Skifsen runt 2017

Ibland behöver en ändra sig. Vara flexibel. Tänka om och tänka nytt. På jobbet är det inga problem för mig. Jobbar en med människor går det sällan att följa en detaljerad planering och en hittar sig ofta i situationer där improvisation är vägen framåt. På fritiden och ute i skogen är det skillnad. Har jag planerat en badtur som innebär 7,5 kilometers gång i stiglöst land, nio sjöar, sex berg och en massa barr i gummistöveln tycker jag alls inte om när verkligheten sätter käppar i hjulet för mig. Det gjorde verkligheten denna 5 augusti, när I och jag hade planerat att följa upp fjolårets Motvindsbad med en tur med betydligt behagligare väder. För vädret hotade med att inte vara ett dugg behagligare och den stiglösa skogen var nyregnad och tanken på att sova i tält under skyar som verkade kunna öppna sig när som helst lockade inte särskilt mycket.

Vi (jag) hade tänkt att vi skulle röra oss i de södra delarna av det nybildade naturreservatet Kullerbergen med en ungefärlig medsols vandring enligt kartan nedan. Det borde ta från lunch till lunch, och utsikten skulle stundtals vara väldigt bra. Men de blöta markerna, som himlen hotade att göra ännu blötare, gjorde att vi behövde göra justeringar. På grund av vädret ville vi ha ett vindskydd för natten och rekade ett strax utanför kartan åt söder. Det ligger en bit upp på en höjd vid namn Utsikten vilket verkade lovande, men utsikten består nuförtiden av skog på ungefär fem meters avstånd. Klottret på vindskyddet berörde handlingar som Göran Persson uppmanades göra tillsammans med George W Bush. Där fanns ingen ved, ingenstans att sova och ingenstans att slå upp ett tält.  Vi fick tänka om helt och hållet.

Den planerade rutten fick överges, men sjöarna finns kvar till en mindre regnig tid. Karta från Lantmäteriet.

Återigen konsulterade vi kartan och hittade ett till vindskydd på vid sjön Skifsen 8 km fågelvägen från Säfsen. Jag var försiktigt negativ efter den första vindskyddsfadäsen och kände att det vore trevligt med en nyare upplaga av det särtryck ur Terrängkartan över Ludvika kommun som just Ludvika kommun har tagit fram. Och jodå, när vi kom fram var vindskyddet borta, ty hembygdsentusiaster hade på platsen uppfört en finngård så som dessa såg ut för fyra hundra år sedan. Den kultur- och hembygdsintresserade delen av mig var väldigt glad och entusiastisk över detta initiativ medan den mer praktiska delen tyckte att de väl i alla fall hade kunnat lämna kvar vindskyddet så vi skulle ha tak över huvudet ifall tältet gav vika. De båda delarna slutade argumentera sinsemellan när de upptäckte att en av byggnaderna var öppen som raststuga för allmänheten och dessutom utrustad med fyra madrassförsedda bäddar. Övernattningsproblemet var alltså ganska check. Hur blöt dagen framför oss än skulle bli skulle mjuka sängar och en varm kamin stå till vårt förfogande framåt skymningen.

Stärkta av detta drog vi upp nya planer för dagen: mindre kuperade och med lite fler vägar inblandade. Sammanlagt nio kilometer och sex sjöar på det här viset:

Den genomförda rutten om 9 km innehöll bara någon enstaka kilometer utanför grusväg eller vandringsled. Karta från Lantmäteriet.

Och dagen skulle föra med sig två spektakulära dyk, en stor spindel, en liten orm, sju sorters bär, sex sjöar och ett lerigt dike innan vi var åter vid stugan. Som vanligt tar vi en sjö i taget och vi börjar i nästa inlägg. Vill ni friska upp minnet om hur det gick förra gången I och jag skulle sova över i en stuga ute i skogen går det bra att klicka här, och vill ni läsa om hela turen under namnet Motvindsbad finns dessa här:

Motvindsbad 1
Motvindsbad 2
Motvindsbad 3
Motvindsbad 4 (del 1)
Motvindsbad 4 (del 2)

14 reaktioner på ”Skifsen runt 2017

 1. Förvisso är det så, att de bästa planer är bra, ända tills Verkligheten gör entré. Verkligheten är en slumpgenerator av dignitet! Improvisation är enda motmedlet värt namnet!

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Svandyk i Brakotjärn (Skifsen runt 2017) | 581 sjöar

 3. Pingback: Den genomsnittliga sjön (Kviddtjärn; Skifsen runt 2017) | 581 sjöar

 4. Pingback: Bloggstatistik 2017 | 581 sjöar

 5. Pingback: Skifsen runt 2017: Skifsen själv | 581 sjöar

 6. Pingback: Frusna fötter i Höjdtjärn: Skifsen 2018 | 581 sjöar

 7. Pingback: Övre Noren, skjutbanor och lärdomar från föreningsliv | 581 sjöar

 8. Pingback: Ryberget runt 2018 | 581 sjöar

 9. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (3/3) | 581 sjöar

 10. Pingback: Svensksjön en sval kväll | 581 sjöar

 11. Pingback: Saxen, årsmötesprotokoll och fladdrande korkmattor | 581 sjöar

 12. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

 13. Pingback: Med Gustav Vasa till Gåstjärnarna | 581 sjöar

 14. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s