Från Hawaii Beach till Stora Nitten

Efter en lång dag på badande fot slöts en cirkel vid Stora Nittens strand. Precis som på morgonen stod S och jag och frös på en sandstrand och hoppades att solen skulle komma fram, för just nu var det alldeles för kallt att bada. Men medan dagens första        strand låg i Smedjebackens kommun och inofficiellt lystrar till namnet Hawaii Beach låg Stora Nitten i rätt kommun och krävde därför ett bad. Så istället för att fika utan krav på bad en råkall augustimorgon blev det ett dopp utan fika en småkall augustieftermiddag. Vi tar en kapitulering av dagens två utomkommunliga badställen innan vi släpper fram sommarens sista Ludvikabad i bloggosfären.

20140726_083108

Inte nog med att ortsborna ger vägen ett vilseledande namn, de sätter dessutom upp en sådan här tilläggsskylt, lyckligt omedvetna om att det är min favorittilläggskylt i den svenska tilläggsskyltsfaunan.

Hawaii Beach, är jag nästan säker på, är inte ett platsnamn som har förmedlats muntligt från generation till generation av skogsbönder i trakterna kring Kopparbo. Vägen som går in till udden heter Näsvägen och inte Hawaii Beach-vägen, men det kan ju förstås vara ett trick från ortsborna för att få ha sin sandstrand i fred. Stranden sträcker ut en lång sandtunga från den sydliga delen av Nedra Malingsbosjön och är mycket behaglig i all sin sandighet. Jag ville i neutralitetens namn visa den för S för att illustrera att inte bara Ludvika är vackert, utan även Smedjebacken, när det kommer till sjöar. Hawaii Beach är en plats som jag har besökt ett flertal gånger. Jag har tidigare på bloggen uttalat mig i ljuva ordalag om sommaren 2014, och även Hawaii Beach utgör ett minne från den tidsperioden då luften dallrade i tre veckor och skogsbranden i Västmanland blev ett faktum. Då kom jag också till stranden om morgonen, men då var vattnet så varmt att det bara var att kliva i utan tillhörande sjåpning. 08.30 i Sverige. Det är inte så illa.

20140726_085850

Så här såg Hawaii Beach ut sommaren 2014. Den var sig lik i augusti 2015 också, men måla himlen grå istället så får du en ackuratare bild.

20150703_160005

Skräddartorpsfallet

Men sommaren 2014 var ganska frånvarande under sommaren 2015, så nu var det typ sju grader kallare i både vattnet och luften och vi drack varmt te istället för att bada och for vidare. Men inte till Ludvika riktigt än, utan vi stannade vid Skräddartorpsfallet enligt samma balanserade rapporteringsdevis som fick oss att stanna vid Hawaii Beach; Skräddartorpsfallet är också vackert och ligger också i Smedjebackens kommun. Tycker man att Aqua Nova i Borlänge eller Kokpunkten i Västerås har för högt säkerhetstänk och vattentemperatur är Skräddartorpsfallet ett bra alternativ. Här faller vattnet ner i urgröpt berg och skapar en iskall bubbelpool på anabola. Tar du dig upp från den kan du åka blåmärkeinducerande vattenruschbana några tiotal meter i varierande grad av intensitet och smärta. En helt fantastisk upplevelse med andra ord! Med Michelin-guide-beskrivning: tre stjärnor – värd en resa i sig.20150703_155850 20150703_155854

 

 

Just den här dagen var vattennivån alltför hög, högre än vad jag någonsin har varit med om, och bubbelpoolen fick ha sin aggressionsproblematik i fred. Vattenruschen var tillräckligt hetsig i sig och ledde mycket riktigt till ett antal blåmärken innan vi tog oss upp och åkte in i grannkommunen.

