Över gammal åkermark ner till Nordsjön

Åker med gles skördningsfrekvens.

Efter tystnaden vid Harkullhöjden gick vi längs den västra sidan av Skifsen i ordnad granskog, planterad på mark som en gång i tiden mödosamt röjts fri från sten för att bli nästan lika mödosamt odlad. Stora stenrösen låg här och var utspridda; vittnen som med allt svagare röst, i takt med att mossan växte sig tjockare på dem, skvallrade om att här hade det, i hundratals år, faktiskt funnits något annat än skog. Längst in i skogen låg ett boningshus på en gårdsplan som en gång i tiden måste ha blickat ut över sluttningen ner till sjön hundra meter bort. Nu böjde sig träden in över den lilla fortfarande öppna ytan, som om de ständigt ville påminna ängsgräs och förvildade trädgårdsväxter att det bara är en tidsfråga innan granskogen åter slutit sig över plätten med tämjd vildmark. En svart orm låg på ett bildäck och vaktade gården. Vi passerade på behörigt avstånd, norrut mot Nordsjön.

Skogen avancerar.

Skifsen och Nordsjön skiljs åt av ett näs som där det är som smalast endast mäter 25 meter. Jag hade planerat att slå ett åtminstone personligt rekord här: kortast tid mellan två sjöbad. Med rätt förutsättningar vore en tid på tjugo sekunder realistisk. Men rätt förutsättningar fanns inte. Botten i Skifsen var sjögräsig och dyig och täckt av små, fallna träd och bjöd alltså inte alls in till bad. Och så här långt ut på näset sträckte sig aldrig odlingarna, så under lårhögt blåbärsris var fotvrickande stenar sedan

Nordsjön

tiotusen år beredda att göra livet surt för alla rekordförsökande som någon gång kunde tänkas komma hit. Jag gjorde inget rekordförsök men hoppas kunna genomföra ett sådant vid Västra och Östra Lövtjärn (se karta längre ner) vid ett senare tillfälle. Men I och jag bebadade förstås Nordsjön, ett namn som för mig hittills har förknippats med olja, höga vågor och dåligt väder. Men istället för en ogästvänlig del av Atlanten fick vi bekanta oss med en helt okej badsjö som låg helt stilla framför oss. Märkte du att bilden ovan är upp och ner?

 

Botten på den västra sidan av näset bjöd till och med på lite sand, förvisso dyig sådan, men ändå sand. Och knott, men det kan vi snarare belasta tiden på dygnet och faktumet att det var vindstilla. (Läs här för ett knottigt bad som var snäppet värre, eller här för den sällsynta kombinationen vindstilla sommarkväll utan knott.) Nordsjön var klart badbar men ändå lite av en besvikelse eftersom vattensamlingar som i  nte heter något med ändelsen -tjärn brukar kunna ha ännu högre standard när det kommer till botten. Nordsjön är också en av få sjöar som jag inte lyckades mäta temperaturen i. Hur jag än letade hittade jag inte termometern fastän jag hade hjälp av säkert en miljon ivriga knott i letandet. Jag uppskattade temperaturen till 18 grader. Senare på kvällen hittade jag termometern i en ficka, som om den skulle ha legat där hela tiden.

Dagens badande var dock inte slut bara för att kvällen sänkte sig över finnmarken. Kvar att redovisa finns en sjö och ett specialbad. Särskilt specialbadet var, som du kommer att bli varse, minnesvärt.

Nordsjön rättvänd.

Nordsjön
Datum: 2017-08-05
Löpnummer: 59
Område: Harkullhöjden

Väder: 17 grader, något solstänk
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 332,1 m
Botten: dysand (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: skog (3)
Placering: i skogen mellan Säfsen och Gravendal (2)
Tillgänglighet: 400 hundra meter från bilväg, genom välväxt granskog (2)
Utsikt: något kuperad barrskog på Trumåsen, Hagkullen och Hökhöjden (3)
Omgivningar: obebodd skog (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Vi var inte långt från dagens mål, men en svår etapp återstod.

Ny chans till prestigefyllt rekord finns vid Västra och Östra Lövtjärn.

3 reaktioner på ”Över gammal åkermark ner till Nordsjön

  1. Pingback: Skifsen runt 2017: Skifsen själv | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s