Motvindsbad 2: Säfssjön – besynnerliga rör och normala kantareller

Precis som Älgsjön ligger Säfssjön i Fredriksberg och har en officiell badplats (dock inte kommunal), vilket ger en badplats på 304 invånare vilket sannerligen inte är illa. Vi, I och jag, var dock inte på väg till dagens andra iordningställda badplats. För en sjö med en så märklig geografisk formation som Tjärmanen skulle givetvis bebadas från udden i fråga. I sjöns norra ände är en istappliknande spets fäst, 400 meter lång och ibland så smal som några få meter, och jag ville förstås se hur den såg ut inte bara på kartan utan även i verkligheten.

Säfssjön

Inringad: Tjärmanen. 1: Badställe. 2: Ön Lusen. 3: Officiell badplats. 4: Anläggning för grundvattentäkt för Fredriksberg på Hällholmen. Fredriksberg och Säfsen i sydväst respektive sydost. Satellitbild från Lantmäteriet.

Verkligheten fortsatte att blåsa och vara småkall, så på det viset var det ju tur att vägen till udden var lång och svårgången. Den myrmark som låg mellan oss och udden var på gränsen till svårframkomlig och värst var det förstås i och omkring den lilla bäcken i dess mitt. Jag kom över utan större problem, för jag bar gummistövlar. I, däremot, hade vandringskängor och ifrågasatte under dagen, om än inte just här, mitt val av skodon. Hemligheten bakom mitt val är att jag är glatt ovetande om hur det känns att ha vandringskängor på fötterna och därför njuter av känslan av ett par klassiskt gröna Tretorn som sitter som ett smäck. Jag väntade tålmodigt där udden är som bredast på att I skulle få av sig skorna, ta sig över bäcken och på andra sidan få på sig dem. Sedan bar det av söderut, längre och längre ut på udden.

20160808_133647

Vi hade inte gått långt innan vi såg det första av flera rör som stack upp ur marken. Dessa satt med tjugotalet mellanrum hela vägen ut. Vi lyckades aldrig lista ut vad grejen var med dem.

20160808_133432

”Skyddad enligt lag” och sedan ett löpnummer. Detta gäckade oss både där och på Google senare. Vad, haha, rör det sig om?

Ju längre ut vi kom desto mer blåste det. Halvvägs mötte vi två personer i varsin kajak på väg in i viken där Stenälven rinner ut. De hade medvind på väg in och lär inte ha haft det på vägen ut. Jag har inte paddlat särskilt mycket i mitt liv, men det jag vet är att det inte går särskilt snabbt i motvind och hade de hyrt utrustningen i Fredriksberg hade de cirka två kilometers paddling i sju åtta meter motvind per sekund att se fram emot på vägen tillbaka. Det finns alltid någon som har det värre än en själv.

20160808_134327

I blickar ut över finnmarken

Längst ut på udden upptäckte vi att det finns en eldstad och något som faktiskt skulle kunna kallas för sandstrand. För dagen fanns också en vind som fått en nytändning på arbetet och irriterade sina arbetskamrater med att komma in i personalrummet och le vid kaffeautomaten. Att bada där – vid udden, inte kaffeautomaten – skulle ha varit mycket svalt. Det var synd, för åsen som udden utgör delen över vattenytan av tycks fortsätta ganska grunt under vattnet och återuppstå i form av en liten ö 130 meter ut i vattnet.* En mindre blåsig dag hade jag gärna vadat/simmat dit. Nu blev det inte så, utan vi gick tillbaka halvvägs till midjan på udden där det var lite mer lä. Västsidan såg för lerig ut medan östsidan till en början lockade med stenig botten som snabbt gick över i dy på ett obehagligt sätt, märkte vi när vi hade kommit i. I var övertygad om att vattnet var kallare här än i Älgsjön men jag var inte lika övertygad. Det visade sig att det var en halv grad varmare här vilket till I:s försvar inte på något vis ska missförstås som att det för den skull var varmt. Det var det inte.

