Mellansjön mellan Mellansjöberget och fäbodmarker

Ni vet hur ni ibland känner att ni vill ta hjälp av en 18-åring som levde för 110 år sedan för att beskriva er vardag? Denna känsla är viktig att bejaka, så idag får Dan Andersson åter beskriva skogen strax norr om Norhyttan dit min fru och jag begav oss en solig julidag.

20160722_130632

Nordvästra delen av Mellansjön är den del av sjön 2016 som fortfarande kan misstas för en å

”(…) Följ med mig på en liten promenad upp till det s. k. Mällansjöbärgets (ungefär en half mil sydväst* från Grangärde kyrkoby) skogbeväxta krön och låtom oss där titta omkring oss ett slag. (…) Vi se nu på en gång så mycket, att det snart sakt är omöjligt att följa med allt. Vi sätta oss ned och börja med att betrakta det, som är oss närmast, nämligen jättedalen framför med sina trenne sjöar, som ligga i rak linje i söder och norr. Längst ned mot norr ha vi Mällansjön, en långsträckt och dyster skogsjö, hvaraf bärget fått sitt namn. Inklämd mellan tvänne nästan lodrätt nedstupande bärgväggar erbjuder den en vild och ödslig anblick, och på grund af sin form mera påminnande om en lugnt flytande större å, än om en skogsjö. Vid dess södra eller hitre ända utmynnar en liten bäck, hvars brus når vårt öra ända hit upp, och som, efter att ha fortsatt sitt lopp dalen utför ungefär två km., utmynnar i den strax nedom våra fötter liggande Norsen. (…) Och ‘bärgen de blå’ sedan! På andra sidan Mällansjön ligga tre eller fyra små fäbodstugor, med täcka små åkrar omkring. Vinden susar så melodiskt i furornas sakta vaggande kronor, du hör ljud af koskällor, af valljäntans gälla lock-röst och öfver allt rundt omkring tona drillar från trast och lärka. – Det är sommar i Bärgslagen.”

Mellansjöns uppdämning måste vara av nyare slag än 1906, för nuförtiden är det bara den nordvästligaste delen av sjön som kan liknas vid en lugnt flytande större å, resten är typiskt sjöformad. Ljudet av koskällor och lockröster har också sedan länge tystnat, men precis som för 110 år sedan är det en vacker plats. Mellansjön – ej att förväxla med den gudsförgätna Mellantjärn, eller Mellansjön i Fredriksberg – nås från tre håll med bil. Frun och jag körde västerifrån tills en skylt med kulhål mötte oss.20160722_111718 Skylten förkunnade att bron, som den satt framför, inte längre får beträdas med motorfordon, och det var nog lika bra det, eftersom det växte träd på bron och skylten med kulhålen var så gammal att färgen hade börjat flagna**. Vi parkerade och gick genom skogen till en udde med den lite ovanliga kombinationen myr och sandstrand (och flugor). Precis som Dan Andersson konstaterade ligger sjön i en egen dal, mellan det branta Mellansjöberget och det flackare Norrselberget (där det sistnämnda är fullspäckat med fäbodlämningar enligt den topografiska kartan). Sandstranden lovade dock mer om badstället än vad den kunde hålla. Närmast land finns några meter fin sandbotten, men från midjehöjd börjar 20160722_120839botten bli lerig och på större djup är det riktigt geggigt. Skyr ni inte andra människor finns det inget badskäl att åka hit istället för till Norsen, men är ni ändå och tittar på utdömda broar ute i skogen kan ni gott göra en avstickare till stranden (och flugorna). Utsikten från stranden hör däremot till bland de tjusigare så här långt. Det lockar att besöka Mellansjöbergets topp och se hur utsikten ser ut 110 år senare***.

20160722_130627

Mellansjön och Mellansjöberget

Mellansjön (Norhyttan)
Datum: 2016-07-22
Löpnummer: 43
Område: Norhyttan

Väder: 24 grader, sol
Vattentemperatur: 21 grader
Höjd över havet: 265,2 meter
Botten: sand nära land (5), dyigare längre ut (3), genomsnitt (4) alltså
Vatten: u.a. (3)
Strand: gräsklädd sand intill ett myrområde (4)
Placering: en halvmil västnordväst om Grangärde kyrkby (3)
Tillgänglighet: en kvarts promenad genom skog och över myr (3)
Utsikt: brant berg och växlande skogspartier (5)
Omgivningar: kuperad skog (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: Det finns en eldpallkoja vid den nordöstra stranden som Grangärde fiske verkar ha något att göra med enligt den här kartan.
Återvända: för utsikten men inte för flugorna

 

* Snarare västnordväst om vi ska vara petiga med den sortens världsliga detaljer

** Bron är en av två som jag känner till i finnmarken som byggdes för byggandets skull av militären på 1900-talet. Den andra går över Burån strax öster om Långvasselheden och bedöms inte heller hålla för bilar längre.

*** Hur den såg ut hundra år senare, alltså för tio år sedan, beskrivs på den på bloggen tidigare nämnda entusiastiska sidan kallandet.se.

Karta Mellansjön

1. Bro för de våghalsiga. 2. Badställe. 3. Eldpallkoja. 4. Dan Anderssons förmodade utsiktsställe. 5. Norrselberget med fäbodlämningar. Karta från Lantmäteriet

4 reaktioner på ”Mellansjön mellan Mellansjöberget och fäbodmarker

  1. Pingback: Vinterbad 2016: Laxsjö-Flatnan | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

  3. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s