En Knottdödare vid Igeltjärn

”Aaargh!” K viftade i halv panik med handen framför ansiktet och uttryckte sig nedlåtande om den flygande plågan genom att benämna hela varelserna med namnet på en enda i deras fall mycket liten kroppsdel. F2 och jag bestämde oss för att lindra K:s plåga och blandade en Knottdödare åt K, som vägrade ta emot den, varpå knotten fortsatte att attackera honom. Detta tog vi som ytterligare ett bevis för att den legendariska dalska drycken, uppfunnen där och då, hade effekt, men kanske hade den vetenskapliga slutsatsen inte ens godkänts av Paolo Macchiarini.

20160712_203552

En Knottdödare blandas till så här: 1. Störthäll lägereldskoktvatten över snabbkaffepulver i en plastmugg, gärna fri från Bisfenol 2. Stoppa ner en på längden perforerad grillkorv med så lite, dock svenskt, köttinnehåll som möjligt 3. Trä ett gärna fläckigt aspblad på kanten av muggen 4. Svälj bladet helt 5. Drick kaffet genom korven 6. Ät korven. Om knotten ändå inte försvinner har du i alla fall haft något annat att tänka på under någon minut.

Ovanstående scen utspelade sig vid Igeltjärn norr om Norhyttan, vilken utgjorde fonden för ytterligare en återträff från högstadiet. Återträffar från högstadiet kan vara spritindränkta tillställningar där du förfärat konstaterar hur gamla alla, och därmed också du själv, har blivit, och denna typ av återträffar återkommer i alldeles lagom takt vart tionde år. De kan också ske oftare i mindre format – under kontrollerade former, så att säga – och är då inte lika omtumlande. Sådana återträffar har det senaste året ägt rum mellan F2, F3, S3, K och jag. Sommarens sammankomst hade fisketema och jag hade den illa dolda baktanken att pricka av ännu en sjö (”vi fiskar medan Martin uppdaterar bloggen,” som F2 uttryckte det). Hotet om regn och önskemålet om en sjö som vi inte behövde dela med någon snävade in sjöalternativen till tre sjöar med eldpallkojor: Igeltjärn, Ramsnorsen och Mellansjön, där jag för de två sistnämnda har andra planer innefattande en simtur till Ramsnorsön och en sandstrand vid Mellansjön. Eftersom Igeltjärn var betryggande tom på folk kunde valet till min belåtenhet falla på den. Inte fullt logiskt sammanstrålade vi dock vid Norsen åtta minuter åt nordost. Norsen är liksom Storsjön en av finnmarkens dolda pärlor när det gäller badsjöar, vilket ni kommer att få läsa om framöver eftersom S och jag var där redan på midsommardagen. Att återträffen började vid Norsen hängde samman med att S3, renlevnadsmänniskan av oss, tagit en springtur i finnskogen i väntan på oss och ville bada av sig den, för vilken Norsen är betydligt mer lämpad än Igeltjärn. När S3 torkat begav vi oss till Igeltjärn för huvudsysselsättningen för kvällen, att fiska.20160712_202749

Någon fisk fick vi inte, trots fyra entusiastiska amatörer och en erfaren fiskare i F2, som markerade rangordning genom att så fort vi kommit fram till vattenkanten berätta om när han och jag senast fiskade. Den gången föll det sig inte bättre än att mitt drag på bakåtsvingen fastnade i ett träd, varpå jag med full kraft drog i spöet med ryggen mot trädet tills draget lossnade. Och träffade mig i bakhuvudet så hårt att det svartnade för ögonen. Lyckligtvis togs uppmärksamheten bort från denna nesliga episod av en stor röding som tre gånger hoppade över vattenytan och blänkte i kvällssolen. Resten av kvällen ägnades åt att försöka få upp den, men förgäves. Jag gjorde mitt bästa för att skrämma bort den från ena hörnet av tjärnen bort mot mina kumpaner genom att plumsa i i tjärnens södra del och förfasas över det skiktade vattnet (22 grader vid ytan, 16 vid fötterna). Kvällens grillning över elden, som F3 fått fart på med en väl avvägd mängd miljöbensin (F3 uttalar för övrigt ”miljöbensin” med samma tonfall som vissa lärare kan använda när de säger ”Jan Björklund”), utgjordes inte av fisk utan av grisrelaterade produkter. En av dessa var F2:s egentillverkade korvar. ”Jag ska bli som Vild-Hasse, fast lite galnare och med lite bättre priser,” förkunnade F2. Med denna ljusa syn på framtiden avslutar jag redogörelsen för Återträffen 3 och Igeltjärn.

20160712_200701

Igeltjärn
Datum: 2016-07-12
Löpnummer: 43
Område: Norhyttan

Väder: 19 grader, sol, mulet och regn
Vattentemperatur: 22/16 grader (yta/1,5 m)
Höjd över havet: 220 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly med fiskespänger (3)
Placering: 4 km nordväst om Norhyttan (3)
Tillgänglighet: parkering tio meter från sjön (5)
Utsikt: kuperad skog (3)
Omgivningar: kuperad skog, fiskesjöar (4)
Faciliteter: eldpallkoja med kamin och kokredskap, nybyggt dass, återvinningsstation (med sorteringsmöjligheterna engångsgrill, ölflaskor, ölburkar och baginboxar), spänger, bänkbord, stolar, grillar med galler
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja, ingår i Grangärde fiskes allmänna kort
Återvända: kanske för att fiska

Projekthistorik: Den 12 juli 2015 besökte J och jag Stora Ursen, Lilla Låsen och Stora Låsen.

5 reaktioner på ”En Knottdödare vid Igeltjärn

  1. Pingback: Midsommarbad IV: Norsens sanduddar | 581 sjöar

  2. Pingback: Älgjaktsbad 2: Svantjärn | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

  4. Pingback: Club Amor, Östansbotjärn och annat viktigt i Ludvika | 581 sjöar

  5. Pingback: Fyra badande i Ormtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s