I brist på påskbad: Horntjärnen

myr horntjärnen

Planen var att redogöra för påskbadet 2016 den här helgen, men det blev inget påskbad 2016 på grund av smittsamma barn som ställde in resan. Så det anakronistiska inlägget, som likt julbadet och allhelgonabadet 2015 planerades att sprängas in i den ordinarie sjöredovisningslunken på ett lika ögonbrynshöjande sätt som låten ”Good Time” letade sig in på The Beach Boys skiva Love You från 1977, trots att den spelades in redan 1970, får skjutas på framtiden.

Tvärtemot många andra Beach Boys-fans har jag inga problem med att det mitt på Love You dyker upp en låt som helt bryter av mot skivans karaktäristiska stil, med Moog-synth som dominerade instrument, accentuerad av enkla, påträngande virveltrumslag och skrovliga Wilsonbröderröster. För se, på ”Good Time” har Brian Wilson kvar sin ursprungliga röst, trummorna är klassiskt Wilsonskt dämpade och tillsammans med hornarrangemanget blir resultatet en låt som skiljer sig mycket åt från till exempel skivans föregående spår, som handlar om pratshowvärden Johnny Carson. Och när jag skriver på det viset kanske ni tror att jag föredrar mer klassiska Brian Wilson-alster och har svårt för synthpunkliknande låtar som ”Let Us Go On This Way”, textrader som ”If Mars had life on it/I might find my wife on it” från ”Solar System” och a capella-slut som låter som om någon väckt sångarna alldeles för tidigt morgonen efter en alldeles för sen kväll med alldeles lagom mycket god whisky (som i ”I Wanna Pick You Up”). Då skulle ni hade både rätt och fel. För nog föredrar jag mina strandpojkar klarsjungande, men Love You är trots allt en personlig favorit tack vare dess totala ”jag skiter fullständigt i hur någon annan tycker att en skiva borde låta”-air som omger Love You, och som också möjliggjorde att en låt som beskriver beundran för Johnny Carson kunde ges ut av ett mainstreamband.

Apropå hornarrangemang heter dagens sjö Horntjärnen. Den är granne med Lilla Nitten och ligger mitt på tallheden som jag skrev mig varm om i förra inlägget. Horntjärnen är till stor del omgiven av sank men gåbar myr och utgör en ljus öppning i den redan ljusa skogen. Därför var det lite synd att vattnet var grågrumligt och fick mig att tänka på vatten med väldigt hög koncentration okläckta grodyngel. Det ingav ingen lust att simma de hundratjugo meterna till andra sidan och avskräckte S från att bada överhuvudtaget. Hon missade då n sjö som var en och en halv grad varmare än Lilla Nitten som bara ligger 160 meter bort. Själv bockade jag av årets trettionde sjö och konstaterade därmed att fem procent av projektet var avklarat.

Följ med oss även nästa vecka när vi avslutar Ludvikabadsommaren 2015 med en vindstilla kväll utan knott (!) på en sandstrand i sällskap med en död padda och ingen sol alls.

20150806_174945

Horntjärnens grumliga vatten

Horntjärnen
Datum: 2015-08-06
Löpnummer: 30
Område: Nittkvarn

Väder: 18 grader, mulet
Vattentemperatur: 19 grader
Höjd över havet: 285 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: grågrumligt (2)
Strand: sank men gåbar myr (2)
Placering: Nittkvarn (3)
Tillgänglighet: 20 meter stig från bil (4)
Utsikt: gles barrskog (4)
Omgivningar: fin, gles tallskog på sand, blåbär (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

karta horntjärnen

Horntjärnen och badstället markerade. Karta från Lantmäteriet.

7 reaktioner på ”I brist på påskbad: Horntjärnen

  1. Gamle Evert Taube är känd för att kunna segla ut i (ovidkommande) associationsbanor och berättelser om allt utom det han skulle prata om. Konstigt att detta inlägg av ”581 sjöar” får mig att tänka på just detta. Eller inte?

    Gilla

  2. Pingback: Från Hawaii Beach till Stora Nitten | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 2 | 581 sjöar

  5. Pingback: Horntjärn (känd från tv) | 581 sjöar

  6. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s