Slaget om Siljan

De senaste två åren vid den här tiden har termen Slaget om Siljan just använts klart för ishockeysäsongen. Termen syftar på när Leksands IF fåfängt försöker hänga kvar eller ta sig upp i högstaligan SHL genom en matchserie mot rivalen Mora IK. Vore man väldigt lokalpatriotisk som ludvikabo skulle man inte förstå varför en sådan liknelse görs då Siljan är en liten göl invid riksväg 66 blott 275 meter söder om kommungränsen mot Gagnef och inte gjort sig förtjänt av något slag överhuvudtaget, men även denna person får ju faktiskt ändå erkänna att det finns en ganska ordentligt tilltagen sjö lite längre upp i länet med samma namn.

I somras badade jag i såväl Siljan den större som Siljan den mindre på samma dag. Jag skulle önska att jag kunde få det bekräftat att jag är den förste som någonsin har gjort den badkombinationen på en dag, men det lär bli svårt. Siljan den större behöver kanske inte så mycken presentation, och kommer heller inte få det eftersom den ligger i fel kommun, men det ska i alla fall nämnas att badet ägde rum på Sollerön ovanför en stenig botten och var, som brukligt är i Siljan den större, kallt. Badet i Siljan den mindre tog plats vid dess östra udde, om nu en udde kan vara mindre än enrumslägenhet och ändå kallas udde. Den mindre Siljans botten var dyig och betydligt närmare ytan än vad som hade varit optimalt. Vattenståndet i tjärnen var flera decimeter lägre än normalt vilket medförde att hela den nordvästra delen såg ut som en upplöjd vattensjuk åker. Vattnet var, i likhet med sin namnes, kallt, 16 grader. S2 och jag (mest jag) hade glömt min trogna följeslagare Det blå repet i bilen så S2 improviserade fram en mindre tall att dra upp mig med. Det kan låta något inkompetent att inte kunna ta sig upp ur en tjärn utan hjälp, men när sagda tjärn inne vid land är djup som ett handfat och botten består av dy är underlättar det mycket om man inte behöver sätta ner fötterna utan istället kan klamra sig fast vid en tall och dras upp. Sammanfattande bedömning: Siljan den större är att föredra som badsjö.

Namnfrågan återstår. Varför en göl i Ludvika kommuns norra utmarker heter just Siljan framgår eventuellt i H Ståhls Ortnamn i Grangärde (1969) som jag motvilligt inser efter idogt googlande helt enkelt inte finns i digitalt format (ack, den nesan). Det finns ett annat exempel i krokarna där en liten tjärn har namn som en mycket större vattensamling. Väsmantjärn i grannkommunen Vansbro heter enligt Bror Hultén (1931) så för att det är den nordligaste sjö/tjärn som avrinner till just Väsman, lyckas jag mycket tillfredsställande googla mig fram till i sprakochfolkminnen.se:s digitaliserade kartotek. Det är bara det att det inte stämmer, vilket en snabb anblick på en karta avslöjar. Den i sammanhanget stora sjön Ilnen, vars utlopp Väsmantjärnsbäcken rinner ihop med, ligger norr därom, och fylls i sin tur på av tre små namngivna tjärnar ännu längre norrut (däribland en som heter Byrrtjärnsbergstjärn och det tycker jag är helt fantastiskt. Inte Byrrtjärn, inte Byrrbergstjärn, utan Byrrtjärnsbergstjärn). Och jag tycker att det faktum att Ilnen rinner ut i Väsman borde ha varit känt för den person som har koll på att Väsmantjärn gör det och lanserar därför min egen teori istället: Väsmantjärn heter som den gör för att dess form påminner om Väsmans form. Kolla här:

Väsmantjärn vs Väsman. Kartor från Lantmäteriet.

Samma huvudsakliga form, större utlopp och inlopp på samma ställen och åt samma vädersträck, en mindre sjö åt nordväst. Kanske inte är överväldigande bevis men till skillnad från att det skulle vara den nordligaste sjön som avrinner till Väsman stämmer det i alla fall. Siljan den mindre har å sin sida inte samma form som Siljan den större:

Siljan vs Siljan. Kartor från Lantmäteriet.

Inte heller teorierna om Siljan (den störres) namn kan ge någon riktig ledtråd till varför Siljan den mindre också heter så. Siljan förklaras med det fornsvenska namnet ”sil”, lugnvatten, alternativt att det är en förvanskning av Sylghir, ”Sväljaren”, och syfta på att sjön sväljer mycket vatten. Det gör absolut Siljan den större, men, som ni nog kunde dra slutsatsen av beskrivningen ovan, inte Siljan den mindre. Dock är den ju definitivt ett lugnvatten, men inte mer så än säg, hundratalet likadana tjärnar i trakterna.

Vi bryter där för idag. Ni som ivrigt väntar på bilder på Siljansjöarna blir besvikna. Det här badet företogs på vägen hem från dalafjällen (där jag förstås tog tillfället i akt att bada i Svealands högst belägna sjö) och vid det här laget var mobiltelefonerna och därmed kamerorna urladdade. Ni får hålla till godo med en satellitbild:

Siljan invid riksväg 66. Karta från Lantmäteriet.

Siljan
Datum: 2017-06-05
Löpnummer: 50
Område: Nyhammar

Väder: 21 grader, halvklart
Vattentemperatur: 16 grader
Höjd över havet: 205 m
Botten: dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr, gungfly (2)
Placering: nära kommungränsen mot Gagnef (3)
Tillgänglighet: alldeles intill rv 66, men 200 meter snårskog från där det går att parkera (3)
Utsikt: sank barrskog (3)
Omgivningar: skog, riksväg (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s