Husen vid Hyttbacken sydväst om Gårlången

På Hyttbacken i Ludvika står några äldre byggnader som vid första anblick ser ganska oansenliga ut. Ja, för det otränade ögat ser de ganska oansenliga ut även vid en andra anblick. Men faktum är att dessa byggnader är några av de äldsta kvarvarande i hela Ludvika. De får finnpörtet på Finngammelgården i Skattlösberg att te sig närmast modernt med 1771 som sitt förmodade byggår. Husen på Hyttbacken är från sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal och uppförda precis intill Ludvika ström, den korta men kraftiga fors som binder samman sjöarna Väsman med Gårlången/Hillensjöarna, och som är själva anledningen till att det över huvud taget finns ett Ludvika. För det var Ludvika ström som Gustav Vasa runt 1550 tyckte var ett schysst vattendrag att utnyttja för stångjärnssmide, och här anlades snart Sveriges första kronobruk, det vill säga ett statligt ägt järnbruk. De gamla byggnaderna vid Ludvika ströms kant minner om forna tider, när Ludvika var en industriort utan att orden ABB och HVDC-kontrakt behövdes. I sin enkelhet utgör de en fin kontrast mot Ludvika herrgård med tillhörande byggnader längre uppströms.

Hyttbacken

Hyttbacken är inringat i rött mitt emellan Gårlången och Väsman. Karta från Lantmäteriet.

Med denna historia borde väl kommunen vara intresserad av att bevara dessa byggnader för framtiden? När Ludvika har så pass få äldre byggnader över huvud taget, och där centrum riskerar att bli en samling fyrkantiga lådor av glas och betong? Nej. Kommunen funderar på att riva dem. Det har upprört mig och åtminstone 275 personer till, vilket har fått som följd, till kommunens credd ska det sägas, att alla inte har gått i försvar och hårdnackat hållit på sin linje, utan faktiskt visat ett visst intresse för protesterna. Känner du att det här är viktigt för dig rekommenderar jag att följa utvecklingen i gruppen Hyttbackens vänner på Facebook. Uppdatering 2020: Husen ägs nu av en privatperson som håller på att renovera dem. Yay!

Ludvika ström rinner alltså förbi Hyttbacken ut i Gårlången 800 meter efter forsens uppkomst vid Väsmans utlopp. Sjön syns från mitt föräldrahem och har givetvis bebadats av mig långt innan mitt projekt att bada i alla Ludvika kommuns sjöar påbörjades. Och det här skedde trots föräldraförmaningar om att sjön är ström och trots att riktiga badplatser saknas. Det gick bra ändå, för bottnen är helt okej och det finns flertalet fina och enskilda platser att kliva i på. Och att sjön var ström hindrade för övrigt inte backhoppare att från Biskopsnäset hoppa ut på isen på den tiden vintrar inte innebar att det var tretton grader varmt på Lucia och fullt realistiskt att bada på juldagen.

20141005_113626

Gårlången i oktober 2014

Gårlången blir djup snabbt och har ett maxdjup på 30 meter vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur smal den är. Dess 30 meter gör den till den tredje djupaste av de djupmätta sjöarna i Ludvika kommun efter Väsman och Norra Hörken. (Runn är som jämförelse 27 meter djup!) Det är bra jobbat av Gårlången som bara är en halv kvadratkilometer till ytan. Nu ska det väl rakt sägas att de 28 djupaste meterna har jag inte haft särskilt mycket användning av. Däremot har jag gjort mer än att bada i sjön. Gårlången är faktiskt den enda sjö i Ludvika kommun på vars yta jag har befunnit mig i en båt. För tjugotalet år sedan besökte D och jag en av sjöns öar med hjälp av en brandgul gummibåt och byggde en koja som fick stå kvar i många år innan någon till sist tröttnade på den slitna, fladdrande presenningen och rev det som återstod. Lyckligtvis kommer inte husen på Hyttbacken att gå samma öde till mötes – åtminstone inte under överskådlig tid.

Gårlången
Löpnummer: 0,201/99
Område: Ludvika

Höjd över havet: 137 meter
Botten: grus (3)
Vatten: u.a. vid anblick, men sjön är påverkad av tungmetaller från dumpad snö, utsläpp från reningsverket och gifter som följt med Ludvika ström från Väsman (3)
Strand: varierande typer av skog, ofta kuperad (3)
Placering: Marnäs (5)
Tillgänglighet: enkel att besöka (5)
Utsikt: skog, Håksbergs gruvlave, bebyggelse (4)
Omgivningar: Marnäs, Biskopsnäset, Landforsen (5, men jag kan vara något obalanserad här)
Faciliteter: bänk och eldstad
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej, men en fiskodling finns i höjd med Landforsen

9 reaktioner på ”Husen vid Hyttbacken sydväst om Gårlången

 1. Fiskesjö- nej!? Vad sysslar i så fall de personer som ideligen skrämmer slag på mig genom att stå upp, två personer utan flytväst i en pytteliten roddbåt, mitt ute i den inre Gårlångsviken och viftar med långa, smala rörformade tingestar? Eller de som vid stranden intill reningsverket kastar i maskar fästade vid krokar längst ute på ett tunt snöre, och vars andra ände (snörets, inte maskens) är knutet i en antennliknande anordning, och vilka inte sällan har sprattlande fiskar vid sina fötter?(Personerna, inte maskarna.)

  Gilla

  • Det går att fiska i en sjö som inte är en fiskesjö, precis som det går att bada i en sjö som inte är en badsjö! 🙂 Fiskesjöar i min tabell utgörs av sjöar som har tydliga fiskeunderlättande åtgärder gjorda runt sig, som spänger, vindskydd och liknande. Den informationen är viktig eftersom de är större risk att personer med slika intressen som individerna du nämner ovan kommer fram och uttrycker sig negativt om undertecknads förehavanden om dessa äger rum i en sjö som de har betalat dyrt för att dra upp fisk ur som dagen innan har släppts i i just det syftet (vilket för övrigt är mycket märkligt att det går under benämningen sportfiske, men det är en annan diskussion), än vad det är att fiskande folk i en allroundsjö som Gårlången, som ju funkar som både reningsverksutsläpp, badsjö och eventuellt också klädsimsjö om din oro för skeppsbrott visar sig vara välgrundad, gör.

   Gilla

 2. Pingback: Sjöstatistik 2015 del 3 av 3 | 581 sjöar

 3. Pingback: Över snittet vid Övre Hillen | 581 sjöar

 4. Pingback: Motvindsbad 1: Älgsjön, som vi borde ha uppskattat mer | 581 sjöar

 5. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

 6. Pingback: På spaning efter Rämens sjunkna ö | 581 sjöar

 7. Pingback: Älgtjärn | 581 sjöar

 8. Pingback: Torrfastsjön runt 2019 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s