Dunderberget 2: Dunderbergstjärn har lost that lovin’ feeling

20160611_155005

430 meter över havet, på en platå som bryter av fint mot den annars kuperade terrängen, möttes S2 och jag av Dunderbergstjärn. Med sina felplacerade klippor (de låg bredvid och sluttade ner i myren istället för i sjön), halvgrunda dybotten trots lång gungfly som borde ha möjliggjort djupare vatten samt knott och mygg fanns det klart förbättringsutrymme gällande tjärnens wowfaktor. Men ibland kan ju förkunskaperna man har om en plats förändra upplevelsen av den, liksom förkunskaperna om en låt och dess artist kan förändra upplevelsen av att lyssna på låten. Som i fallet med Brian Wilsons cover av Righteous Brothers-hiten ”You’ve Lost That Lovin’ Feeling”. Om man som jag länge bara hade läst om denna cover, intresseväckande och med känsla beskriven i någon av alla Beach Boys/Brian Wilson-böcker i min bokhylla, och slutligen fick höra den skulle bara det ha varit en stor upplevelse i sig. Med den kunskap jag hade om Brians situation och hälsa vid tidpunkten för inspelningen blev upplevelsen vid första lyssningen än större. För här hörs på flera ställen spår av Brians oförstörda röst, så som den lät innan kokain, whisky och cigaretter grävde hål i den. Och oavsett sångröstkvalitet är hela framförandet så fyllt av känsla att det inte gör något att sångaren inte vågar satsa på att nå de höga tonerna i låtens mellanparti*. I fallet ”You’ve Lost That Lovin’ Feeling” var min första lyssning mycket känslosam. Utan förkunskapen hade jag troligen hört en ganska medioker cover av en av pophistoriens viktigare låtar.

Det är därför jag försöker vara ödmjuk i min beskrivning av badet i Dunderbergstjärn nedan. Jag hade visserligen några förkunskaper om vattensamlingen i fråga, men det räckte tydligen inte till för att bli särskilt känslomässigt berörd av badet. Gällande mina förkunskaper kan jag berätta att Dunderbergstjärn avvattnas av Hällsonsbäcken, som vi kommer återkomma till i senare inlägg om Dunderberget, och längre tillbaka lär ha suttit ihop med den odöpta dypöl som nu växer igen i södra änden av mossen. Av namnet kan vi läsa oss till att den ligger i det bergsområde som heter Dunderberget – ganska mitt i, till och med – men utöver det var det en oskriven bekantskap som S2 och jag nådde fram till efter besöket vid Svarttjärn. Och eftersom jag inte känner till om Dunderbergstjärn har en historia bakom sig med för mycket knarkande under 1970-talet och allmän mental ohälsa blev inte det här mer än en medioker badupplevelse:

Solen hade kommit vid det här laget kommit fram, men vi hade knappt hunnit göra halt och begrunda det svårbadade läget innan det blåste upp och mörka moln drog in från norr. Jag bedömde att det handlade om minuter innan regnet skulle vara över oss, så skulle det badas fick det bli där och då, lämpliga ställen eller ej. Med rep och bön till gungflyguden om bärighet bar det av mot vattenkanten, och någon form av rutin har vi fått in i det här, S2 och jag, för jag kom både i och upp. Vattentermometern förkunnade femton grader och duggregnet började falla när jag utförde det balansmässigt krävande rörelsemönstret som det innebär att klä på sig medan foten man balanserar på sjunker ner i marken. Vi öppnade min fint förpackade engångsregnkapuschong från Länsförsäkringar och tog skydd under den medan regnmolnen drog bort och till stor del centrerade sitt nedfall på andra delar än oss och jag hoppades att nästa tjärn, Lilla Långtjärn, skulle bli en trevligare upplevelse. Det blev den inte, men dessförinnan hade vi bjudits på väldigt fin utsikt. Såväl utsikt som tjärn redovisas i framtida inlägg.

20160611_155022

Dunderbergstjärn
Datum: 2016-06-11
Löpnummer: 36
Område: Midnattshöjden

Väder: 13 grader, sol, mulet och regn
Vattentemperatur: 15 grader
Höjd över havet: 430 meter
Botten: dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly (2)
Placering: På Dunderberget sydost om Fredriksberg (2)
Tillgänglighet: 90 minuter skog, 5,7 % lutning (1) **
Utsikt: kuperad skog (2)
Omgivningar: kuperad skog, ödemark (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

* Jo förresten, det gör det visst det. Jag hade kunnat ge ytterligare 50 % av vad Made in California-boxsetet kostade när det kom ut om Brian hade försökt nå låtens högsta toner om han så hade missat med tre kvarts helton.

** Med en uppdaterad karta hade vi vetat om att det fanns en nyare väg från väster som hade sparat en del tid och höjdmeter, men nu var vi ju inte där för att spara tid och höjdmeter, så det gör inget

Blogghistorik: Den här bloggen lanserades för precis ett år sedan idag. Läs om det första stapplande steget mot 581 sjöar här!

6 reaktioner på ”Dunderberget 2: Dunderbergstjärn har lost that lovin’ feeling

 1. ”En av pophistoriens viktigare låtar” Jo, pyttsan. Trist lågvattenmärke! Poppen utvecklade sig trots denna mediokra låt åt rätt håll, tack och lov och tack till Brian och pojkarna, Beatles och Rolling Stones m.fl. Men inte till Righteous Brothers.

  Gilla

  • Ah, du måste ha varit en av dem som reagerade på dess längd och fortfarande känner hur du blev lurad av skivetiketten, som Phil Spector vist nog lät felmärka så att inte dess 3 minuter och 44 sekunder skulle avskräcka diskjockeyer från att spela låten i radio! Fullt förståelig reaktion även om det har gått över 51 år. 😉

   Fast faktum är att låten banade väg för just längre låtar i amerikansk radio. En poplåt på närmare fyra minuter var ett nära på okänt koncept före december 1964, men bara halvåret senare kom till exempel Dylans ”Like a Rolling Stone” som blev en stor hit trots sina 6 minuter och 9 sekunder (och som i sin tur anses helt ha öppnat dammluckan för längre singlar). Så du får tycka att den var ett trist lågvattenmärke bäst du vill, men inflytande hade den! 🙂 🙂

   Gilla

 2. Pingback: Dunderberget 3: Brobygge till ö i Lilla Långtjärn | 581 sjöar

 3. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

 4. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

 5. Pingback: Fisklösen, en del av andra versen | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s