Snabb-bad längs länsväg 245: Saxen

På andra sidan vägtrumman byter Nedre Noren namn till Saxen, ett namn som den delar med två andra sjöar i kommunen och otaliga andra i Sverige. Varför heter de så? Jag letade. Och fann fyra olika förklaringar.

  1. Saxen syftar på ett fångstredskap (Wennberg, 2011)
  2. Saxen kommer från det latinska ordet för sten, klippa, saxum, och ska företrädelsevis ha getts till sjöar vid framträdande klippor eller berg (Hellquist, 1906)
  3. Saxen är samma ord som Sachsen, dvs ett av de tyska förbundsländerna från vilket många bergsmän kom till Bergslagens skogar (Bonniers konversationslexikon, 1922-1929)
  4. Saxen kommer från tyskans Sack och gavs ofta av tyska kartritare till sjöar som hänger som en liten säck från en större sjö

Jag föredrar nummer 4, för den kan jag verifiera med verkligheten med hjälp av kartor (och jag gillar kartor). Såväl den här Saxen som den i Saxdalen och den utanför Grangärde stämmer in på beskrivningen. Särskilt många klippor eller berg finns det inte vid någon av dessa. Huruvida det varit just sachsare som spelat en framträdande roll vid gruv-/hyttdriften som förvisso funnits i direkt anslutning till alla tre Saxen-sjöar i Ludvika låter jag vara osagt. Fångstredskapsteorin kan jag inte utesluta, och att sjöar får namn efter verktyg eller dess användningsområden är ju inte ovanligt (Kvarntjärnarna, Nättjärn, Hamptjärn).

Goda kommunikationer. Foto: Fader B.

I vilket fall som helst stannade jag åter vid Burängsberg för bad på hemvägen från Luossafesten 2014. Röklukten från skogsbranden i Västmanland var inte lika framträdande som tidigare under dagen när jag tog av från landsvägen och parkerade ett imponerande långt stenkast, men dock ett stenkast, från badstället vid Noren. Här finns en väg ända ner till den konstgjorda grusstranden som tjänar som sjösättningsplats. Förutom att facilitera iläggandet av båtar underlättar det också iklivandet av personer, och hade vattnet varit kallt, vilket det inte var, hade det också hjälpts av att det snabbt blir djupt. Jag klev i, simmade, klev upp och for hemåt i den varma, skogsbrandsluktande kvällen.

 

Saxen med Burängsberg och länsväg 245 i fonden. På andra sidan länsvägen Nedre Noren.

Saxen och Nedre Noren tjänar mycket väl som badställen om du i all hast upptäcker att du vill bada när du befinner dig på länsväg 245. Liksom Hillängsbadet lämpar sig för hetsbad om du åker förbi Ludvika på riksväg 66 är Burängsberg med Saxen och Nedre Noren stoppet för dig i din jakt på en vägnära sjö på väg in eller ut ur Finnmarken.

Sjösättningsplats i Saxen. Foto: Fader B.

Saxen (Burängsberg)
Datum: 2014-08-03
Löpnummer: 0,205
Område: Norhyttan

Höjd över havet: 203 meter
Botten: grus, brant sluttande (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: grus (3)
Placering: just väster om Norhyttan (3)
Tillgänglighet: 10 meter från parkering (5)
Utsikt: skog, sjö (3)
Omgivningar: gruvhål, finnmark (4)
Faciliteter: sjösättningsplats
Fiskesjö: nej

2 reaktioner på ”Snabb-bad längs länsväg 245: Saxen

  1. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  2. Pingback: Saxen, årsmötesprotokoll och fladdrande korkmattor | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s