Över snittet vid Övre Hillen

20141225_125422

En av få öar i den del av Hillen som ligger i Ludvika kommun. Här fotograferad på Juldagen 2014.

När Gårlången har runnit förbi orten Landforsen och den nu inte längre existerande forsen med samma namn* byter Gårlången namn till Övre Hillen och förser sig med både ett förorenat inlopp från Marnästjärnsbäcken, en fin badplats på andra sidan Sandviksudden och en kommungräns. Det finns mycket att skriva om Hillen, vars badplats ligger blott två kilometer från centrala Ludvika. Man kan ta upp Hillängsgruvan, i drift till en sisådär 60 år sedan, med hög manganhalt i den annars något fattiga järnmalmen, och grannen Knipgruvan precis intill badplatsen vilka både användes som beredskapsoljelager för 170 000 kubikmeter olja innan staten tyckte att beredskap kändes väldigt mycket 1980-tal och tömde dem. Man kan ta upp Hillängens idrottsplats, där Ludvika FK slog GIF Sundsvall med 6-1 och Pär Östlund gjorde hattrick 1998, och man nämna att det nuvarande namnet ABB Arena inte alls är ett lika vackert namn som Hillängens idrottsplats. Man kan peka på att Mor Annas äng är ett fint rekreationsområde trots att de har flyttat grillplatsen till andra sidan Biskopsnäset, och att sommarstugorna norr om Mor Annas äng helt klart har ett bra läge.

Hillängsbadet

Stads- och genomfartsnära bad. Vägen som försvinner österut i bild går till Smedjebacken och sedermera Västerås och Stockholm. Karta från Lantmäteriet.

Jag lägger dock krutet på att konstatera att Hillen är den sjö som ni ser när ni närmar er Ludvika från Västeråshållet på riksväg 66. Om ni vet var ni ska titta kan ni också se Hillängsbadet precis nedanför riksvägen just när ni passerat kommungränsen. Hillängsbadet är den officiella badplats som jag i min uppväxt badat flest gånger vid, även om det för den skull sannerligen inte var många. På tiden utan underhudsfett krävdes det höga vattentemperaturer innan jag skulle få ut något positivt av ett sjöbad, och trots att det oftast var någon grad varmare vid Hillängsbadet än vid Väsmans citynära badplats Skuthamn, och lika ofta mindre blåsigt, var det sällan tillräckligt varmt för mig. Tiden utan underhudsfett har gått över, så nu uppskattar jag mycket mer både bad i allmänhet och Hillängsbad i synnerhet. Här finner vi sandstrand och lång brygga. Sandstranden är inte stor men övergår förtjänstfullt i välklippt gräsmatta. Den gamla träbryggan är utbytt mot en i aluminium, vilket får arkiveras i huvudet under rubriken ”motvilligt accepterat, för du kan inte hänga upp dig på allting som förändras utan att du blir tillfrågad”. Det finns lekplats med sandlåda (för den som tycker att 20150702_1852272sandstranden erbjuder för få ramar att förhålla sig till) och kanske står tc:n kvar och omklädningsrummen också, men det minns jag faktiskt inte trots att jag var där för mindre än ett år sedan. Vattnet blir djupt lagom snabbt och botten övergår från sand till lersand så pass långt ut att om det inte passar med lersand kan ni börja simma. I korthet är det en mycket bra badplats. Reser ni igenom Ludvika och behöver ett bad är det här ett mysigare alternativ än Skuthamn. Det är kortare att gå från parkeringen och dessutom möjligt att simma till Smedjebackens kommun och tillbaka. Så som det anstår en sjö med goda kommunikationer.

Hillängsbadet zoom

Bada i två kommuner på samma dopp? Enkelt. Det lila strecket utgör kommungräns mellan Ludvika och Smedjebacken. Karta från Lantmäteriet.

(Övre) Hillen
Löpnummer: 0,202
Område: Ludvika

Höjd över havet: 137 eller 138 meter beroende på kartunderlag. Eller nja, nivån är nog densamma oavsett vad det står på kartorna.
Botten: sand (5)
Vatten: u.a. men undvik bottensedimentet i t ex Marnästjärnbäcksviken med tungmetaller från industri och gruvor (3)
Strand: sand (5)
Placering: mellan Harnäs och Marnäs (5)
Tillgänglighet: 50 meter gångväg från parkeringen, sluttande (5)
Utsikt: kuperad skog (4)
Omgivningar: Marnäs, Harnäs, Biskopsnäset, Hillbo (5, men jag kan vara något obalanserad här)
Faciliteter: brygga, lekplats, grill, ev omklädningsrum och tc
Officiell badplats: ja
Fiskesjö: nej

* Landforsen grävdes bort 1937 vilket sänkte Gårlången med 0,5 meter, till samma nivå som Övre Hillen. Syfte? Höja fallhöjden mellan Väsman och Gårlången för vattenkraftverkets skull kanske?

9 reaktioner på ”Över snittet vid Övre Hillen

  1. Pingback: Motvindsbad 1: Älgsjön, som vi borde ha uppskattat mer | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

  3. Pingback: Långgrunt i Ludvika: Kyrkviken i Norra Hörken | 581 sjöar

  4. Pingback: Snabb-bad längs länsväg 245: Saxen | 581 sjöar

  5. Pingback: Bloggstatistik 2017 | 581 sjöar

  6. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  7. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

  8. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

  9. Pingback: Älgtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s