Långgrunt i Ludvika: Kyrkviken i Norra Hörken

20160725_134457

Dagens sjö är Norra Hörken, som besitter Ludvika kommuns bästa badstrand vid Kyrkviken 7 km väster om Grängesberg (se kartor sist i inlägget). Stranden är 250 meter lång och 10 meter bred och den fina sandbottnen är så långgrund att vattnet vid slutet av den nästan 90 meter långa bryggan fortfarande bara når till midjan på mig. Det finns kiosk (uppdatering: kiosken är öppen sommaren 2019) och lekplats, tc och stor parkering, grillplatser och omklädningsrum. Stranden ligger i vikens norra del, så den förhärskande vindriktningen från sydväst i sommar-Sverige blåser in varmt ytvatten längre utifrån. Det är med andra ord ohyggligt familjevänligt, och anhängare till Södra Hörken har känt sig tvungna att starta en Facebookgrupp för dem som faktiskt tycker att Södra Hörken är bättre, i dagsläget tydligen 17 personer.*

20160725_134452

Jag har tidigare presenterat ett fint badalternativ för er som är på genomresa i Ludvika och behöver svalka av er (Hillängsbadet). Har ni lite mer tid och åker längs riksväg 50 är en avstickare till Kyrkviken ett gott alternativ. Stannar ni i trakterna någon dag och vädret är fint är ett besök starkt rekommenderat.

20160725_134447

Nittio meter brygga

När gruvdriften fortfarande var i full gång i Grängesberg och resten av Bergslagen på 50-talet anordnades bussresor på sommarlovet till Kyrkviken för ortens barn. Soliga dagar förkunnades det att bussen gick genom att en blåvit vimpel hissades på Centralschacktets lave, synlig från en stor del av Grängesberg. Bussen hämtade i orten på förmiddagen och återlämnade färdigbadade barn på eftermiddagen. Det fanns inga badvakter på plats och det ställdes inga krav på simkunnighet för att få åka med. Men det bjöds på mjölk på bussen. Läs mer här!

Nuförtiden hissas ingen blåvit vimpel från gruvlaven, som står kvar som ett minne från när orten levde på riktigt, men Kyrkvikens badstrand är fortsatt välbesökt. Tack vare sin storlek känns det sällan trångt varken på strand eller på parkering, och långgrundheten med den fina sandbottnen är en upplevelse i sig.

20160725_134854

Kiosken i den röda byggnaden drevs under många år av Grängesbergs Bandyklubb. Kioskverksamheten i Kyrkviken startade redan på 1920-talet.

Norra Hörken
Löpnummer: 0,203
Område: Grängesberg

Höjd över havet: 255 meter
Botten: sand (5)
Vatten: u.a. (3)
Strand: sand (5)
Placering: 7 km väster om Grängesbergs centrum (4)
Tillgänglighet: 60 meter gångväg från parkeringen (5)
Utsikt: kuperad skog, stor sjö (4)
Omgivningar: Fjällbergets skidanläggning, Grängesberg
Faciliteter: kiosk, parkering, grillplatser, omklädningsrum, tc, brygga
Officiell badplats: ja, EU-bad
Fiskesjö: ja

* Södra Hörken är också en fin sjö.

kyrkviken-topografisk

Karta från Lantmäteriet.

kyrkviken-utzoomad

Karta från Lantmäteriet.

kyrkviken-satellit

Satellitbild från Lantmäteriet. Skillnaden i ljushet i sjön pga sammanfogning av två olika satellitbilder.

12 reaktioner på ”Långgrunt i Ludvika: Kyrkviken i Norra Hörken

 1. Jag är nästan säker, att bryggan på 50-talet låg mera mitt på sandstranden än på satellitbilden av idag, och var försedd med ett hopptorn i 2 (eller var det 3?) våningar längst ut. Där var det för övrigt drygt 2 meter djupt, annars hade väl Grängesbergs mera modiga än kloka ynglingar stått som staketstolpar med huvudena i bottnen.
  Och mjölken åkte buss till Kyrkviken, men serverades på stranden, inte i bussen, efter ett par timmars badande då kalorierna från frukosten började ta slut.

  Gilla

 2. Pingback: Bloggstatistik 2017 | 581 sjöar

 3. Pingback: Majbad 2018: Nattjärns kallsupar | 581 sjöar

 4. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

 5. Pingback: Övre Noren, skjutbanor och lärdomar från föreningsliv | 581 sjöar

 6. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

 7. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

 8. Pingback: Västra Hedtjärn, bildskön och förbisedd | 581 sjöar

 9. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s