Tre grader i vattnet, lätt duggregn och en svag vind från sydväst. Den andra april och sjön Håjen bjöd på allt man kunde förvänta sig i gränstrakterna mellan Ludvika och Gagnef den här tiden på året. Längst ut på udden som inramas av Kalles bäck, Håjen och Håjensån stod två vinterbleka figurer och höll ett rep mellan varandra. Den ene var sedvanligt klädd för årstiden, i vinterjacka, rejäla skor, vantar och ett par jeans. Den andre bar endast mössa, ett par färgglada fingervantar och foppatofflor. Som om detta inte vore ögonbrynshöjande nog klev den andre plötsligt ner i vattnet, några meter från den tunna iskanten mellan udden och mitten på strömfåran, och doppade sig.
Ungefär så har det blivit att se ut när S2 och jag är i utflyktstagen under lågsäsong vad gäller badande. Sjön Håjen var noggrant utvald på så vis att den har ett vattenrikt utlopp – som ökar sannolikheten för öppet vatten – nära en fiskestuga som det går att elda i. Trots nästan 600 namngivna sjöar verkar den kombinationen vara sällsynt i kommunen. Sjön var faktiskt öppen redan när vi var där i slutet av februari, men då omöjliggjordes badet av att stranden vid den lilla del som var öppen var sank, översvämmad och halvfrusen. Vartannat steg trampade vi igenom istäcket ner i något som mest liknande en hundgul slush. Badet då ställdes in av självbevarelsedrift.

Håjen i februari var en svår nöt att knäcka. S2 kom visserligen med konstruktiva förslag, som ”du kan ju kravla ut på magen och rulla i”, men sjön förblev obebadad ytterligare fem veckor.
Men nu hade det gått fem veckor till och det fanns öppet vatten ända inne vid land vid udden som någorlunda nyligen härjats av en begränsad skogsbrand, centrerad kring en eldstad i mitten av udden som såg mycket skyldig ut. Precis som vid de andra lågsäsongsbaden (allhelgonahelgen och julhelgen ifjol) frös jag klart mer innan jag klev ner än vad jag gjorde när jag kommit upp och fått handduken runt mig. Det är ändå lite märkligt. Går det att förklara med att den temperaturen på land upplevs mycket skönare eftersom vattnet leder bort värme så mycket snabbare? Eller ligger förklaringen i S2:s mantra om hypotermi?
I vilket fall var det en väldigt behaglig och märklig känsla, att kliva upp ur tregradigt vatten och liksom värmas upp inifrån på vägen tillbaka till stugan. Däri brann en eld som medförde att temperaturen var behagliga fjorton grader i huvudhöjd och kolmonoxidhalten något motsvarande. Ty kaminen var ungefär lika välisolerad som stugan, där lika mycket dagsljus letade sig genom skorstensöppningen i taket som genom fönstret. Kaminröret var genomrostat och kaminens lock (den är toppmatad) ihåligt. Elden slukade gren
på gren men varmare än fjorton grader blev det aldrig. Vi stekte korv, kastade sten på isen, som S2 hade satt sitt fiskedrag i, för att få den att släppa taget, drack koffeinhaltig dryck och for hem. Det var en trevlig dag vid projektets nordligaste sjö hittills, och den sextonde nordligaste i hela kommunen.
Ser vi framåt finns det svårigheter att övervinna vid framtida lågsäsongsbad. Jag vill gärna ha fått in bad under varje månad på året innan jag är klar, och att hitta öppna sjöar som erbjuder någon form av uppvärmningsmöjligheter intill sig i januari, februari och mars blir en utmaning. Du, ludvikaskogsbevandrade person som känner till slika ställen, får gärna kommentera. Ni andra också.
Håjen
Datum: 2016-04-02
Löpnummer: 34
Område: Flen
Väder: 6 grader, lätt duggregn
Vattentemperatur: 3 grader
Höjd över havet: 236,3 meter
Botten: sten, dy (3). Relativt högt betyg tack vare en sten precis under vattenytan och en till någon halvmeter under densamma, vilka underlättade istigning.
Vatten: u.a. (3)
Strand: sten, torrt strandgräs (3)
Placering: nordväst om Nyhammar (3)
Tillgänglighet: hundra meter stig från vägen (4)
Utsikt: myr, tallskog (3)
Omgivningar: myr, tallskog, hygge, fin, bred å (3)
Faciliteter: stuga med kamin, grillplats
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö:
Ja, men mer lockande för fiskaren är sjöns utlopp, Håjensån, som för ett sexsiffrigt belopp på 00-talet återställdes till ett naturligare stadium efter att dryga hundra år tidigare ha röjts upp för att fungera som timmerflottningsled. Hit förväntas fiskar som har som preferens att leka i strömmande vatten hitta tillbaka.
Återvända: sjöar med stuga är alltid kandidater för återvändande

På satellitbilden ser Håjen ut som en flaskande som röker en mycket liten pipa (längst i väster). Badet ägde rum i andens svans. Satellitbild från Lantmäteriet.
Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar
Pingback: Bredsjön: elva grader och hala klippor | 581 sjöar
Pingback: Oktoberbad 2016: Nättjärn | 581 sjöar
Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar
Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar
Pingback: Vårbad 2017: Vasselsjön | 581 sjöar