Djuptjärnen: tredje sjön på 24 minuter

Varje vecka har min jobbkalender ett ordspråk ovanför torsdagen. Jag vet inte varför förlaget anser att jag behöver filosofiska tankar just på torsdagar. Veckans ordspråk tillskrivs George Bernard Shaw, irländsk författare med skägg, och lyder ”Varför är människan ung vid en ålder då hon inte får ut något av det?”. Det framgår inte om han sa detta i nära anslutning till sin död, som visst inträffade när han föll ner från en stege vid 94 års ålder, men om det var så hade det skänkt ytterligare en dimension till orden.Djuptjärnen

Oavsett omständigheterna för yttrandet är det en bra fråga. När jag kände mig ung, eller rättare sagt på den tiden då jag knappt reflekterade över mitt eget åldrande över huvud taget, och i så fall kanske främst ville att det skulle gå lite fortare, hade jag tid. Oändliga oceaner av tid som jag som lönearbetande tvåbarnsfar inte hade trott kunnat existera om det inte hade varit för att jag har otvetydiga men osannolika minnen av att jag själv simmade i dem. Jag kunde tillbringa hela dagar mitt i veckan med att spela Championship Manager 03/04 och leda Northwich Victoria eller Barnet FC eller Boston Utd till triumf efter triumf. När klickandet på Compaqen blev för monotont gled jag över till T – tidigare nämnd här – och drack starkt kaffe och tittade på riktig fotboll från högre upp i det engelska seriesystemet. Jag kunde också ta en sväng med bilen. Utan att jag skulle någonstans. Och det här var förvisso väldigt trevligt, men om författar-George hade bott i Ludvika kring 2005 hade han kunnat upprepa orden som nu pryder sidan 83 i min kalender (ovanför torsdag) om han hade fått syn på mig. 2012 krympte dessa tidshav likt Aralsjön. Den tid jag har nu är snarare åt Paddflyet i storlek, alltså ungefär 42 x 14 meter som extrema mått. Därför gäller det att passa på när möjlighet ges. Passa på vadå? Att beta av sjöar i kommunen till exempel. För även om jag föredrar hela dagar med bad i halvdussinet sjöar utan att behöva skynda mellan dem är de ändå 581 till antalet, och då går det inte att kontemplera allt för mycket kring varje vattensamling. Därför kom jag upp ur Djuptjärnen tjugofyra minuter efter att jag klev ner i Snäven. Däremellan hade jag också hunnit med Öradtjärnen denna lugna augustikväll. (Med samma tempo skulle jag hinna med alla sjöar i kommunen på tre och en halv dag, men det är ingenting eftersträvansvärt eftersom jag då säkert skulle känna mig tvungen att börja med nästa projekt som hägrar vid horisonten, nämligen att bestiga alla berg/kullar/höjder i kommunen.) Trots den korta visiten vid Djuptjärnen hann jag med att lägga märke till att bottnen var över förväntan i dess stenighet och klippighet och att vattnet var klart varmare än i de andra två tjärnarna för timmen. 20150804_19214320150804_192133Djuptjärnen lämpar sig kanske inte för familjebad men är värd ett besök för den som gillar att grilla vid skogssjöar. Det finns ett stort vindskydd, ved och grillplats vid sjön och du parkerar alldeles intill. Tillgängligheten både i förhållande till stan och från vägen är exceptionell i sin kombination och var det som gjorde att jag hann med att både bada i tre sjöar och kompletteringshandla på mindre än en och en halv timme.

Jag vill inte ge skenet av att jag tror mig ha ondast om tid i världen. Bara att kunna ha ett sådant här projekt för sig och dessutom ha kommit relativt långt med det redan första sommaren vittnar om att det fortfarande finns tid som inte har tagits i anspråk av andra förpliktelser. Och som Snäven, Öradtjärnen och Djuptjärnen vittnar om har jag blivit bättre på att utnyttja den tid som finns, till skillnad från hur det såg ut 2005, då jag kände mig som ett under av tidseffektivitet om jag gick och satte på vatten till snabbmakaronerna medan datorn tänkte. Idag vill jag också gärna vända på tankegångarna och gläds just nu åt hur mycket tid jag har jämfört med hur mycket jag skulle ha ifall vi får fler barn i framtiden.

Djuptjärnen
Datum: 2015-08-04
Löpnummer: 25
Område: Gillermarken

Väder: 20 grader, halvklart
Vattentemperatur: 19,5 grader
Höjd över havet: 243 meter
Botten: Sten, klippor (4). En fyra undrar ni? Jag med, men det står så i protokollet.
Vatten: u.a. (3)
Strand: klippa, sten, skog (3)
Placering: femton minuter från Marnäs (5)
Tillgänglighet: precis vid vägen (5)
Utsikt: kuperad barrskog (3)
Omgivningar: kuperad barrskog (3)
Faciliteter: vindskydd, grill, ved, bänkar,  soptunna (?)
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: för grillning

Snäven (nv), Öradtjärnen (nö), Djuptjärnen (sö; i klarrött) och Klysningen (sv), fyra sjöar med mycket goda kommunikationer. Ludvika strax utanför kartan åt söder. Satellitbild från Lantmäteriet.

 

6 reaktioner på ”Djuptjärnen: tredje sjön på 24 minuter

  1. Detta måste rymmas under rubriken ”snabb-bad”. Om man av detta blir snabbad (vad nu det är??) undandrar sig min bedömning.
    Varje barn brukar under sina tidiga år ha en period då de inte vill bada. Du tycks ha kommit igenom den perioden…

    Gilla

    • Du vet rollspel som man kan köpa tilläggsmoduler till så att de blir mer avancerade? Eller som turkronan i Farbror Joakim-spelet som har mer funktioner om man kör den avancerade varianten av spelet? En sådan tilläggsmodul för mitt badprojekt skulle kunna vara att hjälpa dig att ta dig ur din ogilla-att-bada-period!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s