Majbad 2018: Nattjärns kallsupar

Jetströmmar. Mycket hög brandrisk. Eldningsförbud. Högtryck och hetluft. Är maj 2018 en anomali eller kommer vi i framtiden inte höja på ögonbrynen över sommartemperaturer flera veckor i följd redan i maj? I och jag tog det säkra före det osäkra och bokade in en badtur med övernattning redan i år. Fjorton kilometer tallmo och tiotalet bad stod redo av visa upp sig från sina bästa och, i tallmons fall, knastertorraste sida. Härligt, härligt men farligt, farligt, heter det från herrn i grannkommunen åt norr. Säkerligen sjöng han om denna tur utan att veta om det.

Helgens tur var förstås vald med omsorg. En av oss är gravid så gångsträckan skulle vara relativt flack, övernattningsmöjligheten relativt bekväm eller åtminstone bättre än första gången och eftersom det skulle bli bra väder skulle antalet sjöar vara relativt många i förhållande till sträckan. Kravet på flackhet gjorde att urvalet smalnade av, och vi hamnade på de tallbevuxna sandmarkerna sydväst om Skattlösbergs stormosse. Vår plan såg ut så här:

Vandring från den redan bebadade Lilla Sandsjön (till landsvägen mellan Långvasselbron och Nittkvarn (se mer här om den) med övernattning i eldpallkojan vid Svensksjön. Bad i de markerade sjöarna, förstås. Kartan kommer från Lantmäteriet men inte från den digitala, som ni kan se, eftersom sidan vid tidpunkten för författandet låg nere för underhåll. Min slitna trotjänare till papperskarta ryckte gärna in.

I och jag sammanstrålade vid badplatsen i Hörken i Ljusnarsbergs kommun. På andra sidan sjön ligger Ludvika kommun och dess bästa badplats om sommaren i form av Kyrkviken. Sandstranden syns trots avståndet om närapå en halvmil: titta alldeles till vänster om udden till höger som ligger i skugga.

Vi parkerade vid vägskälet där vägen uppför Vittjärnsberget tar av. Vittjärnsberget var hem för Vittjärns-Kalle, en av Finnmarkens sentida trollkunniga. Hans trollhorn finns utställt på Finngammelgården i Skattlösberg. Huruvida det fortfarande är fyllt med sina verksamma substanser (kyrkogårdsjord hämtat en torsdagsnatt vid fullmåne samt likrester, hämtade vid valfritt tillfälle) är osäkert.

Vägen till Vittjärnsberget.

Vandringen började. Lukten av solvarm tall blandade sig med vår solkräm. Nere till höger glittrade Lilla Sandsjön mellan furustammarna och blåbärsblommen. När vägen delade sig i tu tog vi av från Cirkusvägen, alltså ett parti av gamla landsvägen mellan Skattlösberg och Fredriksberg, så kallad tack vare filosofin kring dåtidens vägbygge: ”här är en sten/myr/alldeles för stor tall, vi drar vägen runt den”. Från det håll vi kom pekade en skylt åt Fredriksberg. Vägen vi inte tog pekade mot Skattlösberg. Dit vi skulle pekade ingenting. Bredvid vägen låg en varggrop. Informationsskylten gjorde gällande att varggropar förbjöds 1867 och I anmärkte att den fortfarande var väldigt tydlig. Och ett bruk behöver ju inte upphöra för att det förbjuds.

Vägskyltar i skogen.

Varggrop.

Första tjärnen för dagen var Nattjärn (ej att förväxla med Nättjärn). Skog övergick i skogsbeklädd myr som övergick i myr som övergick i gungfly som övergick i tjärn på ett vad jag tycker lite för utdraget sätt ur badaspekt.

Men ödsligheten gick det inte att klaga på. En någorlunda stabil tall fick agera rephållare och med de förberedelserna ställde jag mig på knä i gungflyt, satte ner händerna och ämnade backa i, i en kombination som mest liknar en avancerad yogapose kombinerat med ett barn som åker på mage nerför en rutschkana. Och något gick inte riktigt som det skulle, för plötsligt var hela jag med hatt och allt under ytan vilket inte alls var planerat. Med en rejäl kallsup kom jag upp. Kallsupar är obehagligt i vanliga fall. I en sjö med okänd botten, okänt djup och dålig sikt är det värre. Jag skyller på ringrostighet; senaste gången jag sjöbadade var så långt tillbaka som i december. Nu var badsäsongen 2018 igång och det kunde bara bli bättre.

Tall med strandtomt.

Nattjärn
Datum: 2018-05-19
Löpnummer: 68
Område: Ulriksberg

Väder: 19 grader, soligt
Vattentemperatur: 17 grader
Höjd över havet: 296 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr, gungfly (2) Placering: sydost om Ulriksberg (3)

Myr vid Nattjärn.

Skäggig gran.

Tillgänglighet: 500 meter relativt kuperad skog/hygge (2)
Utsikt: finfin myrmark och tallskog (4)
Omgivningar: tallbevuxen sandmark, myrområden (5)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

En lyckligtvis namnlös göl, som överraskade med sin existens i det torra vädret.

6 reaktioner på ”Majbad 2018: Nattjärns kallsupar

  1. Man får hoppas att det inte var tallen med strandtomt Du valde att fästa säkerhetslinan i. Å andra sidan kunde ju det i så fall förklara det oavsiktliga helkroppsbadet!

    Gilla

  2. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  3. Pingback: Ryberget runt 2018 | 581 sjöar

  4. Pingback: Alldeles lagom Stora Vittjärn | 581 sjöar

  5. Pingback: Sjöstatistik 2018. Shawns luftballong. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s