Simma i dike eller gå tillbaka? Dikessim!

Vi har kommit till den mest minnesvärda delen av Skifsen runt. Jag lämnar över ordet till I, som förutom att stå för guidandet av er ner i dagens besvärligaste vatten även har tagit alla inläggets bilder. Själv bryter jag bara in med bildtexter samt asterisker som leder till fotnoter för förtydliganden och protester:

Efter ett ganska misslyckat försök att slå två sjöar i ett bad så att säga, skulle vi ta oss an utmaningen att ta oss över ett dike. Mästerbadaren hade som vanligt en ganska positiv inställning och hade med hjälp av kartan berättat att det antagligen gick att vada över utan problem. Jag kände mig också optimistisk och var framförallt alldeles för trött för att ens tänka tanken att det här inte skulle fungera. Vi skrider ut över vad som bara kan beskrivas som övervuxen gungfly* med små knotiga träd på och befinner oss så småningom vid det lätt överkomliga diket, vilket vid en närmare granskning är en bottenlös avgrund som inte går att simma över**.

Gå tillbaka 3 500 meter eller flyta 10 meter och gå 400 meter? Enkelt. (Karta från Lantmäteriet)

”Det man inte har i huvudet har man i bena” är inte ett uttryck som passar här eftersom det inte fanns på kartan att gå tillbaka och gå runt hela sjön när vi så snöpligt nästan kunde se stugan vi skulle övernatta i. Men det tog emot att försöka ta sig över diket. Det var tio centimeter vatten och resten bottenlös dy. Här passar det bra att nämna att jag är rädd för alla sorters levande vattendjur (mer eller mindre). Men vi bestämde oss ändå för att i ena kanten av diket skulle det kanske gå att ryggbadsimma över, trots att det var lite vass i mitten. Det kändes sådär. Sagt och gjort, vi hivade över våra tillhörigheter till andra sidan, bara måttligt nervösa av det faktum att: skulle de hamna i vattnet skulle vi antagligen inte lyckas få upp dem. Mobilen kastades över sist, och då hade vi inget val än att ta oss över***.

Vår passage inleddes vid det nertrampade gräset till vänster om tallen. Därefter tog vid oss genom vassamlingen närmast iklivningsstället och försvann ut ur bild åt vänster.

Här är bilden som visar att jag ändå inte var helt ute och cyklade. Notera stenen längst ner till höger i bild! Tio sådana till på rätt ställen så hade vi tagit oss över utan problem.

Mästerbadaren visade vägen och försökte flyta över med hjälp av sina foppatofflor. Det funkade okej****. Min egen överfart var lite mer dramatisk då jag i mitten drabbades av panik för att det gick för långsamt och plaskade mig fram som en galning. Vi kom över! Det var inte ett bra bad. Det kan varit det sämsta jag någonsin tagit. Men vi kom över. Våra grejer var hela och torra och sakta började vi ta oss genom skogen.

Efter passagen var det fortsatt svårframkomligt. Ulf Lundell hade inte trivts bra alls.

Den uppmärkta gångstig som tydligen skulle finnas hittade vi inte, det var mycket snårigt. På vägen hamnade vi också i ett väldigt uppbökat skogsparti vilket gjorde oss lite väl medvetna om risken att stöta på vilda djur.

Allt som allt var detta inte en trevlig del av vistelsen kring Skifsen. Jag råder ingen att försöka ta sig över med något annat än en kanot. Då kanske det till och med är mysigt. Jag har pratat med mästerbadaren om att införskaffa en luftmadrass för att slippa stöta på så mycket botten. Han har sagt att han ska överväga saken.

Trots alla vederkvickande strapatser under dagen var det skönt att komma fram.

 

Häröver kastade vi våra saker. Vandringsryggsäcken var det mest kritiska momentet men klarade sig med några decimeters marginal.

* eller myr

** går och går. Dyn var ju väldigt rinnig så det hade kanske visst gått. Men jag vet inte, jag har aldrig simmat i sådana mängder dy. Kanske nästa år.

*** för mig var det stövlarna som kändes som det avgörande. 3,5 kilometer i foppatofflor var inte lockande klockan åtta på kvällen.

**** mycket bra, skulle jag påstå. Jag kan också rekommendera att flyta i regnbyxor, för då kan du få en luftficka i hela byxbenet som hjälper dig att hålla dig i vattenytan.

En härlig ödslighet!Skifsendiket

Datum: 2017-08-05
Löpnummer:
Område: Harkullhöjden

Väder: 17 grader, mulet och vindstilla
Vattentemperatur: 18 grader, uppskattat
Höjd över havet: 332 m
Botten: dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr (2)
Placering: i skogen mellan Säfsen och Gravendal (2)
Tillgänglighet: 800 hundra meter från bilväg (1)
Utsikt: två vackra sjöar i form av Skifsen och Nordsjön (3)
Omgivningar: obebodd skog (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskevatten: nej
Återvända: nej

Mot norr övergick myren i Nordsjön. Vattenväxterna var frodiga men bar inte vår vikt.

3 reaktioner på ”Simma i dike eller gå tillbaka? Dikessim!

  1. Pingback: Skifsen runt 2017: Skifsen själv | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

  3. Pingback: Ytterligare ett kallt badplatsbad: Hällsjön | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s