Sjöstatistik 2015, del 2

Vi fortsätter sammanställningskavalkaden med sådana genrer som bäst utsikt, knottigast, obehagligast, behagligast, nesligast och bästbildigast 2015!

Bäst utsikt
Utsikt är väl kanske inte det viktigaste attributet hos en badsjö. Men ett bad i rekreationssyfte behöver ha en vacker fond för att vara riktigt rekreerande. Därför kan jag med långsamt upptinande hand efter vårens första bad rekommendera sjöarna på den här listan. De har alla fått en fyra i betyg på den femgradiga skalan. Den springande punkten (the running dot) för dig handlar om din inställning till barrskog. Om du inte tycker om barrskog till dess yttre kommer du inte hålla med mig i min bedömning.

 

20150707_112715knott

Stora Käringtjärnen. Inringad: knott.

Knottigast
Listan över knottigaste sjöar är svår att sammanställa. Hur väga intensitet mot duration? F svarar nog ”ganska lätt” eftersom hans ben fortfarande kliade ett halvår efteråt. Med det som utgångspunkt ser listan ut så här, för omväxlings skull presenterad i omvänd ordning:

3. Stora Käringtjärnen
2. Lilla Sandsjön
1. Lejbergstjärnen

20150704_212905

Det här är inte en hårig knölpåk, men väl mitt ben på kvällen samma dag som trippen till Lejbergstjärnen. Dagen därpå var hela benet ett enda stort utslag.

Här pratar vi sjöar där knotten fastnade på bild (Stora Käringtjärnen) och ockuperade mina kläder (Lilla Sandsjön). Värst var ändå vägen till Lejbergstjärnen, där en mångpausad F trots trötthet drevs att hålla sig i rörelse i det kuperade landskapet av de små vingburna fäna under större delen av de 1,5 timmarna som det tog oss de 1,5 kilometerna från bilen till sjön. Antalet pauser blev tvåsiffriga men mycket korta. Svordomarna blev ännu fler och varierade i längd.

Obehagligast
Trots knottupplevelsen ser jag tillbaka på Lejbergstjärnens strapatser med glädje. Stora Ursen i ösregn och knottmoln 12 juli, däremot, var slöseri med fin sjö, botten, omgivning och sällskap. J:s fru konstaterade att den dagens bad var på topp tio över dumma saker J har gjort.

Behagligast
Nej, istället hamnar Lejbergstjärnen på den här listan. Dess knappa 20 grader efter en och en halv timmes vandring i knott och hetta satt riktigt fint, vilket inte ens knottkliande F kan förneka.

Nesligast
Stora Låsens upptagna sandstrand gäckar mig fortfarande sömnlösa nätter. Alltså inte så att jag ligger sömnlös för att S och jag la en halvtimme i vardera riktningen på att promenera genom ostigad skog för att mötas av ett par fiskare, utan snarare att jag passar på att tänka på det när jag ändå är sömnlös av andra orsaker.

Bäst bilder
Fotografering är inget stort intresse hos mig. Trots detta har jag valt ut ett fåtal bilder som lyckades fånga respektive plats skönhet. Bilderna har säkert tillkortakommanden avseende teknik och komposition, utöver det faktum att de är tagna med mobilkamera, men jag tycker om dem.*

Jag tjatar om Lejbergstjärnen, men den var en vacker syn i sin isolering 511 meter upp på Lejberget

 

20150712_133107

Stilla, stilla flyter Limalax ut i Storsjön

 

20151225_151549.jpg

På juldagen gick solen ner på andra sidan Kviddtjärnen, skakande på huvudet över vad den just fått se

 

 

 

 

 

Läs första delen av 2015 års sjöstatistik här, och/eller bloggstatistiken för 2015 här!

* En bild säger mer än tusen ord, heter det, och det ligger det säkert mycket i. Men för mig som när jag ser ett fotografi får de tusen orden i huvudet och vill spalta ner dem på ett strukturerat sätt utesluter inte en bild tusen ord. Därav är det här ingen fotoblogg utan en textbaserad blogg med visst bildstöd. Men jag hade gärna, om tiden räckt till, a) lärt mig ta bättre bilder och b) gått runt sjöarna i större omfattning än vad jag gör nu för att hitta bättre vinklar och ljus och vitbalanser och vad nu fotografer letar efter. Jag ser gärna att en fotograferingskunnig bekant följer med mig vid ett badtillfälle kommande sommar. I utbyte mot fotona lär jag ut teknik för att ta sig i och ur från gungflykanten på spektakulära sätt, om så önskas innefattande teknik som påminner om Anja Pärsons sälfirande.

3 reaktioner på ”Sjöstatistik 2015, del 2

  1. Fotot från Lejbergstjärnen visar, att motivet är viktigare än fotografen!
    Fantastisk bild (Dan Andersson skulle ha gillat den, bortom bergen som den ligger) som får en att längta dit, ända tills man minns knotten…

    Gilla

  2. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s