Älgjaktsbad 1: Mellersta Fängentjärn

November! Gråmulen, duggregnig. Kala träd och mörka sjöar. Skogen på senhösten tillhör jägarna och varje person som vistas i den kan förväntas vara utrustad med hund, gevär och buköppnarkniv. Fordon med hög markfrigång och drivning på minst fyra hjul har ensamrätt till landets labyrintliknande grusvägssystem. Nu är skogen stängd för vanliga friskluftsnjutare, som på sin höjd tar en promenad ner till ICA om det verkar bli uppehåll … eller? Vad är det där bleka för något, det där långsmala med ett rött fält ungefär mitt på? Och där, en till! Lika blek fast med en annan fördelning av färgerna som bryter av det bleka.

Det ser ut som två personer i badkläder.

Vi svängde höger efter Norrviksbackarna och körde in i det kuperade område som S och jag tidigare besökt, på andra sidan året, i form av Långtjärn. Skogen tog vid, slöt sig omkring vår röda bil som om den ville utplåna denna grälla färgklick i det dova mönster som Bergslagens skogar utgör i årets näst sista månad. Det började duggregna. Snart såg vi dagens första fyrhjulsdrivna pickup parkerad invid grusvägen. Ytterligare någon minuts körning och en person utklädd till buske blängde på oss från sin trätron, märkt ”Pass 288”. På höger sida störtade marken ner i Krabbsjöån som porlade i botten av ravinen, på vänster fortsatte den uppåt, uppåt mot Logruvbergets topp, 353,3 meter över havet. Vi for vidare. Snart var det dags att svänga. Rakt fram och vi hade kommit till Krabbsjön och sedermera Bredsjön, avprickade men inte uteslutna en eventuell återvändo i framtiden. Men nu svängde vi höger, körde över Krabbsjöån och klättrade brant uppåt. Det var inte långt till Ljussjön och dess fiskestuga som skulle tjäna som utgångspunkt för dagens badtur.

Dagens aktuella karta, från Lantmäteriet.

Ja, S var inte sen till att tacka ja till en badtur på årets trehundrade dag. Det hon hade att anmärka på var avresetiden, 06:30 en lördag, men eftersom det blir påtagligt mörkt i skogen redan vid fyratiden var det av vikt att komma iväg i tid. Så strax efter klockan nio installerade vi oss i fiskestugan vid Ljussjön, plockade fram kartan och tog ut dagens riktning. Norra Öradtjärn, två kilometer fågelvägen åt sydsydost, var huvudmålet och researchad som en hyfsad badsjö avseende strand och snabbt djup. Långgrunda sandstränder är eftersträvansvärda på sommaren men inte när det är fyra grader i vattnet. Då gör fötterna ont innan låren hunnit i. Därefter skulle vi gå längs med sjöns södra sida och tillbaka norrut förbi Älgtjärnen och Fängentjärnarna.

Den mellre av Fängentjärnarna.

Så blev det inte alls. Avsaknaden av gummistövlar hos 50 % av oss tvingade oss att tänka om när vi kom fram till ett stort område där vägen var översvämmad och sidorna utgjordes av sankmark. Precis som föregående badtur fick jag tänka om. Vi vände tillbaka, förbi bäverhyddan i den östraste av Fängentjärnarna. Den skulle eventuellt gå att bebada någorlunda smidigt, men lockade inte överdrivet mycket. Mellersta Fängentjärn, däremot, har branta stränder på sydsidan och det skvallrade om en möjlig enkel iklivning. Vi lämnade grusvägen och tog av in i skogen. Övermogna svampar, grått, vasst granris och en brant lutning försvårade framskridandet. Vi stannade och vilade ett tag och såg till vår förvåning plötsligt bil efter bil komma längs vägen på andra sidan sjön och svänga av mot den västraste av Fängentjärnarna. Den svarta pickupen från tidigare var där. En vit skåpbil med, tänkte jag mig, köttkrokar i taket. Givetvis den obligatoriska Volvo 245:an. Lunchpaus i älgjakten? Kanske. Det närmade sig lunchdags för oss också, men vi hade en sjö att pricka av först.

Det fanns fortfarande gröna motståndsceller bland allt gulnat och grånat.

Nere vid strandkanten rymdes mycket på liten yta. Blandskog gav vika för ett mycket litet strandängsområde. En tall växte tillräckligt nära sjön för att det skulle gå att knyta repet runt den och därefter, relativt smidigt måste jag säga, kunna fira sig ner i vattnet. Fyra grader i vattnet, sju i luften. Det bästa är att komma upp och känna kroppen värmas upp inifrån samtidigt som handduken suger upp sjövattnet från överkroppen. S, som premiäroffseasonbadade, blev inte heller avskräckt. Vi firade med valnötter och begav oss tillbaka till stugan vid Ljussjön. Den är stor. Längs ena sidan finns två rejält tilltagna våningsslafar. Det är öppet upp i nock. Ungefär i den höjden var det säkert också någorlunda varmt och behagligt, för trots att vi eldade på ganska bra i kaminen steg termometern bara några enstaka grader i bordshöjd. Sent omsider fick vi ändå lunch i form av soppa och pannkaka. Genom fönstret kunde vi se en person i en båt åka fram och tillbaka över sjön i regnet. Våra tio grader inne i stugan kändes med ens helt okej.

Höst i såväl sjö som luft.

En sjö bebadad, lunch intagen och fortfarande några timmar tills skumrasket skulle lägga sig över skogarna. Vad gjorde vi med resten av dagen? Det kommer att framgå i nästa inlägg.

Mellersta Fängentjärn 5 november. Dyster men fridfull.

Mellersta Fängentjärn
Datum: 2017-11-05
Löpnummer: 61
Område: Norrvik

Väder: 7 grader, mulet
Vattentemperatur: 4 grader
Höjd över havet: 268 m
Botten: sten, dy (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: skog, minimyr (3)
Placering: på skogen ovanför Norrvik (3)
Tillgänglighet: 150 svårbemästrade meter från väg (3)
Utsikt: barrskog, myr (3)
Omgivningar: skog (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Läs mer: höstbad 2015, höstbad 2016

9 reaktioner på ”Älgjaktsbad 1: Mellersta Fängentjärn

  1. Pingback: Älgjaktsbad 2: Svantjärn | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  3. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (3/3) | 581 sjöar

  4. Pingback: Bloggstatistik 2019 | 581 sjöar

  5. Pingback: En adventstur till Ljussjön där inte mycket gick som planerat | 581 sjöar

  6. Pingback: Oktober i Norra Pungtjärn | 581 sjöar

  7. Pingback: En förlorad sång vid Östra Fängentjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s