Finnmarkens minsta strand (Holmsjön)

20150806_145009

Idag börjar vi med en bild för en gångs skull, men där slutar nymodigheterna. Bilden visar för trygghetens skull som vanligt en sjö i Ludvika kommun.

Sommarens sista helbaddag innebar sju sjöar och en fors, en kvadrathalvmeter stor sandstrand, fem flädersafttunnor och två förvånade holländare. Idag ska ni få läsa om skogens minsta sandstrand. De kommande inläggen berör alltså samma dag som S och jag besökte Stora Låsen, och som tidigare har nämnts blev vi lurade på sandstranden vid den sjön. Satellitbilden över Holmsjön, tre kilometer rakt söderut, lovade emellertid också sandbotten, så vi begav oss dit på strandjakt. Eftersom skylten vid vägen upplyser den läskunnige om att Holmsjön bara är öppen för isfiske räknade vi med att få ha den här sjön för oss själva. Visserligen hade det inte varit jättevarmt i Stora Låsen – 15 grader – men pimpelis såg vi inte röken av. Det gjorde vi heller inte vid Holmsjön, men ensamma blev vi inte. Det bodde bärplockare i fiskestugan, så vi åkte tills vägen tog slut och parkerade där istället för att inte störa dem.

20150806_145234

Sol, vind och vatten på samma bild. Copyright bröderna Gärdestad.

När F och jag var till Lejbergstjärnen en månad tidigare gick vi över ett stenigt hygge med en hastighet av ungefär en kilometer i timmen. Vid Holmsjön kunde S och jag konstatera att återväxten vid den här sjöns hygge hade hunnit lite längre, men inte så långt att någon ansåg att det behövde gallras, så vägen till stranden var ungefär som att gå igenom en björk. 150 meter sly senare var vi framme vid Finnskogens minsta sandstrand. Den mätte ungefär 50 x 50 centimeter, där den sköljdes över av vågorna i vinden. Men solen sken och sanden fortsatte ut i sjön, så det gjorde vi också. Bottnen sluttade lagom snabbt och får en vattenklar fyra i betyg. När det börjar bli så djupt att det är svårt att se bottnen kommer stora stenar under ytan och ställer till det, men skulle du plötsligt materialiseras med en barnfamilj på det här stället kan du gott låta dem plaska omkring en bit ut utan att sten hotar deras fötter. Just den här dagen, som saknade hastigt ditteleporterade barnfamiljer, gjorde blåsten att knotten höll sig borta, men att kliva upp ur en 17-graderssjö i frisk vind är inte heller jättebehagligt, om jag nu ska komma med en balanserad bedömning av Holmsjön, vilket förstås är min avsikt. Desto behagligare var inmundigandet av tekoppens innehåll på en lutande bräda mellan en sten och en stubbe. Faciliteter! Sittattiraljerna till trots är inte Holmsjöns sandstrand någon som jag kommer att återvända till – trots ytterligare bekvämligheter i form av en ruin av ett dass vid vändplanen.

20150806_145240

Playa del Holmsjön. 50 x 50 centimeter oexploaterad strand väntar på turister och vattenmelonförsäljare.

Holmsjön
Datum: 2015-08-06
Löpnummer: 26
Område: Midnattshöjden

Väder: 19 grader, halvklart, blåsigt
Vattentemperatur: 17 grader
Höjd över havet: 417,1 meter. Av kommunens sjöar belägna över 400 meter över havet är det här den största.
Botten: sand, sten, halvgrunt (4)
Vatten: u.a. (3)
Strand: Kuperad med klippblock. 0,25 kvadratmeter sandstrand med reservation för högvatten.
Placering: väster om Ulriksberg (2)
Tillgänglighet: 150 meter snårskog (2) om du ska till sandstranden. Vid fiskestugan är det betydligt lättare.
Utsikt: en av holmarna som sjön är döpt efter, kuperad skog (3)
Omgivningar: snårigt hygge (2)
Faciliteter: Bänk vid stranden, dassruin och fiskestuga längre bort. Vid stugan finns säkert grill och ett nytt dass, men det vet bärplockarna bättre.
Officiell badplats: nej
Folk: 2
Fiskesjö: ja, endast isfiske
Återvända: nej

holmsjön satellit

Sandbotten! Den vita fläcken en bit ut från land är klippan på den översta bilden, och holmen i mitten är förstås holmen som har skrivit brevet. Satellitfoto från Lantmäteriet.

Holmsjön ligger på perfekt pendlingsavstånd från såväl Fredriksberg och Ulriksberg. Den lilla vinröda geometriska figuren visar badstället.

7 reaktioner på ”Finnmarkens minsta strand (Holmsjön)

    • Tack för åsikten. Tanken har funnits. Men ett totalbetyg skulle behöva väga in tillfälliga faktorer som väder, knott och temperatur, och det är inte schysst mot sjön. Lilla Sandsjön t ex skulle förlora gravt på det med tanke på knotten, men en knottfri dag är den ett utmärkt resemål. De stabila faktorerna täcker inte heller allt, eftersom de bara mäts vid ett ställe av sjön. Stora Låsen har t ex flera sandstränder, men det visste jag inte första gången jag var där. Ett totalbetyg, särskilt i ingressen, riskerar att få större vikt fäst vid sig än vad det kan svara upp till.

      Gilla

  1. Pingback: Återbruk vid Tjädertjärnen | 581 sjöar

  2. Pingback: Från Hawaii Beach till Stora Nitten | 581 sjöar

  3. Pingback: Finnmarkens minsta sandstrand: Grantjärn | 581 sjöar

  4. Pingback: Arkitektur vid Holmtjärn | 581 sjöar

  5. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s