Predikstolen, Tansväggen och … Lorttjärn

Det finns en del oförtjänta namn i skogarna häromkring. Namn som inte alls verkar beskriva platsen ifråga, men som ändå har klamrat sig fast, hävdat sin rätt, och står att läsa på kartor och vägskyltar. Silverhöjden är ett bra exempel. Den som förväntar sig en solglittrande, högt belägen by med pittoreska gårdar blir troligen ganska besviken av att komma ner i en djup dal med en gudsförgäten camping och en stor röd hangar med texten Överskottslager i stora vita bokstäver. I stan har vi Ludvika ström, som efter vattenkraftverkets byggnation knappt gör skäl för namnet Ludvika rännil. Längst bort i väst ligger Antiberget, som inte alls är en dal som man skulle kunna tro, utan ett berg.* Och flyttar vi än en gång blicken över kartan, till de nordligaste utposterna (sånär som på det konstiga hornet som utgör kommunens allra nordligaste spets) möts vi av det föga lockande namnet Lorttjärn, som är dagens sjö att redovisa.

20170714_155947

Lorttjärn i Ludvika kommun och solen

Lorttjärn är en vacker, nästan cirkelrund tjärn som öppnar upp den välväxta skogen precis söder om parkeringsplatsen vid Predikstolen vid Tansväggen. Här ligger den i eftermiddagssolen och blänker, sannolikt tillfreds med sin tillvaro om än inte med sitt namn. Vid mitt besök flög en ensam sjöfågel upp och cirkulerade en stund innan den landade på andra sidan tjärnen, som om den ville visa upp sin sjö, säga något i stil med ”Tokmänniskor som kallar den här oasen för Lorttjärn”.

20170714_160921

Hjortronblad. På andra håll i närheten finns bärbärande plantor.

På en lite fastare tuva på den omgärdande myren står en meterhög tall. Den kan vara tio år och den kan vara hundratio år. Med tallar under icke-perfekta markförhållanden vet man inte så noga. Tallen fick den här dagen finna sig i att få ett blått rep knutet om sig, varefter den fick hålla uppe min vikt medan jag långsamt och ack så klumpigt firade mig ner i vattnet. 18,5 grader på botten bland näckrosrötterna. Och just den näckrossållade dyn på botten bör väl vara anledningen till att tjärnen har fått sitt namn, för den gjorde som dy brukar behaga göra när jag badar i tjärnar, det vill säga virvla upp och fästa sig vid mig. Men något unikt dyig blev jag ju inte (inte som vid Lilla Käringtjärn, där det också växer hjortron), så jag vidhåller att namnet Lorttjärn är klart oförtjänt.

20170714_101834

Utsikt från Tansvägga över skogen och sjön Saxdalen.

Den närliggande Tansväggen (uttalas Tansvägga), däremot, har ett väldigt bra namn om man anser att namn ska vara beskrivande. Tansväggen utgör östsidan av ett berg i nordsydlig riktning på gränsen mellan Gagnefs och Ludvika kommuner. Vid dess sydostspets, vid Predikstolen, bjuds besökaren på en av de bästa utsikterna som kommunen har till sitt förfogande**. Efter en promenad på skogsstig några hundra meter, lätt uppförslutande men fullt framkomlig för vanligt folk, tar plötsligt marken slut och fortsätter igen lite styvt 80 meter ner. Ett fjällvråkpar häckar här och har alltså valt en synnerligen tjusig lokal. Barrskogen breder ut sig som en sån där tjock lurvig matta som är så skön att gå barfota på men som man aldrig riktigt kan slappna av på när man gör det eftersom man tänker att snart, snart, trampar jag i nåt som ungarna har spillt. Sjön Saxdalen (ej att förväxla med byn med samma namn) ligger mitt i blickfånget. Längre bort syns några stugor på en höjd, bortanför dem en tv-mast. I övrigt ser vi skog och gläds åt hur mycket det finns av den varan och hur lite människor det finns just här.

20170714_101916

Skogsmatta.

Ungefär de tankarna lär Bond Olle också ha haft. Bond Olle var en yngling som drog till skogs för att undkomma att behöva strida för landet i något av krigen, eventuellt de trettioåriga. Han ska ha bott i tre olika grottor, varav en ligger lite längre norrut i Tansväggen, under lång tid innan han slutligen kom fram. Under sin tid under jorden försåg byborna honom med mat. När han återvände till civilisationen blev han antingen benådad för att han hade fått utstå så mycket elände ute i vildmarken eller avrättad, beroende på vilken variant av legenden man lyssnar på. Och jag vet inte, men att ha tak över huvudet, hejdundrande utsikt och folk som kommer med mat åt en låter ju inte som särskilt mycket elände, så han blev säkert avrättad. I vilket fall som helst, vill man hitta till Bond Olles bussu (= grotta, litet krypin) kan man börja i Tansbuan (Södra Tansbodarna heter det på kartan) och följa stigen uppför berget i söder. Grottan har snitslar och skyltar uppsatta. Och till skillnad från Lorttjärn ett passande namn.

20170714_160318

Lorttjärn.

Lorttjärn

Datum: 2017-07-14
Löpnummer: 54
Område: Nyhammar

Väder: 20 grader, sol
Vattentemperatur: 18,5 grader
Höjd över havet: 340 meter
Botten: dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr och gungfly (2)
Placering: sju kilometer norr om Nyhammar, nära Predikstolen och

20170714_160017
Hjortron.

 Tansväggen
Tillgänglighet: mindre än hundra meter lättgången skogsmark (4)
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: kuperad skog med fin utsikt (5)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

20170714_101812

Söderut från Tansvägga.

 

* Efter det finska mansnamnet Antti

** Även om Gagnefs kommun är mycket bättre på att marknadsföra den och också har uppfört vindskydd och grillplats, trots att i alla fall jag tycker att platsen för det enligt kartan verkar ligga i Ludvika kommun.

7 reaktioner på ”Predikstolen, Tansväggen och … Lorttjärn

  1. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  2. Pingback: Hamptjärn, den bönsyrseformade sjön | 581 sjöar

  3. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

  4. Pingback: Tanstjärn och naturminnen | 581 sjöar

  5. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

  6. Pingback: Gettjärn och ett glömt bad | 581 sjöar

  7. Pingback: Tanstjärn och naturminnen | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s