Sjöstatistik 2015 del 3 av 3

Vi har kommit till den sista delen av 2015 års sjöstatistik och kastar oss raskt in i flottyrmunkdiagrammets förlovade värld. Diagrammet nedan illustrerar information som du omöjligt kan vara utan, nämligen fördelningen av sjöar per hundrametersintervall avseende höjd över havet. Där ser vi att den största delen av alla bebadade sjöar hittills ligger mellan 200 och 299 meters höjd och att blott en är belägen mer än 500 meter över havet. 2015 års lägst belägna sjö var Botjärnen på 219 meters höjd medan den som tronar över alla andra i kommunen, Lejbergstjärnen, ligger 511 meter över havet. Det finns ett stort antal sjöar på 100-199 meters höjd, men dessa har inte begåvats med ett besök ännu. Däremot finns ingen sjö under 100 meter över havet; kommunens lägsta punkt ovanför marken är sjöarna Gårlången och Övre Hillen, som ligger på 138 meters höjd enligt senaste uppgifterna från Lantmäteriet (när jag växte upp var angivelsen minsann 137 meter, och så snabbt borde inte landhöjningen ha gått; alternativt är jag mycket äldre än vad jag tror).

 

 

 

 

 

 

 

En mer påtaglig aspekt än höjden över havet är förstås en sjös strand. Hittills har bara en strand fått högsta betyg, sandstranden vid Storsjön*. Stora Sandsjön och Stora Nitten får med sina fyror i betyg ursäkta: Medan den förra hade för grovkornig sand för ett högre betyg hade den senare för mycket vass-skräp, och, inte minst, en död groda som drog ner betyget, även om jag bör tillstå att grodan knappast är en permanent installation på stranden i fråga. Ett stort antal stränder får tvåor i betyg. Gemensamt för de flesta är att de består av myr, gungfly eller dy. Ingen strand har hittills fått en etta.

20150712_141309

Både strand och botten var toppen vid Storsjön

Med stranden avklarad står man i vattnet och känner då förhoppningsvis botten under sulorna. Sjöbottnarna har förstås också betygsatts, så när som på tre mindre tjärnar där botten befann sig längre ner än cirka 1,7 meter från mina fötter och därför inte gick att stifta bekantskap med utan ytterligare åtgärder. De sämsta bottnarna kännetecknas av dy och återfinns i Lejbergstjärnen (fast där finns också förmildrande stenar), Lilla Käringtjärnen, Mellantjärnen och Paddflyet. I andra änden av skalan hittar vi femmor i betyg på Stora Sandsjön och Storsjön medan ytterligare ett halvdussin vattensamlingar får fyror. Lilla Nitten var en av de långgrundare medan Gällingen blev djup mycket snabbt.

20150707_135550

Paddflyets botten föll inte 581 sjöars recensent i smaken

2015 års sämsta badupplevelse utses Mellantjärnen till. Även om dess vatten var varmast av den dagens sex sjöar fanns det alldeles för lite av den varan i djupled. En av projektets allra starkaste ”vad håller jag på med egentligen”-upplevelser kom när jag ansträngde mig för att på rygg komma ner tillräckligt djupt för att det skulle räknas som ett bad. De goda upplevelserna är fler till antalet och, för att nämna en som inte har nämnts så mycket tidigare, Krabbsjön sticker ut som en upplevelse som inte bara jag skulle ha uppskattat. Vi lämnar 2015 till handlingarna och hoppas på fler starka upplevelser över hela skalan 2016!

Krabbsjön

Krabbsjön var en trevlig bekantskap

 

 

* Den mytomspunna sandstranden vid Stora Låsen har inte betygsatts.

2 reaktioner på ”Sjöstatistik 2015 del 3 av 3

  1. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s