Dunderberget 1: Svarttjärn, på väg in i älgens land

Hittills har jag redovisat (nästan) alla sjöar i kronologisk ordning. I sommar tänkte jag prova ett nytt grepp och hoppa mellan redovisningarna av S1:s och min resa i ett sommarvarmt Dalarna under midsommarhelgen och S2:s och min resa i ett vintervarmt Dalarna två helger tidigare. Jag tror att det kommer att ge en dynamisk och spännande upplevelse. Så, tänk Pulp Fiction framöver (fast utan våldsverkan och stilbildande dance moves).

karta Dunderberget

Dagens tur gick från vägs ände precis under t:et i Kampberget, genom dalen åt nordväst till Svarttjärn, vidare med riktning på gemena d:et i Dunderberget mot Dunderbergstjärnen, tvärs över nästa höjd till Lilla Långtjärnen och Stora Långtjärnen, på vars nordostsida i den sol som till sist tittade fram korv inmundigades. Vägen tillbaka gick över Dunderbergets topp precis under u:et i Dunderberget. Totalt en tur på mindre än en halvmil fågelvägen. Vi gick inte fågelvägen. Karta från Lantmäteriet.

En mulen sommardag med samma temperatur som på Lucia ifjol innebar perfekta förutsättningar för att besöka en mycket kuperad del av kommunen och få med sig packning för en hel dag i skogen. Men vädret i kombination med små, gungflyomgärdade tjärnar gav ganska taskiga förutsättningar för trevliga bad. Ja, där har vi ramen för utflykten som S2 och jag gjorde den 11 juni till de små sjöarna runt Dunderberget som i sin tur ligger mellan Strömsdal och Fredriksberg. Antalet personer som rör sig i dessa trakter utan att ha ett djurdödarrelaterat motiv är sannolikt mycket litet, men idag var det i alla fall två*.20160611_144311

Vandringen från vändplanen vid Bråthöjden** gick åt nordväst, genom en dal med tillräckligt sank mark för att skorna skulle bli blöta men inte tillräckligt för att den skulle vara utmärkt som skogsbevuxen sankmark på kartan. Den kombinationen kan vara småtråkig, men med en ständig uppförsbacke och packning på ryggen var det ändå ganska skönt att bli avkyld underifrån. Som om den avkylningen inte räckte välkomnade dagens första mål, Svarttjärn, oss med 13-gradigt vatten, där den låg inkilad mellan fyra höjder tillhörande Dunderberget och Kampberget. Jag tog mig i vattnet med hjälp av rep och kom upp med hjälp av gungfly och S2 kastade några pliktskyldiga kast utan resultat och allt var med andra ord som vanligt i finnskogarna. Vi fortsatte uppåt med en fin springa utsikt mellan träden i ryggen och med en av Dunderbergets branta östsluttningar på vår vänstra sida. Spår från levande och död älg i form av avtryck och ben visade att folk med djurdödarrelaterat motiv för att vistas här hade sina skäl. Nästa mål för vandringen var självaste Dunderbergstjärnen, men den får ni inte läsa om härnäst.

20160611_153153

Det är svårt att fånga höjdskillnader på bild. Den här bilden togs för att illustrera lika delar ”Nu har vi tagit oss upp så högt att vi ser lite utsikt” och ”Titta vad brant det är här där vi har gått”. Endast det förstnämnda når fram utan förklarande bildtext.

20160611_150403

Svarttjärn gör skäl för namnet

Svarttjärn (vid Dunderberget)
Datum: 2016-06-11
Löpnummer: 35
Område: Midnattshöjden

Väder: 12 grader, mulet
Vattentemperatur: 13 grader
Höjd över havet: 395 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly (2)
Placering: På Dunderberget sydost om Fredriksberg (2)
Tillgänglighet: 45 minuter skog, 6,5 % lutning (2)
Utsikt: kuperad skog (3)
Omgivningar: kuperad skog, ödemark (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

* S2 släpper tillbaka eventuell fiskelycka i vattnet eftersom det är mindre jobb att gå till Sibylla än att rensa, transportera och laga till fisk.¤

** Med en uppdaterad karta hade vi vetat om att det fanns en nyare väg från väster som hade sparat en del tid och höjdmeter, men nu var vi ju inte där för att spara tid och höjdmeter, så det gör inget

¤ Åtminstone från Ludvika. På Dunderberget är det sannolikt enklare det där med fisken.

6 reaktioner på ”Dunderberget 1: Svarttjärn, på väg in i älgens land

  1. Efterlämnade benrester av älg talar inte för jägarorsakad död; de tar med sig älgen, så när som på inälvor. Vargen däremot styckar och äter på plats. (Möjligen skulle tjuvjägare lämna kvar skanken i skogen och bara bära med sig de bästa styckbitarna.

    Gilla

  2. Pingback: Dunderberget 2: Dunderbergstjärn har lost that lovin’ feeling | 581 sjöar

  3. Pingback: Dunderberget 3: Brobygge till ö i Lilla Långtjärn | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

  5. Pingback: Sensommarsvarttjärnstacksamhet | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s