Sista vilan vid Björken

Det här inlägget kommer tätare på det förra än vad som har varit brukligt på 581sjoar. Det beror på att bloggen i juni har varit mycket sparsamt uppdaterad, först på grund av jobb, sedan på grund av fotbolls-EM. När fotbollen väl tog en paus mellan gruppspel och slutspel sammanföll det med midsommar och allt vad det innebär med att sova med sju sorters kakor under kudden för att drömma om ens framtida diabetes. Med åtminstone jobb och midsommar avklarade utnyttjar jag nu spelavbrotten i matcherna för att komponera ifatt.

I förra inlägget var vattentemperaturen plus lufttemperaturen lika hög som lufttemperaturen allena vid dagens sjö. Två veckor längre in på sommaren, tvåhundrafemtio höjdmeter färre och ett högtryck på genomresa gjorde alla sitt för att erbjuda bra förutsättningar för bad. Det var midsommardag och S och jag hade just lagom till lunch parkerat vid Björkens strand; en trubbig udde med eftermiddagssol på ljus blandskog. Platsen är tillräckligt fin för att folk på vendeltiden skulle tycka att det var ett lämpligt ställe att gräva ner sina döda på. Symbolen ”märklig fast fornlämning” och texten ”Gravröse” på kartan samt en gammal informationstavla i terrängen informerar eftervärlden om detta. Och vackrare begravningsplatser i kommunen får man leta efter.

20160625_121331[1]

Björken (inte trädet utan sjön) mot norr

Förutom fina förhållanden att vara död vid bjöd Björken denna dag på vatten som nästan nådde 22-gradersstrecket, stenig men helt okej botten att navigera på i jakt på djupare vatten och solglitter i det sistnämnda. Det var tur att jag detta år omdefinierade vad som är en sjö som det ska badas i och vad som inte är det. Vid projektets början hette det att om två sjöar satt ihop med t ex ett smalt sund mellan varandra och därför låg på samma nivå över havet skulle det bara räknas som en sjö. Med den definitionen skulle jag inte bada i Björken, eftersom den sitter ihop med Väsman (bland andra) och den har jag redan badat i (och någon enstaka gång har det till och med varit varmt). Men på grund av anledningar ändrade jag definitionen, så att alla sjödelar som har egna sjönamn och inte heter typ -viken nu ska bebadas. Då blir det fler än 581, tänker ni nu. Det tänker jag också. Men jag har ingen brådska. Förhoppningsvis hinner jag ändå innan jag begravs med sjöutsikt över Björken.

20160625_121346[1]

Mot söder och Stensbrobron

Björken
Datum: 2016-06-25
Löpnummer: 40
Område: Grangärde

Väder: 24 grader, sol
Vattentemperatur: 21,5 grader
Höjd över havet: 155 meter
Botten: sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: skogsglänta (3)
Placering: Korsnäsberget strax utanför Grangärde (4)
Tillgänglighet: Avskräcks ej av bommen över vägen i början (den är olåst), den räfflade delen av vägen (bilen håller förhoppningsvis) och inte heller det faktum att vägen blir mer och mer igenvuxen ju längre in på den ni kommer och badområdet ligger 20 meter stig från vägen. (5)
Utsikt: skog, Stensbobron, hus och åkrar vid Östanbjörka, gamla järnvägsbanken (4)
Omgivningar: Grangärde och Nyhammar (3)
Faciliteter: Informationstavla, som på ett något akademiskt sätt informerar om såväl stenålder som vendeltid. Grillplats. Bänk med getingar runtom.
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: ja

20160625_121558[1]

20160625_121602[1]

5 reaktioner på ”Sista vilan vid Björken

  1. Pingback: Till salu vid Långtjärn | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2016 | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

  4. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  5. Pingback: Saxen, årsmötesprotokoll och fladdrande korkmattor | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s