Oktoberbad 2016: Nättjärn

Det är mycket att tänka på inför lågsäsongsbad. Hur tungt blir det för S2 och mig att bära en Ikeakasse med ved en kilometer genom kuperad skog? Är det lättast att bära i de korta eller de långa handtagen? Är jag tillräckligt varmt klädd för att bekvämt kunna luta mig tillbaka och njuta av en efter-badet-kopp varm dryck? Är jag tillräckligt svalt klädd för att inte bli genomsvettig av att släpa nämnda Ikeakasse upp och ner i kråkbärsriset? Frågorna att hålla koll på är många*. Inte undra på att jag den här gången inte ägnade en tanke åt hur det skulle vara att slå läger på nordsidan av en brant sluttning med frisk vind från väster.

20161029_1548001

Frost påminner mig alltid om Goda omen, en fantastisk bok av Neil Gaiman och Terry Pratchett, och denna haikudikt: ”Frost biter blomman / Endast dåren fäster ej / Säkerhetsbältet” (övers. Peter Lindforss)

Det var skuggigt och blåsigt. Något hjälptes det av att vi monterade projektets första vindskydd och gjorde upp projektets största eld. Ja, snarare ett bål – A:s farstubro som sponsrade denna utflykt värmde gott, men den soldränkta udden på andra sidan sjön hade inte varit helt fel denna 29 oktober. ”Haha, det är is längst in vid kanten!” hade S2 konstaterat glatt när vi passerade en liten göl, väl medveten om att han inte hade för avsikt att klä av sig kläderna i blåsten och kliva ner i ensiffrigt tempererat vatten.

Vi svängde in på vägen mot Knutsberg, och tilläggsskylten varnade för hinder och fara. Någon sådan hittade vi inte, utan vägen var mer än farbar, tack vare timmerutkörning för inte allt för många år sedan. Skogsavverkning är som jag har tagit upp dubbelt för mig. Jag förstår behovet av trä- och pappersprodukter, men ett hygge är inte vackert, och det dröjer länge innan det blir skog med rekreationsvärde av det igen. Skogsbilvägar anläggs dessutom så att kvadratkilometerna utan bilväg blir färre och färre. Samtidigt är det just dessa vägar jag utnyttjar för att få ut mesta möjliga av mina badturer. Vägen till Lejbergstjärn, till exempel, hade varit dubbelt så lång och haft dubbelt så många höjdmeter om det inte vore för modernt skogsbruk. Och den var ju lång och höjdig nog som den var. Nu kunde vi dessutom parkera på ett stort och väl bärande före detta timmerupplag utan att vara i vägen för någon, och det var därifrån vi började bära Ikeakassen över lingonris och sten.

20161029_103300

Stranden på andra sidan är myr och inte sand. Tur det, eftersom vi ju befann oss ganska långt därifrån.

Vi befann oss efter vandring genom vacker skog vid Nättjärn, en vattensamling av sådan storlek att den mycket väl hade kunnat ha ett sjönamn**. Tjärnen var noggrant vald (sånär som på faktorerna ovan) med avseende på lågsäsongsbad: En brant sluttning precis bredvid sjön höjde sannolikheten för att det skulle gå snabbt att ta sig i och upp utan att rep behövdes som vid en gungflykant. (Även om jag har fullt förtroende för mina medbadare är det ändå skönare att själv kunna kontrollera i- och uppstigning.) Vid bad vid låga temperaturer har jag, vis av viss erfarenhet, kommit fram till att följande är att föredra:

 • Det bör finnas en sten någon meter ut i vattnet som är lätt att nå från land
 • Stenen bör vara lårhög och får gärna ha en lägre avsats, precis ovanför vattnet, som det går att stå på
 • Under vattnet är det bra om det på en gång är lårdjupt, och det får gärna finnas en sten att sätta ner första benet på
 • Bredvid denna sten får det gärna vara ännu djupare, allt för att det ska gå så fort som möjligt att komma i (skulle det, väl i, visa sig vara väldigt skönt i vattnet är det ju fritt fram att stanna kvar)

Tittar vi på platsen vi slog läger på vid Nättjärn har den exakt ovanstående specifikation, vilket jag upptäckte efter bottensondering medelst död gran. Vi hade med andra ord hittat den perfekta badplatsen för ett bad den 29 oktober***, så det var med tillförsikt vi satte eld på farstubron och ställde in plåtburken med kaffevatten i elden. Som vanligt tog vi kaffevattnet direkt från sjön, vilket absolut piffar upp Gevalias snabbkaffe. Till skillnad från I, vilket ni kommer få läsa om i nästa inlägg från i somras, är jag inte rätt utrustad eller tillräckligt ambitiös för att ta med bryggkaffe ut i skogen, men med rätt humusmängd i det rödfärgade tjärnvattnet erhålls ett hyggligt substitut. Vi fikade och tittade på personerna på andra sidan sjön som drog upp sin båt på land. Jepp, här går vi en kilometer rakt ut i skogen efter att ha kört massor med kilometer på grusväg och ser folk, om än på behörigt avstånd. Finnmarken är inte helt folktom än.

20161029_112209

Udden på andra sidan badade i ljus. Vår eld, här i starttagen, fick tjäna som solsubstitut.

skarmdump-nattjarn

Det blåser ofta när jag badar kallt (se grässtråna). Under vattnet är det dock vindstilla!