20150703_160000

Bubbelpoolen på anabola en dag tidigare under sommaren när den var badbar

20150806_181204

Stora Nitten i väntan på solen

20150806_181153

Stranden där den är som bredast

20150806_184349

Vi råkade på en mycket liten ö, som inte ens var en ö vid det här vattenståndet

Resten av dagen fram till sommarens sista sjö har jag redan beskrivit, med bad i Stora Låsen, Holmsjön, Tjädertjärnen, Klosstjärnen, Lilla Nitten och Horntjärnen. Nu stod vi på den meterbreda sandremsan vid Stora Nittens sydstrand och blickade ut över den inofficiella campingen på andra sidan och väntade på att solen skulle infinna sig i det hål i molntäcket som var ungefär lika stort som Holmsjöns sandstrand, det vill säga mycket, mycket litet. Solen kom aldrig dit och vi blev kallare och kallare. När finnmarkskvällen är knottfri trots stiltje går det att vänta länge på solsken, men det finns en gräns även för sådana galenskaper och vi badade till slut i alla fall. Det är skönt att avsluta en lång baddag med sandstrand, även om stranden i fråga var i smalaste laget och även om det låg ett dött groddjur på den. Stora Nitten som badsjö når inte upp till exempelvis Storsjöns höjder från vårt badställe betraktat. Vattnet är mörkt och bottnen täcks relativt nära land av sådana där svarta avlagringar som ofta finns på sjöbottnar. Stället ligger lite för nära vägen och lite för nära campingen på andra sidan sjön ifall du är folkskygg. Men området är väldigt fint och jag kan mycket väl tänka mig att återvända. När solen skiner.

Då är alla sjöar som hanns med att bada i i Ludvika kommun under 2015 redovisade. I väntan på att badsäsongen börjar igen kommer nästa vecka en sammanfattning av 2015 års sjöar följt under kommande veckor av en genomgång av den handfull sjöar som jag redan hade badat i när projektet drog igång.

stora nitten satellit

Sandstranden inrektanglad. Campingen syns på andra sidan sjön. Satellitbild från Lantmäteriet.

Stora Nitten
Datum: 2015-08-06
Löpnummer: 31
Område: Nittkvarn

Väder: 18 grader, mulet, vindstilla
Vattentemperatur: 17,5 grader
Höjd över havet: 282,9 meter
Botten: sand först, sedan svarta avlagringar (4)
Vatten: mörkt (2)
Strand: långsmal sandremsa, en meter bred, många meter lång (4)
Placering: Nittkvarn (3)
Tillgänglighet: tiotalet meter från bilen (5)
Utsikt: camping, kuperad barrskog (3)
Omgivningar: trolsk gles barrskog (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: ja

karta 6 augusti

Dagens badställen i mörkrött och Hawaii Beach i svart. Karta från Lantmäteriet.

14 reaktioner på ”Från Hawaii Beach till Stora Nitten

 1. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

 2. Pingback: Sjöstatistik 2015 del 3 av 3 | 581 sjöar

 3. Pingback: Bloggstatistik 2017 | 581 sjöar

 4. Pingback: Över gammal åkermark ner till Nordsjön | 581 sjöar

 5. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

 6. Pingback: Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

 7. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

 8. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

 9. Pingback: Oktober i Norra Pungtjärn | 581 sjöar

 10. Pingback: Arkitektur vid Holmtjärn | 581 sjöar

 11. Hej
  Om man vill stå en helg eller några dagar vid den inofficiella campingen vid stora mitten. Är det bara att åka dit och leta upp en lämplig plats? Någon som vet?

  Gilla

  • Hej Kenneth, jag har själv aldrig nyttjat campingen men tror att det är som du skriver. Det finns säkert någon rutinerad campinggäst att fråga på plats!

   Gilla

   • Hej Martin

    Jag bor inte så långt bort från stora nitten. Inte värre att jag åker dit utan vagn och frågar runt hur de gör.
    Det finns en liknande camping mellan Nyhammar och Björbo, Malingarna också ett trevligt ställe. Nackdelen där att det ligger nära R66 med ganska mycket trafik.

    Gillad av 1 person

 12. Pingback: Älg på väg till Grävlingtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s