Skifsen runt 2017: Skifsen själv

En liten rekapitulation från det inledande inlägget: Skifsen var en av de ursprungliga sex platserna att bebyggas i det som idag kallas Säfsens finnmark, när invandringsvågen från Savolax och Karelen tog fart i början av 1600-talet. Därför känns det kulturhistoriskt kul att en hembygdsförening tagit sig an att vid sjön Skifsens östra strand bygga upp en finngård så som den kan ha sett ut under glansdagarna på 1700-talet, särskilt som de ursprungliga gårdarna övergavs på 1940-talet och marken växte igen.

I granskogen finns grunder och stenrösen kvar från den autentiska bebyggelsen. Foto: I

Så här glad blir man när man äntligen kommer fram till dagens mål. På grund av batteribrist blev det inga bilder närmare badstället än så här, men nyfikna kan hitta fler bilder på skifsen.se, även om sidan i skrivandets stund verkar ligga nere. Foto: I

För mitt projekts skull är det också kul att det finns en raststuga som är öppen för allmänheten på gården. Att komma fram till en välutrustad stuga efter en lång dag på badande fot slår att komma fram till ett skjul efter att ha väntat sig en välutrustad stuga med hästlängder. Vi gjorde upp eld i kaminen, hängde blöta kläder och handdukar på tork och promenerade till bilen ett par vändor för hämtning av middag och sängkläder. Som huvudrätt stod varsina två snackpots från Knorr till bjuds. Dessa gick med nöd och näppe ner vilket inte kan beskrivas som något annat än ett kraftigt underbetyg till mat som intages ute i naturen i slutet av en utedag. Lyckligtvis fanns det ölkorv och nötter som komplement och i takt med att stugvärmen steg och tevattnet kokade kunde I koppla ifrån tankarna på dikessimningen som jag ju tyckte var ganska uppfriskande, åtminstone så här åtta månader efteråt.

Uppe vid näset mellan Nordsjön och Skifsen har sjön tjärnkaraktär.

Vi befann oss alltså i raststugan vid Skifsen, och av den del av raststugeklientelet i Ludvika kommun som jag hittills har stiftat bekantskap med leder Skifsen överlägset. Synd bara att den intilligande sjön inte håller jämna steg som badsjö betraktat. Det är nu äntligen dags att ta Skifsen runt 2017 i hamn med badturens självbetitlade sjö. Precis som The Beach Boys självbetitlade skiva The Beach Boys inte är deras bästa var alltså inte heller Skifsen runt 2017:s självbetitlade sjö Skifsen dagens bästa bad. Den utmärkelsen ger I till Stentjärn och jag till Kviddtjärn. Efter middag och tedrickning och återhämtning begav vi oss ner till den höga, smala bryggan intill finnbastun. Precis utanför bryggan var botten fast och lagom långt bort, men bara några meter utåt blev det grundare och dyigare. En parallell kan dras till tidigare nämnda Beach Boys-skiva som börjar bra med ”Getcha Back” och ”It’s Gettin’ Late” (och sedan har en handfull låtar som man inte behöver höra alltför ofta innan ”Where I Belong” kommer, men om det finns en sjöbottenmotsvarighet till ”Where I Belong” i Skifsen hittade vi den inte den här gången). Nöjda med dagens sju bad la vi oss på varsin madrassutrustad nederslaf (som nämndes i det inledande inlägget finns det alltså till och med madrasser i stugan). I, som laddat upp inför dagen med tre timmars sömn, somnade omgående. För mig spökade eventuellt vattnet vi fyllde på ur bäcken som tömmer Brakotjärn på vatten så den här natten blev det min tur att sova tretalet timmar.

Sammanfattningsvis blev det en lyckad tur, avsaknaden av rekord och det faktum att inte heller lunchen nådde några högre höjder till trots. Jag bockar av ytterligare sex sjöar och konstaterar att tio procent av projektet är avklarat. Med framåtblickar mot resterande nittio procent!

Knuten av stugan. Stolpboden i bakgrunden. Foto: I

Skifsen

Datum: 2017-08-05
Löpnummer: 60
Område: Harkullhöjden

Väder: 17 grader, mulet
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 332,3 m
Botten: sten, grus, dyig sand (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: ängsgräsad mark (3)
Placering: i skogen mellan Säfsen och Gravendal (2)
Tillgänglighet: 300 meter från parkering, stig finns (3)
Utsikt: något kuperad barrskog på (3)
Omgivningar: replika av finngård (4)
Faciliteter: brygga, stege, välutrustad raststuga
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: Ja! Fler badturer än denna kan utgå från Skifsen. Stugan fyller till exempel en viktig roll i min planerade tur ”Bada i alla tio Abborrtjärnar i kommunen, och inga andra sjöar, under samma tur”, som går av stapeln vilket årtionde som helst.

Dagen sammanfattad med en karta från Lantmäteriet.

5 reaktioner på ”Skifsen runt 2017: Skifsen själv

  1. Pingback: Övre Noren, skjutbanor och lärdomar från föreningsliv | 581 sjöar

  2. Pingback: Ryberget runt 2018 | 581 sjöar

  3. Pingback: På spaning efter Rämens sjunkna ö | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

  5. Pingback: En adventstur till Ljussjön där inte mycket gick som planerat | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s