Över heden nedåt Lilla Hedtjärn

Den aktuella heden heter Tuppmossheden och ligger intill Tuppmossen som vi stiftade bekantskap med vid besöket till Krusentorpas hål.

På hitsidan var det ont om iklivningsställen.

Och om de tre senaste baden bjudit på positiva överraskningar var det här dags för ett mediokert, dock inte utan överraskning*. Samma sorts svårgångna skog som omgav (södra) Vittjärn återfanns även vid Lilla Hedtjärn, så det var något av en lättnad när den gav vika för myrmark. Skor togs av, badtofflor togs på – och så kom överraskningen. Att en sjunker när en bit i myren och får klafsa sig fram längs strandkanten är inget nytt. Men att myren är så kall att en fryser om fötterna händer sällan när sjön bredvid åtminstone är 17 grader varm. Men här hände det. Termometern visade vid myrvattenmätning 10 grader! Kanske gick här samma källåder som rinner ihop med Storsjöån. Klart är att ett område på tiotals kvadratmeter höll källtemperatur. Sjön i sig var som nämnt i alla fall normalvarm; termometern orkade upp i 17,5 grader. Vi fick gå runt en del av tjärnen för att hitta kombinationen strandnära träd (till repet) och hyfsat djup så vi kunde ta oss i och upp. Upplevelsen som helhet lockade inte till merbad eller återvändo.

Här blickar vi från den södra stranden bort mot den kilometerlånga myren som tar vid på andra sidan. Där fann vi träd som levde tillräckligt mycket för att vi skulle vilja binda fast repet i dem.

Efter badet var det dags för mellanmål. Liggunderlag vecklades ut, portionspaketerade kaloritäta livsmedel togs fram. Nötter, torkad frukt och choklad tvingades ner: Min aptit är sällan god under en badtur och jag får mer eller mindre övertala mig själv att få ner den välbehövliga energin: Inte nog med att jag under en sådan här dag går mycket mer än en vanlig dag (21000 steg när vi kom fram till kvällslägret), med 17 grader i sjöarna går det åt mycket energi för att hålla kroppen varm. Men jag får sällan ro att äta; jag vill vidare, runt kröken i vägen, upp över krönet, ner i nästa sjö, för att hitta fler guldkorn och smultronställen. Nästa sjö bakom vägkröken och backkrönet heter Hedtjärn. Det var inte heller ett guldkorn.

Gungflyet klövs av döda tallars skugga.

Flera döda tallar omgav tjärnen. Frös de också om r/fötterna?

Lilla Hedtjärn
Datum: 2018-05-19

Löpnummer: 70
Väder: 21 grader, halvklart
Vattentemperatur: 17,5 grader
Strand: myr med källvatten, gungfly (2)
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: tallhed med myrar och tjärnar (4)
Utsikt: ungtallskog, myr (3)
Tillgänglighet: knappa hundra meter genom ogallrad tallskog (3)
Placering: sydost om Ulriksberg (3)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

* när jag hade skrivit klart större delen av inlägget om Krusentorpas hål och tittade på kartan över området kom jag på att jag mindes fel. Lilla Hedtjärn bebadades före hålen ute på myren, inte efter. Så här på bloggen är de presenterade i fel ordning. Läs gärna inlägget om Krusentorpas hål igen för att komma rätt i kronologin.

Här står jag mitt i källvattnet och tar kort österut.

Karta Lilla Hedtjärn

Här var vi, och vi skulle alltså till Svensksjön åt sydost till. Karta från Lantmäteriet.

6 reaktioner på ”Över heden nedåt Lilla Hedtjärn

 1. ” I döda tallars skugga” låter som en titel till en apokalyptisk miljöförstöringsroman.
  Eller en travesti på ” I döda poeters sällskap”? Nyproduktionen av poesi torde vara jämförbar.

  Gilla

 2. Hej Martin! Kul att du hittat till min blogg och nu följer den. Och tack för tummen upp på mitt inlägg om Stugsista. När jag kollade upp din blogg insåg jag att jag faktiskt besökt den tidigare, även om det nog var ett tag sedan, Ser att jag t o m lämnat mitt gillande på din Om-sida över detta fascinerande projekt. 🙂 Vem är så knäpp att han tar sig för att bada och simma sig igenom 581 tjärnar, sjöar och dypölar, tänkte jag först. Sedan började jag skratta högt, inte bara över det tokiga i tanken utan även för att de inlägg jag läst är väldigt trevligt skrivna. Om jag minns rätt var ni vid något tillfälle t o m tvungna att simma genom/över diken för att ta er fram till målet för badet. Du har också många fina bilder av naturen som påminner mycket om naturen, tjärnarna och sjöarna här i Hälsingland där vi håller till på sommaren. 🙂
  Nu ska jag läsa vidare och se om du/ni har badat i sjön Barken, den del som ligger i Söderbärke (familjen hade en liten sommarstuga – en gammal banvaktsstuga – där på 60- och 70-talet.

  Gilla

  • Hej Meggie! Tack för fina ord! Precis, ifjol var jag för optimistisk vid ett tillfälle avseende hur lätt det skulle vara att passera ett vattendrag/dike, så det blev till att simma över det för att inte behöva gå en omväg på fyra kilometer. Barkensjöarna är fina sjöar med betydligt bättre badmöjligheter än många av sjöarna här på bloggen, men tyvärr ligger de i grannkommunen Smedjebacken så de blir inte omskrivna här. 🙂 Hoppas du hittar hit igen!

   Gillad av 1 person

 3. Pingback: Östra Hedtjärn … men först Västra, tydligen | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s