Öradtjärn/Övratjärn, sjödubbletter och rondellutsmyckningar

Platsnamn är bra grejer. De medför att folk inte behöver uttrycka sig i stil med ”Hörru, ska du med till den där lilla staden med endast två rondeller varav det i den ena står en blixt för en miljon skattekronor i sig, vilken ser ut som en metmask, och hälsa på Martin?” utan istället kan säga ”Hörru, ska du med till Ludvika och hälsa på Martin?”. Visserligen får båda frågorna svaret ”Nej, han flyttade därifrån för åtta år sedan”, men den andra frågan underlättar utan tvekan kommunikationen*.

20150804_191512
Dagens sjö, kvart över sju en ljummen augustikväll

Av den anledningen är förekomsten av sjöar med samma namn inte helt praktisk. Att det finns två Bredsjön i Ludvika kommun lär inte ha berett någon några stora problem, varken historiskt eller på senare år. De ligger flera mil ifrån varandra och Bredsjön närmare Fredriksberg kan inte ha spelat någon större roll för dåtidens kommunbo** som bodde i närheten av den Bredsjön som ligger i skogarna mellan Nyhammar och Rämshyttan, och vice versa. Det finns också ett antal tjärnar vid namn Fisklösen i kommunen, men det kan jag också köpa eftersom de ligger utspridda, jämnt fördelade till svedjefinnens förtret (se vidare Vittjärn). Något jag dock har svårt att förstå är namnet på sjön för dagen. Öradtjärn, belägen precis som förra veckans Snäven strax norr om Källbotten, är en behaglig skogssjö … eller rättare sagt två. För blott tre kilometer norr om Öradtjärn ligger, just det, Öradtjärn. [Uppdatering 2019: Jag har lärt mig att såväl denna Öradtjärn som den en bit norrut heter Övratjärn enligt de som bor i närheten (vilket onekligen är relevant), bara för att krångla till det ytterligare.]

20150804_191743
Nytänkande träd. ”Om jag skulle prova att suga upp vatten med toppen också?”

Och det här kan ju inte ha varit praktiskt någon gång, att ha två tjärnar med precis samma namn inom gångavstånd (och det finns stigförbindelse mellan dem). Då är vi tillbaka på exemplet i inledningen, att vi får hitta på ytterligare beskrivningar för att förtydliga vad vi menar. ”Ska du med och fiska laxöring*** i den sydligaste av de två Öradtjärnarna?” En bra lösning hade ju varit att döpa dem till Norra respektive Södra Öradtjärn. Jag kan egentligen bara tänka mig en bra förklaring till att så inte gjordes. Går du tre kilometer västerut från sjön för dagen kommer du nämligen till … Norra respektive Södra Öradtjärn.

20150804_191737
Klippbotten och träd som kollar frisyren i vattenspegeln

Det finns fler exempel på det här i kommunen. Det finns två uppsättningar Hälltjärnarna (inom fyra kilometers avstånd), och två uppsättningar Kvarntjärnarna, som båda består av tre tjärnar var, vilket jag tycker är ett roligt sammanträffande. Nåväl, livet lär ha fungerat ändå för ludvikabon som levde på den tiden sjöarna fick sina namn, så då borde väl även jag klara mig igenom sjöbloggandet utan att snubbla på att grannsjöar har samma namn. Dagens Öradtjärn var en behaglig upplevelse med dess grus- och klippbotten i en liten vik bara några tiotalsmeter från där skogsvägen tar slut. Precis som Snäven går det snabbt att ta sig hit från centrala Ludvika, och bottnen är bättre. Men varaifred-känslan är inte lika påtaglig eftersom sommarstugorna på andra sidan sjön ligger väl nära, men som jag var inne på förra veckan har olika platser olika syften. Är du ute efter att bada i en stadsnära sjö utan badplats är Öradtjärnen ett bra val, medan Snäven rekommenderas om du räds synen av röda stugor med vita knutar.

Öradtjärn, Öradtjärn, Norra Öradtjärn och Södra Öradtjärn. Aktuell Öradtjärn i klarrött. Ludvika några få kilometer söderut. Karta från Lantmäteriet.

Öradtjärn (den som enklast nås från Källbotten)
Datum: 2015-08-04
Löpnummer: 24
Område: Gillermarken

Väder: 20 grader, halvklart
Vattentemperatur: 17,5 grader
Höjd över havet: 264,1 meter
Botten: grus, klippa (4)****
Vatten: u.a. (3)
Strand: klippa, mindre (3)
Placering: femton minuter från Marnäs
Tillgänglighet: 50 meter skog från bilen, lättforcerad (5)
Utsikt: kuperad skog (4)
Omgivningar: sommarstugor, kuperad skog, skidspår (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: kanske

* ’Ludvika’ betyder varken metmask eller rondell utan antas syfta på Lyviken i Väsman, där förledet ly- i sin tur antingen betyder luden eller lä, men för en nutida resenär kännetecknar rondellförekomst och -utsmyckningar staden bättre än en vik med bladvass.

** Fram till 1971 låg de för övrigt inte i samma kommun.

*** Örad betyder nämligen laxöring. Det tog mig flera minuter att googla fram källan till det, så därför vill jag ha med det.

**** Den uppmärksamme noterar att jag har gett en grus- och klippbotten samma betyg som sandbottnen vid Storsjön. Jag vill inte använda uttryck som ”4-” eller ”3+”, men kan gå med på att spannet inom betyget ”4” är ganska stort när det gäller bottnar.

7 reaktioner på ”Öradtjärn/Övratjärn, sjödubbletter och rondellutsmyckningar

  1. Pingback: Djuptjärnen: tredje sjön på 24 minuter | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 2 | 581 sjöar

  3. Pingback: Bredsjön: elva grader och hala klippor | 581 sjöar

  4. Pingback: Vårbad 2017: Vasselsjön | 581 sjöar

  5. Pingback: Överraskningen i Vittjärn (Svensksjön 2018) | 581 sjöar

  6. Pingback: En svensk, en finlandssvensk och Finndammen | 581 sjöar

  7. Pingback: Öradtjärn eller Övratjärn, var var vi egentligen? (Torrfastsjön 2019) | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s