Ifjol delade jag upp sjöstatistiken på tre inlägg (här, här och här). I år trycker jag ihop det till en enda koncentrerad smash. Tänk SM-finalen i innebandy: ett helt års koncentrerat arbete vars frukt ska skördas under 60 minuter.Förrförra årets projektrivstart med över 30 sjöar blev bara drygt hälften så många 2016. Vi börjar redogörelsen med lite mjuka värden och bedömningar och går sedan in på hårda, icke-alternativa sifferfakta.
Behagligast
Norsen! En halvdold pärla med allt jag begär av ett badställe samt solstolar.
Obehagligast
Att sova över i ett redskapsskjul var inte behagligt. Pratar vi strikta badupplevelser går vi tillbaka några timmar samma dag till sjön Hån där regnet hängde i luften, sandstranden övergick lömskt i dybotten och vattnet var kallt. Förstås var det ändå varmare än lågsäsongsbaden, men på dessa är ju förväntningarna helt annorlunda.
Nesligast
Att glatt upptäcka att en typisk tjärn för omväxlings skull verkar ha fast botten för att sedan upptäcka att den i själva verket bestod av knädjup dy gjorde att jag kände mig kränkt.
Bäst bilder

Laxsjö-Flatnan 29 december

Nättjärn 29 oktober

Gällingen från Dunderberget 11 juni

Norsen 25 juni

Mellansjön 22 juli
Lågsäsongsbad
Bad under perioden september-maj där vattentemperaturen understiger 10 grader räknar jag som lågsäsongsbad. De baden skiljer sig åt i sjöval, packning, tempo och dokumentation. Lite mer omsorgsfullt val av strand, lite mer att elda, lite lugnare, lite mer foton. 2016 blev det tre lågsäsongsbad med en sammanlagd vattentemperatur på 8,1 grader. Här följer tre stillbilder från videoklippen som min nödtorftigt monterade mobilkamera har filmat, från Håjen 2 april, Nättjärn 29 oktober och Laxsjö-Flatnan 29 december. Bredsjön 7 maj räknas inte för då var det 11 grader i vattnet. Typisk mellansäsong.
Lärorikast
Jag har inte bara dragit lärdomar om vikten av att kolla upp byggtakten på planerade övernattningsstugor, respektera vägkvaliteten vid färd med bil utan särskilda terrängegenskaper samt ta hänsyn till att solen aldrig står i norr, särskilt inte i oktober. Så här inne på det tredje kalenderåret börjar det utkristallisera sig hur jag vill ta mig an projektet i stort. Därför kommer 2017 att se fler vandringar – som Dunderberget (1, 2, 3, 4) – och fler ensjösutflykter (som Mellansjön), men färre åka-bil-mellan-sjöarna-dagar, som Midsommarbaden (1, 2, 3, 4). För medan de sista har sin charm, och tillåter en att torka handduken genom att klämma fast den i baksidorutan och köra med den fladdrande i vinden, blir naturupplevelsen sönderryckt och förkortad. Så framöver kommer badvandringar, långa som korta, och ensjösutflykter att dominera. Det innebär nämligen också att jag får anledning att kartbada mer, en nog så trevlig sysselsättning lugna kvällar när barnen har somnat, och på så vis planera längre badvandringar. Jag har redan en med sexton sjöar och sexton kilometer på gång.
I sifferform
Antal
Årets blott 17 sjöar fördelade sig så här över månaderna:
April: 1
Maj: 1
Juni: 8
Juli: 2
Augusti: 3
Oktober: 1
December: 1
Totalt under projektet ser spridningen ut så här:
April: 1
Maj: 1
Juni: 8
Juli: 31
Augusti: 12
Oktober: 2
December: 2
Av de månader som helt saknar bad brinner jag mest för att få till november-, januari- och februari-bad för att på så vis ha badat utomhus minst en gång under alla årets månader. Men dithän kommer vi inte 2017, eftersom januari passerade utan bad.
Sjöegenskaper
Mina baddagar blev betydligt svalare än förra året – över tre grader kallare i genomsnitt – men bedömningarna av bottnar, stränder, utsikt och omgivningar blev högre. Vackrare men bistrare blir det i sammanfattning.

Stora Långtjärn var medeltempererad (15 grader). Måttfull älg gillar.
Vattentemperatur
Medel: 15,3 (-3,2 från 2015)
Median: 17,5 (-1,5)
Högst: 22,5 (Norsen) (-2,5)
Lägst: 0,8 (Laxsjö-Flatnan) (-1)

Älgsjön innehöll ingen älg trots mediantemperatur i luften
Lufttemperatur
Medel: 15,1
Median: 14
Högst: Björken, Stora Tossatjärn, Mellansjön: 24 (-3)
Lägst: Laxsjö-Flatnan 1,2 (-3)

I Dunderbergstjärn var botten botten
Bottnar
Genomsnitt: 3,0 (+0,3)
Bäst: Norsen, Älgsjön 5
Sämst: Stora Tossatjärn, Dunderbergstjärn 1.
Strand
Eller snarare sjökant. Såväl istigningspraktiska som estetiska aspekter bedöms.

Genomsnittlig strand vid Bredsjön
Genomsnitt: 3,0 (+0,2)
Bäst: Norsen 5
Sämst: De fyra tjärnarna på Dunderberget samt Stora Tossatjärn (2)
Utsikt
Utsikt bedöms utifrån vad som syns från själva sjön, till skillnad från omgivning, som rör ett större område runt sjön …
Genomsnitt: 3,3 (+0,2)
Bäst: flera sjöar 4
Sämst: Dunderbergstjärn 2
Omgivning
… vilket medför att Dunderbergstjärn kan få årslägst betyg för utsikt men delat årshögsta för omgivning.
Genomsnitt: 3,6 (+0,7)
Bäst: flera sjöar 4
Sämst: alla andra sjöar 3
Meter över havet
Lägst: Björken (155)
Högst: Dunderbergstjärn (430)
Avstånd fågelvägen mellan högst och lägst: 30,0 km
Läs mer här
Mer statistik
Sjöstatistik 2015 del 1
Sjöstatistik 2015 del 2
Sjöstatistik 2015 del 3
Bloggstatistik 2015
Bloggstatistik 2016
Fler lågsäsongsbad
Sönntjärn 31 oktober 2015
Kviddtjärn 25 december 2015
Publicerat på bloggen för precis ett år sedan
The Nearest Faraway Place: Snäven
De närmaste inläggen kommer beröra sjöar som jag badade i innan projektet började, i väntan på att badsäsongen 2017 kommer igång. Tack för att ni läser.
Laxsjön-Flatnan är en fantastisk bild!
Man ser att Vår Herre bistått med sol-laser och smält upp en råk i isen. Vattnat sjuder fortfarande i den avtagande laserstrålen!
Fast vattnet blev inte nämnvärt varmare. Vår herre gjorde tummen upp för idén, men tycker inte att den bör uppmuntras alltför mycket!
GillaGilla
Perfekt projekt! Verkligen roligt att läsa och se fina bilder. På Badsäsong har jag gått inför att samla alla möjliga bad, inklusive inomhus när årstiden så kräver. Har bloggat i tre år nu och är osäker om jag kan fylla ett fjärde, men blev inspirerad av dig att börja med statistik. Då kanske det håller ett tag till. För visst har bloggandet tagit mig till platser jag annars inte skulle ha sett, och fått ner mig i vatten jag annars inte skulle ha doppat mig i. Tack för kontakten!
GillaGilla
Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar