The Nearest Faraway Place – Snäven

I slutet på 90-talet läste jag en av de bästa Beach Boys-biografierna som har skrivits. Timothy Whites The Nearest Faraway Place – Brian Wilson, The Beach Boys And The Southern California Experience tacklar som undertiteln skvallrar om inte bara ett amerikanskt rockband med i mitt tycke oslagbar stämsång utan en hel del av den sydkaliforniska historien som utgör bakgrund och grogrund till det samhälle i vilket fenomenet The Beach Boys växte fram, så pass mycket av huvudpersonen Brian Wilson själv inte föds förrän på sidan 63. Givetvis är det en bok helt i min smak, som så här under mina för-Internetdagar fungerade bra som insnöingsmedel på tangenter till Beach Boys-ämnen när inte Wikipedia fanns. Eller vad sägs om stickspår in på sådan kulturhistoria som Leo Fenders födelse och uppväxt, eller tre och en halv sida om skateboardens historia?*

Namnet The Nearest Faraway Place kommer från en instrumental Beach Boys-låt från skivan 20/20 från 1969. Det är ett sirapigt instrumentalt stycke som inte passar alla men som är rolig att spela på piano och som jag ibland är i rätt stämning för att tycka om att lyssna på. Låten är skriven av Bruce Johnston, som har beskrivit en bilresa med mig som en resa som han aldrig glömmer (jag var ovan vid automatväxlade bilar). ”The nearest faraway place” är också en lämplig beskrivning av sjön Snäven och dess direkta omgivningar om någon skulle vilja beskriva den på engelska och utgå från Ludvika stad. Tillsammans med den redan bebadade Klysningen, en annan sjö med lite märkligt namn**, är det en av fyra sjöar som bäst nås från Källbottenvägen, en avfart som du far förbi på väg till Borlänge om du börjar i Ludvika. Snäven ligger bara femton minuters bilresa från Marnäs men väl där hörs inte susandet från riksväg 50, skratten från Skuthamn eller muttrandet från bilister som sitter fast vid järnvägspassagen vid Hammarbacken och formulerar nya arga insändare till NLT om ”bomhelvetet”. Är trakten kring Snäven ett smultronställe? En plats att återvända till för att ladda citytrötta batterier? En oupptäckt stadsnära oas vars existens jag härmed röjer för omvärlden? Nej. Snäven ligger i en oansenlig barrskog och vid ett oansenligt slybeväxt hygge, ett sådant som det likt basister i Han Dold City går tretton på dussinet i den svenska skogen. Sjöns botten var vid mitt iklivningsställe så dyig och storstenig att det knappt gick att röra sig på den, läser jag i mina kommentarer på originalformuläret från denna augustikväll 2015. Titeln på inlägget är ju The nearest faraway place, inte The most picturesque eller The most trolska faraway place. Men det ska inte föraktas för det. Ibland är det inte vacker utsikt, som den från Biskopsnäsets västsida över Gårlången, eller långsträckta sandstränder, som den vid Kyrkviken utanför Grängesberg, kommunens finaste badplats, du behöver. Utan en sten vid en sjö i en skog där du inte hör civilisationen men kan ta dig till på en kvart. Till det lever området kring Snäven upp. Men inte till så mycket annat.

20150804_190846

Snäven klockan sju en ljummen augustikväll

Snäven
Datum: 2015-08-04
Löpnummer: 23
Område: Gillermarken

Väder: 20 grader, halvklart
Vattentemperatur: 18,5 grader
Höjd över havet: 297,7 meter
Botten: dy, sten (2). Att den inte får lägre betyg än så är för att det åtminstone fanns en botten som gick att stå på.
Vatten: u.a. (3)
Strand: skog, sten (2)
Placering: Femton minuter från Marnäs, vilket som av en händelse är namnet på den kanske eller kanske inte existerande bergslagska versionen av ”Twenty-Four Hours From Tulsa
Tillgänglighet: Femtio meter stig från vändplanen (4)
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: barrskog, skidspår
Faciliteter: eldstad
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Snävens läge. Märk väl att inte bara en utan två vägar går alldeles intill. Infrastrukturen är väl utbyggd. Iklivningsstället låg precis ovanför det sista n:et. Karta från Lantmäteriet.

Snävens läge. Märk väl att inte bara en utan två vägar går alldeles intill; infrastrukturen är väl utbyggd***. Iklivningsstället låg precis ovanför det sista n:et. Karta från Lantmäteriet.

* Ett oproportionerligt långt stickspår även för att vara den här boken med tanke på att The Beach Boys koppling till skateboarden stannar vid att deras vänner Jan & Deans låt ”Sidewalk Surfin’” var Beach Boys-låten ”Catch A Wave” med ny text.

** Snäven vore väl kanske inte ett så märkligt namn på en avlång sjö, eller en sjö med en böj, men Snäven är rektangulär som en platt-tv och saknar böjar, också som en platt-tv.

*** Med denna mening uppmärksammar jag semikolonets dag den 6 februari.

6 reaktioner på ”The Nearest Faraway Place – Snäven

  1. Pingback: Öradtjärnen, sjödubbletter och rondellutsmyckningar | 581 sjöar

  2. Pingback: Djuptjärnen: tredje sjön på 24 minuter | 581 sjöar

  3. Pingback: Bredsjön: elva grader och hala klippor | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

  5. Pingback: Hemdammen: trägen vinner | 581 sjöar

  6. Pingback: Stora vs Lilla Prästtjärn, ABB vs Brunnsviks folkhögskola | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s