Lilla Låsen, källflöde till Stockholms dricksvatten

Kolbäcksån är Mälarens näst största tillflöde, vilket betyder att en betydande del av det vatten som stockholmare dricker, njuter av att titta på och dumpar senare uppfiskade potentiella palmevapen i i själva verket är begagnat vatten som ludvikaborna har tröttnat på. Jag skulle ljuga om jag skrev att den tanken skänker mig mycket glädje i vardagen, men nog kan jag le i mjugg vid särskilt utvalda tillfällen åt detta faktum. Kolbäcksån själv tror jag är ganska likgiltig inför det här; jag föreställer mig att den är upptagen med att gräma sig över att den bara är 199 km och inte 200 km lång.

Kolbäcksån har betytt mycket för folk i de bergslagsbygder som den rinner igenom på sin resa till Östersjön. Inte nog med att det anlades järnbruk vid lämpliga fallhöjder i dess flöde, nuförtiden finns det en hel hemsida som ägnas åt Källandet, som är namnet som givits på det område där Kolbäcksåns källor finns, av hemsidans skapare. Ett mycket ambitiöst projekt helt i 581 sjöars smak! Inte minst har skaparen tagit sig till två små oansenliga tjärnar en bra bit in i ostigad skog, Tallkottjärnen och Märrtjärnen, och tagit finare bilder än vad jag kommer att klara av att göra. Det framgår att Tallkottjärnen är ett av de högst belägna källflödena, men det framgår inte om han har badat i den.

Anledningen till att jag gör en fördjupning kring en å på en blogg med slagsida åt sjöhållet beror på att nästa sjö på tur för beskrivning och bedömning är Kolbäcksåns västligaste källflöde, en uppgift som jag också hittade på ovan nämnda sida om Källandet. Sjön i fråga heter Lilla Låsen och står precis som sin storasyster Stora Låsen under Säfsnäs fiskevårdsförenings skötsel avseende grillplats, fiskekoja och fiskeisättning. J:s och min vistelse vid Lilla Låsen var knottfylld och regnig, men trots det tycks det som att jag ser ganska harmonisk ut där jag ligger och blickar ut över dess norra strand. Och tja, varför skulle jag inte vara det? Där låg jag, på utflykt mitt ute i finnmarken med en god vän, i full färd med att genomföra ett projekt som tar mig ut i skogen och ger mig naturupplevelser att leva på under vinterhalvåret i en sjöfattig stad. Sämre kan man ha det. De flesta har det så, tyvärr. Sämre alltså.

2015-07-12 18.56.03

En himmel, en skog, en sjö, en man i foppatofflor. Foto: J

Jag var inte den enda som badade i sjön den här dagen. Ett hundratal små krabater invid stranden njöt av det sjuttongradiga vattnet under sin väntan på att bli grodor. Själv njöt jag aktivt av att inte ha som framtidsutsikt att bli groda, klev upp ur Låsen – dagens sjätte och sista sjö – och hämtade en mycket blöt S2 vid Vittjärn. Han överräckte glatt en öring till mig, som blev god middag i föräldrahemmet samma kväll.

Nästa vecka har vi hunnit fram till augusti, en månad som såg mig bada i nio sjöar, från fina sandstränder till bottenlösa hål – inte helt olikt juli, alltså.

2015-07-12 18.54.54

Grodyngel i Lilla Låsen. Foto: J

Lilla Låsen
Datum: 2015-07-12
Löpnummer: 23
Område: Midnattshöjden

Väder: 18 grader, mulet och regn
Vattentemperatur: 17 grader
Höjd över havet: 402,3 meter
Botten: grus, sten, halvgrunt (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: grus (3)
Placering: västnordväst om Ulriksberg (2)
Tillgänglighet: 10 meter stig från parkeringen (5)
Utsikt: skog (3)
Omgivningar: fiskesjö, hygge, skog (3)
Faciliteter: grill, fiskekoja, vindskydd. Sannolikt finns fler faciliteter men knotten skymde sikten.
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja
Återvända: I så fall för att fiska, då bilder skvallrar om en mysig fiskekoja.

7 reaktioner på ”Lilla Låsen, källflöde till Stockholms dricksvatten

  1. Pingback: En Knottdödare vid Igeltjärn | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

  3. Pingback: Rybergsforsens missvisande namn (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

  5. Pingback: Arkitektur vid Holmtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s