Den genomsnittliga sjön (Kviddtjärn; Skifsen runt 2017)

Hallonhygge. Skärsjön eller Mörttjärn i bakgrunden.

Efter Stentjärn satte vi av rätt upp i en skog som inte längre fanns. Hygget var bra för utsikten och för hallonsnåren. Solen tittade också fram. Det var bra så länge vi stod stilla och åt hallon*. När vi började röra på oss igen, uppåt och uppåt, blev det varmt, för efter Stentjärnsbadet hade vi satt på oss regnbyxor eftersom det var blött i skogen och några stänk hotade om mer vertikal väta. Till sist, efter fyrtiofem höjdmeter och åttahundra längdmeter i ostigat hygge och ostigad skog, stod vi och tittade på Kviddtjärns solglitter. Som väntat låg den mitt ute i skogen utan någon bebyggelse i närheten. Som oväntat låg det en båt på andra sidan, och inte långt ifrån den något som såg ut som en brygga. Hitsidan av sjön var inte badvänlig, så vi gick till bryggan.

Ej badvänlig ostsida.

Mer badvänlig västsida.

Kviddtjärns andra sida överraskade med att ha stora stenar i strandlinjen och fast botten närmast land, vilket gjorde badandet behagligt. Dagens varmaste vattentemperatur uppmättes till tjugo grader. Allt kändes väldigt fridfullt även om I tyckte att det hade varit bättre om jag hade undvikit att trampa i den koloni av larver som låg på botten alldeles intill land, eftersom de virvlade upp när hon skulle passera dem. Bryggan var en sjösättningsplats och lutade därefter men passade bra att hjälpligt torka handdukar och badkläder på. Till eftermiddagsteet reflekterade jag över Kviddtjärns genomsnittlighet. I vardagligt tal har ordet genomsnittlig en lite negativ klang. Men något som är genomsnittligt är ju bättre än hälften och sämre än den andra hälften. Och ofta ganska representativt för populationen. Inte alltför illa alltså. Och Kviddtjärn och dess badupplevelse är representativa för det sextiotal sjöar som jag hittills har stiftat badbekantskap med i kommunen. Sjön ligger mitt ute i skogen, men där finns mänsklig påverkan (båt, brygga). Sjöns storlek utgör om inte medelvärdet så kanske medianvärdet för de 581. Bottnen är dålig en bit ut men bra invid land. Vattnet var ljummet. Solen sken lite grann. Det blåste inte så mycket men var inte helt vindstilla. Utsikten är skog. Ingen märkvärdig samling träd men heller inget hygge eller på annat sätt något fult. Genomsnittligt, helt enkelt. Och det är inte fy skam.

Harkullhöjden

Efter Kviddtjärn vek vi av norrut, på väg tillbaka till stugan vid Skifsen. Vi kom ut på en traktorväg, också den över ett hygge men ett som stått åtminstone något år, för här växte meterhöga gräs vid sidan av vägen. Vid ena horisonten tornade Harkullhöjden upp sig som om den vakade över oss märkliga besökare som fann tjusning i att bada i oansenliga vattensamlingar. Och det var alldeles tyst. Inte tyst som i avsaknaden av bilar eller annan mänsklig påverkan. Utan helt tyst. Helt vindstilla. Nu-kan-du-som-har-väldigt-lindrig-tinnitus-påminnas-om-att-du-har-just-det-tyst. Det är förstås väldigt ovanligt på ett öppet hygge och eftersom det heller inte fanns några flygfän som irriterade stannade vi där ett slag och lyssnade på ingenting.

Sen gick vi vidare.

Kviddtjärn. Genomsnittlig utsikt vid en genomsnittlig sjö.

Kviddtjärn (Harkullhöjden)

Datum: 2017-08-05
Löpnummer: 59
Område: Harkullhöjden

Kviddtjärnar finns det gott om i Sverige, men nästan alla finns i eller runt om finnmarkerna i gränslandet mellan länen Värmland, Örebro och Dalarna. Kvidd är ett annat namn för fisken elritsa. På den här kartan, hämtad från Wikipedia och beskuren, finns endast sjöar större än en hektar utsatta.

Väder: 19 grader, någon solglimt
Vattentemperatur: 20 grader
Höjd över havet: 352,3 m
Botten: sten, lera (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: blandskog ända fram till strandkanten (3)
Placering: i skogen mellan Säfsen och Gravendal (2)
Tillgänglighet: några hundra meter från närmaste stig (2)
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: obebodd skog sånär som på gården Norra Burhöjden några hundra meter bort (3)
Faciliteter: sjösättningsplats med brygga, dock ingen väg till den
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej
Vidare läsning: Den sjö vid namn Kviddtjärn vid Tallbacken/Stora Nitten som jag badade i julen 2015 eller varför inte, för nytillkomna tittare, Startsida för Skifsen runt 2017?

* Hallon var förresten ett av de sju sortens bären som vi åt under dagen, tillsammans med odon, kråkbär, smultron, blåbär, lingon och hjortron.

Harkullhöjdens Kviddtjärn i ett större sammanhang. Karta från Lantmäteriet.

 

 

5 reaktioner på ”Den genomsnittliga sjön (Kviddtjärn; Skifsen runt 2017)

  1. Pingback: Bloggstatistik 2017 | 581 sjöar

  2. Pingback: Över gammal åkermark ner till Nordsjön | 581 sjöar

  3. Pingback: Skifsen runt 2017: Skifsen själv | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

  5. Pingback: Är det en baguette du har vid Kviddtjärns strand? | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s