Motvindsbad 1: Älgsjön, som vi borde ha uppskattat mer

Vinden, i en uppskattad hastighet av tio meter i sekunden, ven in under dörren och kylde snart ut den fallfärdiga stugan. Elden hade slocknat för längesedan och jag vaknade huttrande i min sovsäck som bara nådde mig till bröstet. Hur hamnade I och jag här? I kommande fyra inlägg om sommarens sista – eller, som det kändes, höstens första – tre bad får ni följa badturen där mycket gick fel, en bråkdel gick rätt men allt ändå blev värt att komma ihåg. Jag kallar inläggsserien för Motvindsbad. Ni kommer förstå varför.

Väderprognoserna för dagen veckorna inför denna åttonde augusti hotade med regn, blåst och ibland så lite som tolv plusgrader. När de stabiliserade sig runt uppehåll, plus fjorton och sju-åtta meter i sekunden kändes det som en vinst. I och jag for från Örebro, som omväxling mot Ludvika, de två timmarna till Fredriksberg*. Ortsnamnen som passerade revy skvallrade om forna tiders malmutvinning och -förädling. Fogdhyttan. Saxhyttefallet. Silvergruvan. Älvsjöhyttan. Ludvika är inte ensamt om att ha sin existens att tacka för att järn blev i ropet när Sverige ökade sin ställning som krigsmakt i Europa. Landskapsgränserna passerade, en efter en. Västmanland, Värmland, och så, på en raksträcka precis som alla andra omgiven av skog, Dalarna. Äntligen, tänkte jag, men Dalarna hade inga planer på att vara tillmötesgående den här dagen. Det första som gick fel var att vi valde att börja med en badplats.

20160808_125810

20160808_125720

Omklädningsrumsklottret var av oväntad karaktär

Badplatsen vid Älgsjön är kommunalt skött vilket känns som en kuriositet så här 65 kilometer från kommunens centralort. Frågor väcks. Har politikerna som sköter badplatsanslagen besökt Älgsjön? Oklart. Gör någon annan det den här sommaren? Sannolikt, att döma av det färska skräpet runt papperskorgarna**. Förutom papperskorgar är Älgsjön utrustad med de standardhöjande faciliteter som omklädningsrum, bryggor, utedass och grillplats. I likhet med bryggorna vid Hillängsbadet är Älgsjöns bryggor nya och av metall.20160808_125712 I övrigt är faciliteterna  välanvända, fungerande och smälter in fint vid sjöns nordvästra strand med utsikt mot det stora Solberget***. Varför var det då ett misstag att börja här? För att Älgsjön visade sig bli badturens behagligaste bad, och det hade därför varit värt att spara det till sist. Men solglimtar, vind som blåste iväg I:s salladslock (dålig karma redan där), 14 grader i luften och 18,5 i vattnet verkade ju inte på förhand som det bästa en dag första halvan av augusti skulle erbjuda. Men väderförhållandena blev aldrig bättre än så här. Namnet till trots såg vi ingen älg heller. Inte som vid Stora Långtjärn. Några regnstänk hann möta oss redan innan vi var framme vid nästa sjö, Säfssjön. Om den, och varför gummistövlar är bättre än kängor i finnmarken, kommer nästa inlägg att handla om.

20160808_125851

För att få en uppfattning om dagens blåst tjänar björken bredvid omklädningsrummet som gott exempel

Älgsjön
Datum: 2016-08-11
Löpnummer: 44
Område: Fredriksberg

Väder: 14 grader, solglimtar, blåsigt
Vattentemperatur: 18,5 grader
Höjd över havet: 293 meter
Botten: sand (5)
Vatten: u.a. (3)
Strand: grovkornig sand, gräs (4)
Placering: strax söder om Fredriksberg (2)
Tillgänglighet: plan mark från parkeringen (5)
Utsikt: kuperad skog (3)
Omgivningar: kuperad skog, Fredriksberg (3)
Faciliteter: omklädningsrum, papperskorgar, bänkar, brygg, livboj, grillplatser, beachvolleyplan, lekplats (gungor, gungdjur), utedass
Officiell badplats: ja
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: knappast, men inte för att det är något fel på badplatsen (det är det inte) utan för att den ligger långt bort

20160808_125907

* Allting i Ludvika kommun ligger för övrigt två timmar från Örebro.^

** Inte mer än på någon annan badplats.

*** Stora, som i att det täcker en stor yta på kartan. På höjden når det ca 450 meter.^^ Solberget är för övrigt det berg som Säfsens pister finns på, på dess östra sida.

20160808_125841

^ Ungefär. Men häpnadsväckande ungefär.

^^ Beroende på om ni räknar toppar med individuella namn som individuella berg eller som en del av Solberget.

20160808_125856

Vågor

7 reaktioner på ”Motvindsbad 1: Älgsjön, som vi borde ha uppskattat mer

  1. Pingback: Motvindsbad 2: Säfssjön – besynnerliga rör och normala kantareller | 581 sjöar

  2. Pingback: Motvindsbad 3: Mästerbadaren och hans lärling vid sjön Hån | 581 sjöar

  3. Pingback: Motvindsbad 4: Varg och besvikelser på Stora Kullerberget (del 1) | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

  5. Pingback: Skifsen runt 2017 | 581 sjöar

  6. Pingback: Ryberget runt 2018 | 581 sjöar

  7. Pingback: Ytterligare ett kallt badplatsbad: Hällsjön | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s