gymnasiet, M, att följa med denne på dennes projekt: att (av oklar anledning för J) bada i alla sjöar i Ludvika kommun, vilka visst var 581 till antalet. Därför stod J nu i bara underkläderna i det lilla skydd som överhänget till Ulriksbergs IK:s bastu kunde erbjuda, i färd med att byta om till badkläder för att bada i en sjö som var åtminstone fem grader för kall för att det här skulle vara riktigt behagligt. Han mindes förra gången han hade träffat M. Då hade de fikat på Café Engel i Ludvika som normala människor gör när de träffas efter att inte ha setts på flera år. Sedan gick tiden, de blev båda familjefäder, skaffade kombi och bostadslån … och någonstans vill man väl kanske bryta den där normaliteten, hur behaglig den än kan vara till vardags. J blickade upp mot Ursbergets topp. Längre bort syntes det smala, höga Sultenberget, blånande på det här avståndet. J gillade verkligen de här skogarna. Hans skogar, tänkte han, från närmsta större by som han var. Nåja, det är säkert skönt när man kommer upp igen, tänkte han. Och M verkar ju entusiastisk i alla fall, lade han till för sig själv när kamraten med en termometer från Clas Ohlson i högsta hugg raskt gick ner mot bryggan. M konstaterade att han skulle ha lagt bryggan på andra ledden, ut i sjön och inte längs med, för då skulle han få en mätning av sjöns temperatur som var på det djup som han brukade mäta. Han nöjde sig dock med det djup som fanns vid bryggan och konstaterade att det var lika varmt i sjön som i luften, 18 grader. Regnet strilade ner.
”Nå, det blir inte bättre än så här”, konstaterade en av dem och klev i. Den andre följde efter över den behagliga, men, för sådana här dagar, allt för flackt sluttande grusbottnen.

J hade fel. Det var inte skönt att komma upp igen. I vattnet varken blåste det eller fanns knott. Däremot var det skönt att sätta sig i Saab-kombin igen, för där inne regnade det inte.
”Otur med regnet”, sa M glatt. ”Vilken sjö tar vi nu?”
Det visade sig bli Stora Låsen, om vilken nästa veckas inlägg handlar.

Stora Ursen

Stora Ursen. Tänk dig att du just har kommit ut ur bastun bakom dig. Kvällen är ljummen, sjön fortfarande varm efter den senaste tidens värmebölja. Du går i makligt tempo ner till bryggan och dyker i. Om du bortser från det där med bastun, den ljumna kvällen, värme i sjön, värmebölja och dykning ger det en bra bild av badupplevelsen i Stora Ursen just den här dagen. Foto: J

Stora Ursen
Datum: 2015-07-12
Löpnummer: 21
Område: Hoberg

Väder: 18 grader, regn
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 294,1 meter
Botten: grus (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: klippt gräs, stenplattor, sluttande (3)
Placering: 8 km norr om Ulriksberg (2)
Tillgänglighet: tjugo meter gräsmatta från vägen (5)
Utsikt: de skogklädda Ursberget och Sultenberget, mer skog (4)
Omgivningar: vildmark (4)
Faciliteter: brygga, låst bastu (båda tillhör Ulriksbergs IK)
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: om någon bjuder in till samkväm i idrottsklubbens klubbhus, gärna
Övrigt: Den observante läsaren konstaterar att datumet för Stora Ursens bebadande sammanfaller till punkt och pricka med datumen för Storsjön, Mellantjärnen och Älgbergstjärnen, och undrar därför vart S2, som följde med till de sjöarna, tog vägen. S2 var efter tre fisklösa sjöar på väg att utveckla fiskabstinensbesvär och begärde prompt att få bli avsläppt vid Vittjärn, där han blev väldigt blöt under de närmaste timmarna.

6 reaktioner på ”Ett återseende i regnet vid Stora Ursen

  1. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 2 | 581 sjöar

  2. Pingback: En Knottdödare vid Igeltjärn | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

  4. Pingback: Lilla Ursen, Pajso och en varm vissångare | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s