20161029_125100

Bålet satt fint efter uppstigning. Foto: S2

S2 gick på jakt efter några mindre torrfuror att spetsa bålet med, och snart var strålningsvärmen påtaglig i vårt lilla läger. Solen fortsatte dränka motsatta sidan av sjön i gult höstljus, men längtan dit var inte längre lika påtaglig. Jag monterade telefonen i den döda djupmätargranen, nu placerad på land, och snörde på mig foppatofflorna. Det blåste svalt. Ute på stenen rättade jag till hälbandet på högertofflan innan det var dags. På videon går det att se att från att jag satte ner högerfoten i vattnet tills att vänsterfoten som sista kroppsdel kom upp ur vattnet hinner det gå fjorton sekunder. När jag kom upp var det fortfarande inte obehagligt. Kallt, men inte obehagligt. Jag frös inte, och så fort jag torkade bort sjön med handduken kände jag mig varm igen, trots att jag ännu inte hade kommit fram till elden. Det här skeendet beskrev jag för S2 inför badet, varpå han muttrade något om ”idiotisk anatomi”. Jag svepte in mig i handduken, poserade för några bilder, la i termometern (4,3 grader i vattnet, 4,7 grader i luften) och började klä på mig. Den proceduren är nog det jag drar mig för mest efter alla bad. Huden är fortfarande lite fuktig och strumpor och byxor krånglar. Jag behöver balansera på sittunderlägget för att inte fötterna ska bli smutsiga. Ofta, men inte den här gången, har jag heller inte full koll på var jag har lagt alla klädesplagg. Till sist var jag klädd igen och vi bredde ut elden något för att få till en bra grillglöd. Nytt för denna tur var tillbehören – ambitionen slog till och vi köpte pulvermos, även det tillagat på sjövatten. Det satt fint, liksom ytterligare en kopp sjökaffe gjorde efter maten. Vi eldade upp det sista av den medhavda veden och packade ihop lägret.

20161029_133655

Trätallrikar och plastbestick! Skogen har något för såväl hipstern som medel-Svensson.

 

20161029_150538

Skogen runt Nättjärn bjuder på månget bär.

På vägen tillbaka fanns det gott om lingon, ännu mer kråkbär och ett och annat blåbär på sluttningen uppför Nättjärnsberget (325 meter över havet) (som inte var mycket till berg, men ändå bjöd på utsikt mellan träden bort till Gullmossbacken****, en högt och ensligt belägen gård tre kilometer norrut). Såväl Gullmossbacken som Nättjärn ligger i fin skog värd ett besök. Med eller utan vedfylld Ikeakasse.

 

20161029_105202

Och när natten böljar becksvart över skogstjärnens skum / mina basar skola ropa djupt ur mänskosjälens rum.” — Dan Andersson, Spelmannen (1917)

Nättjärn
Datum: 2016-10-29
Löpnummer: 47
Område: Strömsdal

Väder: 5 grader, klart, blåsigt
Vattentemperatur: 4,3 grader
Höjd över havet: 286,6 meter
Botten: sten, fast botten (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: skog som slutar tvärt vid kanten, stenar tack vare lågt vattenstånd (3)
Placering: strax nordväst om Nittkvarn (3)
Tillgänglighet: en kilometer genom kuperad skog (2), men på andra sidan finns skogsbilväg nästan ända fram
Utsikt: skog (4)
Omgivningar: ljus, kuperad tallskog (4)
Faciliteter: en eldstad som vi byggde och perfekta specifikationer för lågsäsongsbad
Officiell badplats: nej
Folk: 2 på andra sidan sjön, 450 meter bort
Fiskesjö: nej, men vid provfiske har abborre, gädda och mört fångats
Återvända: i så fall till udden mittemot en varmare dag

Mer läsning: Förra årets oktoberbad, förra årets julbad, årets vårbad

* och svaren, i tur och ordning: ganska, de korta, ja, nej
** men som tidigare nämnts finns det ingen klar gräns mellan tjärn och sjö
*** och det här är ju intressant, för vid det som många med mig tycker är kommunens finaste badplats, Kyrkviken i Norra Hörken, med sina 80 meter långa bryggor och så är det ändå bara midjedjupt längst ut, vore det den här tiden på året en plåga att bada^

**** ett namn som ser vackert ut i skrift men uttalas Gollmôssbacken (tjocka l som i engelskans world)

20161029_151515

Från Nättjärnsberget mot Gullmossbacken.

^ Eftersom bryggorna är uppdragna på land. När jag var liten hände det att min farmor och farfar och jag åkte till Kyrkviken på hösten och förutom lekte i lekparken klättrade runt på bryggorna, som då låg staplade i högar på stranden¨

¨ Det var alltså jag, och inte farmor och farfar, som klättrade¤

¤ Fast min farfar klättrade i träd för skojs skull långt upp i åldrarna

20161029_134828

Höst i Finnmarken.

11 reaktioner på ”Oktoberbad 2016: Nättjärn

 1. Pingback: Vinterbad 2016: Laxsjö-Flatnan | 581 sjöar

 2. Pingback: Sjöstatistik 2016 | 581 sjöar

 3. Pingback: Vårbad 2017: Vasselsjön | 581 sjöar

 4. Pingback: Snabb-bad längs länsväg 245: Saxen | 581 sjöar

 5. Pingback: Svandyk i Brakotjärn (Skifsen runt 2017) | 581 sjöar

 6. Pingback: Älgjaktsbad 1: Mellersta Fängentjärn | 581 sjöar

 7. Pingback: Majbad 2018: Nattjärns kallsupar | 581 sjöar

 8. Pingback: Älgjaktsbad 2: Svantjärn | 581 sjöar

 9. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (del 1/2) | 581 sjöar

 10. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (3/3) | 581 sjöar

 11. Pingback: Oktober i Norra Pungtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s