Midsommarbad IV: Norsens sanduddar

20160625_134113 Jag drömde i natt om en ny produktmärkning som skulle introduceras på den svenska marknaden. Märkningen skulle gälla alla produkter – från vykort via tomater till bensin – och visa konsumenten hur estetiskt tilltalande produkten var. Syftet med märkningen var, förstås, att kunden inte själv skulle behöva bedöma detta, utan tryggt kunna lämna ifrån sig denna tidskrävande och ångestframkallande syssla. Märkningen skulle utföras av ett företag i Kina, och logotypen skulle bestå av en svartvit blomma med lite pixliga kanter, vänd åt höger, ovanför en avlång rad med fem stjärnor mot en röd bakgrund. Så här, för något som har fått tre stjärnor (fast blomman var vissnare i drömmen):

estetic-rating

Badplatsen vid sjön Norsen hade lugnt fått fem stjärnor om jag hade varit kines.

Ja, efter en hektisk period när min budgeterade tid för att göra kreativa saker gick åt till att konstruera ett sällskapsspel (med det talande namnet Bisarr bazar) och bygga en kräfthatt som kunde utmana även de bästa är det alltså åter dags att lägga energin på redovisningen av mitt stora projekt, att bada i Ludvikas 581 sjöar. Vi är nu framme vid en varm midsommarhelgs badhöjdpunkt – Norsens sanduddar. Låt mig illustrera med en satellitbild:

norsen-satellit

Satellitbild över Norsen. Från Lantmäteriet.

20160625_134720

Botten som är toppen vid södra stranden

Från närrymden ser vi alltså ett mycket lovande ställe, med sandiga stränder och unik strandlinje. Verkligheten gjorde heller inte S eller mig besvikna utan gav oss toppenbotten, bänkbord, grill och vacker utsikt över vidsträckt sjö och skog. På två ställen, icke desto mindre. Två stigar på två hundra meter vardera leder från parkeringarna ner till sjön. Vi började med den södra och upptäckte några förbisimmade uddar senare att den norra delen a) såg ännu finare ut och b) var upptagen av en barnfamilj. Efter att ha fördrivit tiden med ett dopp i den luriga Stora Tossatjärn i väntan på att barnfamiljen skulle åka därifrån, så vi fick lägga beslag på grillen och strandens egna solstolar i trä, återvände vi och konstaterade att den norra stranden var ännu finare än den södra och att det fanns ytterligare en udde som verkade vara sandklädd ännu lite längre bort (utanför bild på satellitbilden).

20160712_163520

Norra stranden. I juli släpade jag även med mig fyra vänner från högstadiet hit, men den resans huvudmål var Igeltjärn

Ja, Norsen, belägen en mil grusväg norr om Norhyttan, är väl värd ett besök även för den kräsne badaren. Så lär det dock inte alltid ha varit. Dan Andersson, finnmarkens poet, skriver så här om Norsen i Bergslagsposten 16 juni 1906 (dvs 110 år, 1 vecka och 2 dagar innan S och mitt besök vid sjön):

Till sitt naturliga omfång ej mycket större än den nyss beskrifna Mällansjön (c:a tre km. lång och en km. bred) har den genom uppdämning vid Norsån (ett nedlakt bruk beläget ungefär 5 km. nordost om Norhyttan) ökat sitt omfång rätt betydligt.”*

Till skillnad från Gällingen har alltså vattenkraftutvinningen skapat ett särdeles fint område för bad och övrig rekreation.

20160625_164303

Vid klippan ute i vattnet bor det fåglar

Norsen
Datum: 2016-06-25
Löpnummer: 41
Område: Norhyttan

Väder: 23 grader, sol20160712_165306
Vattentemperatur: 22,5 grader
Höjd över havet: 225,5 meter
Botten: sand som en bit ut blir stenig (söder) och dyig (norr) (5)
Vatten: u.a. (3)
Strand: små (söder) respektive stora (norr) strandremsor (5)
Placering: 10 km norr om Norhyttan (3)
Tillgänglighet: 200 meter stig genom skog (4)
Utsikt: kuperad skog (4)
Omgivningar: kuperad skog (4)
Faciliteter: grillplatser, bänkbord, bänk, solstolar i trä
Officiell badplats: nej
Folk: 4
Fiskesjö: nej
Återvända: Redan gjort, två gånger. Vid tredje tillfället stod redan sex bilar parkerade uppe vid vägen.

* Utdrag ut ett av Dan Anderssons Brefkort från Finnmarken, ”Sommar i Bärgslagen”, i vilket han beskriver utsikten från Mellansjöbergets topp. Vi får anledning att återvända till denna skildring vid ett senare tillfälle.

3 reaktioner på ”Midsommarbad IV: Norsens sanduddar

  1. Pingback: Mellansjön mellan Mellansjöberget och fäbodmarker | 581 sjöar

  2. Pingback: Vinterbad 2016: Laxsjö-Flatnan | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s