Smulläderkyckling vid Hästtjärn (Skifsen runt 2017)

Ett hygge som övergick i myr som övergick i gungfly som övergick i tjärn som det föll några tentativa regndroppar på. Det var scenen som mötte oss när vi kom ut ur slyn och åter hade fritt siktfält. Inte det vackraste landskapet i skogen och inte den mest lättbadade tjärnen eller det sympatiskaste vädret. Här skulle badas.

Hästtjärn söderut, mot Brakotjärn till.

Jag bytte om redan på hygget och gick i foppatofflor genom det torkade riset som rispade mina ben. Hästtjärn verkade ännu mer svårangripen än Brakotjärn, tänkte jag medan I pratade i telefon med någon, eventuellt för att få förslag på hur hon på ett snyggt sätt skulle kunna stå över att bada i det svarta vattnet. Jag gick längs strandkanten på ostsidan av sjön. Grund dybotten skymtade genom humusvattnet. Det fick bli en gungflyudde den här gången också. I, som alltså kom en bit efter, såg mig på håll ute på tuvan. Hon uttryckte sig negativt om Hästtjärns egenskaper som badsjö. Jag påtalade att jag behövde ja-sägare med mig på sådana här utflykter. I hävdade bestämt att hon var en ja-sägare fast en negativ sådan. Inte blev I positivare av att hon inte hade sett exakt var jag hade klivit för att torrskodd ta mig dit jag var. Den minnesgode läsaren minns att mina visserligen begränsade men ändå ganska värdefulla kunskaper om gungflyns hållfasthet inte hade förpassats till I ännu. Så där hon klev bar inte marken utan hon trampade ner en bit i sjön genom växtligheten (men inte tillräckligt mycket för att det skulle räknas som ett bad, var jag snabb med att upplysa henne om). När hon kom upp igen satt det grönbrunt gungflyslem på hennes ben och hon såg inte alls ut att tycka att det här med att följa med mig ut i mitt projekt var en bra idé på något sätt. Inte blev det bättre av att tuvan vi stod på gungade en aning när vi nu var två på den. Det var baddags, helt enkelt. Jag backade i från knästående, en nog så rolig syn, men I ville förstås vara värre. Hon följde upp förra tjärnens halvmagplask med en nittiogradersskruv i avsikt att inte hamna under vattenytan med huvudet. Det gick inte jättebra, men sevärt var det.

Solen lyste som hastigast på iklivningsstället.

Till vänster i bild gick vi för att ta oss ut till badtuvan. I förgrunden tre centrala delar av badutrustningen: badbyxor, termometer och en skymt av badrepet.

Därpå var det dags för lunch. Vi satte fyr på stormköket vid hyggeskanten och värmde upp en kycklinggryta med egenhändigt (av mig) torkad kyckling. Här kan vi snacka om att ha fullföljt en uppgift, för trots att den hade legat i blöt i tre timmar för att återfukta sig likt en kropp i en tvålreklam påminde dess konsistens om gammalt, sprött läder, en användbar referensram för alla er som har tuggat på det vid något tillfälle. Fast med kycklingsmak, det kan ingen ta ifrån mig. ”Men nudlarna och buljongen var goda”, uppmuntrade I, tillfälligt positiv. Kaffet blev också bra. Riktigt bryggkaffe långt ute i skogen, kilometervis från trafikerade vägar, sköljer ner vilket kycklingfossil som helst.

Hästtjärn, eller Hesstjärn som den heter på Generalstabskartan från 1912, kommer inte bli besökt igen.

Hästtjärn
Datum: 2017-08-05
Löpnummer: 57
Område: Harkullhöjden

Väder: 17 grader, molnigt, något regnstänk
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 320 m
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly (2)
Placering: i skogen mellan Säfsen och Gravendal (2)
Tillgänglighet: hundra meter från bilväg, genom slyskog (3)
Utsikt: barrskog, Skifshöjden, hygge (2)
Omgivningar: obebodd skog (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

9 reaktioner på ”Smulläderkyckling vid Hästtjärn (Skifsen runt 2017)

  1. Pingback: Stentjärn kommer till I:s undsättning (Skifsen runt 2017) | 581 sjöar

  2. Pingback: Skifsen runt 2017: Skifsen själv | 581 sjöar

  3. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  4. Pingback: Hamptjärn, den bönsyrseformade sjön | 581 sjöar

  5. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

  6. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

  7. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

  8. Pingback: Från Gravendal till Strömsdal | 581 sjöar

  9. Pingback: Är det en baguette du har vid Kviddtjärns strand? | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s