Stentjärn kommer till I:s undsättning (Skifsen runt 2017)

Den enda bebyggelsen vid Stentjärn, en sommarstuga, skymtar på andra sidan sjön.

Två tjärnar och en lunch senare gick vi längs den hundraåriga grusvägen och upptäckte att vattnet började ta slut. Inte vattnet i sjöarna, även om vattenståndet var lägre än normalt, men väl vattnet i våra vattenflaskor. Därför blev vi glada över att genom den stilla vinden höra porlet från en skogsbäck, som kastade sig nerför på sin väg från Brakotjärn till Stentjärn. Ett så idylliskt rinnande vatten är friskt vatten, resonerade jag, och om det var så eller om vi hade otur och tappade upp våra flaskor med vatten kontaminerat med dött djur eller spillning från dött eller levande djur lär vi aldrig få veta, men det återkommer vi till i senare inlägg. För nu lämnar jag över ordet till I, som har följande att säga om dagens sjö, som idag heter Stentjärn men på 1912 års karta heter Stensjön:

Stentjärn sedd från precis bredvid vägen, söderut mot badstället som ligger längst ut på udden i mitten av bilden.

”Förra året när jag deltog i en badexpedition utnämnde jag mig själv till lärling och M till mästerbadaren. I år hade jag efter två dopp i igenvuxna gungfly-träsk mer kommit att se vårt sällskap som en överentusiastisk pappa och dennes väldigt tjuriga tonåring på deras årliga utflykt. Jag hade förlorat hoppet om Stentjärn innan vi ens närmat oss strandkanten. Det var fint väder och inte så mycket mygg, men jag hade intagit en ganska negativ vinkling på uppdraget. Desto gladare blev jag när Stentjärn uppenbarade sig och vi såg en gruskant längs med vattenlinjen. Möjligheterna öppnade sig och även om det inte fanns någon riktig strandkant kändes det inte lika obehagligt att kliva ner bland stenarna som i de mörka djup vi tidigare befunnit oss i. Det här var verkligen ett toppenbad. Temperaturen var behaglig, omgivningen fin (om än inte fantastiskt) och jag var inte överdrivet rädd för de djur som kunde tänkas bo i vattnet. Vi stannade i ett bra tag och flöt runt med hjälp av våra badskor. På motsatta sidan såg vi till och med en strandremsa som kan räknas som strandkant. Vi får klura ut hur vi ska komma dit nästa gång, för Stentjärn är faktiskt värt ett nytt besök. Äventyret fortsätter bland Ludvikas pölar och gölar och jag ser mig gärna som mästerbadarens lärling igen.”

Som I är inne på fanns det alltså något som skulle kunna tjäna som sandstrandremsa på den koncentriska högmosse som skiljer Stentjärn från Oxtjärn. Koncentriska högmossar är tyvärr inte jätteroliga att passera, och den hägrande sanden kan mycket väl övergå i dy trettio centimeter ut i vattnet. Det får vi se när vi kommer dit.

Stentjärn mot utloppet mot Oxtjärn. Allra längst till höger i bild en skymt av sandstrand.

Stentjärn
Datum: 2017-08-05
Löpnummer: 58
Område: Harkullhöjden

Stentjärn norrut, mot en liten ö och en stor sten.

Längst borterst i bilden syns vägen, och det hade gått att bada precis bredvid den. Men jag skulle, till I:s förtret, ut på den yttersta av två uddar, för där skulle det vara bäst bad, tänkte jag.

Väder: 18 grader, någon solglimt, lite blåsigt
Vattentemperatur: 18,5 grader
Höjd över havet: 307,2 m
Botten: sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: torr, sluttande barrskog som övergår i stenar vid strandkanten (3)
Placering: i skogen mellan Säfsen och Gravendal (2)
Tillgänglighet: precis bredvid vägen; vägbanken har sannolikt påverkat sjöns form
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: obebodd skog sånär som på en sommarstuga på andra sidan sjön (3)
Faciliteter: en sjösättningsplats finns intill vägen
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: ja, säger I; jag är tveksammare

Karta från Lantmäteriet.

3 reaktioner på ”Stentjärn kommer till I:s undsättning (Skifsen runt 2017)

  1. Pingback: Den genomsnittliga sjön (Kviddtjärn; Skifsen runt 2017) | 581 sjöar

  2. Pingback: Skifsen runt 2017: Skifsen själv | 581 sjöar

  3. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (3/3) | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s