20160808_133855

Badställe! (t.v.)

På vägen tillbaka tänkte vi ta lite höjd på bäcken och hoppas att den var mer lättforcerad där den inte var lika omgiven av sank mark. Hur det var med den saken fick vi aldrig veta, för precis som när jag kör bil på ställen där jag inte hittar blev jag plötsligt övertygad om att vi hade gått för långt norrut och vek därför av in i skogen**. Bäckpassagen blev något enklare den här gången och krävde inget skoavtag för I, men nog var det sankt allt. Och någon glädje av mitt irrande fick vi ändå, för i en sluttning mot öster när vi nästan var framme vid vägen råkade vi på det största kantarellbestånd som jag har sett på ett och samma ställe***. Vi plockade de flesta, men inte alla eftersom de var så många att det kändes överddrivet, i syfte att steka på dem till kvällen.

Härnäst får ni stifta bekantskap med sjön med det fantastiska namnet Hån, men först som traditionen bjuder, formuläret för Säfssjön:

Tjärmanen

(Anledningen till att bad inte lockade längst ut på spetsen syns på växtligheten.)

Säfssjön
Datum: 2016-08-08
Löpnummer: 45
Område: Fredriksberg

Tjärmanen

Lämpligt badställe på spetsen

Väder: 14 grader, blåsigt
Vattentemperatur: 19 grader
Höjd över havet: 298,9 meter
Botten****: grus som blev till dy (2), eventuellt finare vid spetsen
Vatten: u.a. (3)
Strand: grus, ljung, gräs och buskar (3), sand och grovt grus på spetsen
Placering: strax norr om Fredriksberg (2)
Tillgänglighet: lång promenad från lämpligt ställe att ställa bilen på. Sankmarken ställer till det (2)
Utsikt: kuperad skog, sjö med öar (4)
Omgivningar: kuperad skog, Fredriksberg (3)
Faciliteter: eldstad på spetsen
Officiell badplats: nej
Folk: 0 (2 passerade i kanot tidigare)
Fiskesjö: ja, abborre, gädda, öring, mört och lake
Återvända: En varm sommardag för vidare utforskning av grund och öar, kanske. Men det är mycket jag vill återvända till den där varma sommardagen. När alla andra sjöar dessutom är avklarade.

 

* Ön heter förövrigt Lusen.

** Det här beteendet ledde till att jag med skräckblandad stress (och väldigt lite förtjusning) sommaren 2004, med färskt körkort och på väg till Brian Wilsons legendariska Smile-spelning på Cirkus, fann mig själv irra runt i Stockholms innerstad vilket kulminerade i vitknogad rondellkörning på Sergels torg.

*** Det säger inte så mycket, egentligen, för jag letar sällan efter kantareller när jag är ute i skogen. Men det var mycket kantareller i alla fall.

**** Notera att det här gäller på Tjärmanen. Betydligt bättre värden skulle ha fåtts om badet hade skett vid den officiella badplatsen.

7 reaktioner på ”Motvindsbad 2: Säfssjön – besynnerliga rör och normala kantareller

  1. Rörande rören, undrar jag om det möjligen kan ha med vattentäkt att göra. Lagring av strategiska varor/gas/petroleumprodukter o dyl verkar osannolikt i en grusås.

    Gilla

  2. Pingback: Motvindsbad 3: Mästerbadaren och hans lärling vid sjön Hån | 581 sjöar

  3. Pingback: Motvindsbad 4: Varg och besvikelser på Stora Kullerberget (del 1) | 581 sjöar

  4. Pingback: Skifsen runt 2017 | 581 sjöar

  5. Pingback: Club Amor, Östansbotjärn och annat viktigt i Ludvika | 581 sjöar

  6. Pingback: Finnmarkens minsta sandstrand: Grantjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s