Trädgårn, Grand och Hedtjärn

Hedtjärn och Grand och Trädgårn.png

Dagens inlägg berör tre platser i Ludvika kommun. Hedtjärn, ute i skogen åt väster, samt Grand och Trädgårn som delar på samma cirkel mitt inne i stan.

När jag i början av 00-talet just hade blivit myndig och fick komma in på krogen utan att min äldre vän T behövde snacka in mig (på ett ställe med 23-årsgräns, icke desto mindre. Detta var på den tiden jag var nöjd med att misstas för sex år äldre) fanns det två ställen att välja på i Ludvika. Det ena var Trädgårn, som var ett sunkigt ställe i korsningen Fredsgatan-Carlavägen, och det andra var Grand, som var lite fräschare och låg på Storgatan. Grand hade en klibbig kortklippt heltäckningsmatta i baren och var trots detta det fräschare etablissemanget. Båda ställena är stängda nu. Trädgårn rev de till och med, för säkerhets skull.

Grand anordnade skumpartyn ibland och jag minns särskilt en kall augustikväll när jag med dyngsur (men fortfarande stilig) grangrön kavaj förgäves försökte hitta en taxi hem. Inte för att jag hade långt att gå, så stort är inte Ludvika, men även två kilometer i blöta kläder runt halv två på natten i slutet av augusti kan kännas långt. Min fru säger att även Trädgårn hade skumpartyn men det minns jag inte. Från Trädgårn minns jag mest värmen. Dansgolvet låg på ovanvåningen och värme stiger ju uppåt som bekant. Dimman från rökmaskiner, cigaretter (jo, förstår ni, barn, rökförbud på krogen infördes först 2005) och hundratalet varma kroppars avdustningar skapade en atmosfär som brandmyndigheten kanske inte hade förutspått när de bestämde siffran på hur många personer som samtidigt fick vistas i lokalen. Golvet skälvde när ovan nämnda kroppar – som sig bör – hoppade till refrängen i Gyllene Tiders ”Sommartider”. 

sdr

Tuppmossheden i riktning mot Ludvika och dess pulserande nattliv.

Vad har det här med Hedtjärn att göra? Jo, när vi kom ut ur den rivande tallskog som var ett av ledmotiven för dagen och fick fri sikt över vattnet möttes vi av ett svanpar som målmedvetet simmade emot oss från andra sidan tjärnen. De utstötte arga läten och kom allt närmre, tills de stannade i mitten av tjärnen och blängde på oss. Studerade oss och våra drag, ifrågasatte vad vi gjorde där med allt utom ord. Och här, tålmodige läsare,

sdr

Ilskna svanar på väg in.

kommer vi till kopplingen till en av mina upplevelser från Ludvikas uteliv ca 2002. Arga, unga män och deras stirrande. När man stod i kön i trappen till garderoben på Trädgårn. När man gick förbi borden och stolarna, med sina blänkande metallramar, som stod på de låga avsatserna kring dansgolvet, på Grand, och råkade titta mot just det bord de satt vid. Medan DJ Mendez sjöng att adrenaline is all you need, baby – men inte gjorde adrenalinet de där männen något lyckligare. Vad stod stirrandet för? Idag tolkar jag det som revirtänk. Som du är egentligen inte välkommen här men det var ju den här lilla detaljen om att det inte är jag som är krögare och får bestämma vem som får komma in så därför nöjer jag mig med att blänga hatiskt på dig fastän det enda du har gjort är att komma till samma uteställe som jag utan att vara någon jag känner. Inte helt olikt svanarna i Hedtjärn alltså, fastän de sannolikt är lyckligt ovetande om obligatorisk garderobsavgift, Jack Vegas-automater, toaletter i rostfritt stål, snusfyllda urinoarer, plastglas med En stor stark i och genomblöta gröna kavajer. Det finns saker jag saknar med att vara 18 år och bo i Ludvika, men stirrande unga män är inte en av dem.

sdr

Sydstranden.

Hedtjärn som badsjö då? Jag trotsade min ungdoms svanar – visade till och med nonchalans genom att vända ryggen mot dem för att knyta fast repet runt en strandtall – satte ner foten i sjön och hade tur som på måfå hittade en sten en halvmeter under ytan som jag kunde skjuta ut mig ifrån. Badet var ganska kallt men jag stannade i ett tag, kanske i medvetet trots mot mina jämnåriga ludvikabor som jag aldrig lärde känna, kanske inte.

sdr

Öststranden. Här skedde badet!

cof

Det fanns döda träd även vid den här Hedtjärnen.

Hedtjärn
Datum: 2018-05-19

Löpnummer: 71
Område: Ulriksberg

Väder: 20 grader, halvklart
Vattentemperatur: 17,5 grader
Strand: myr, gungfly (2)
Botten: det fanns en sten att stå på med en fot! (2)

sdr

Det fastnade saker i toffeln på väg upp.

Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: tallhed med myrar och tjärnar (4)
Utsikt: ungtallskog, myr (3)
Tillgänglighet: knappa hundra meter genom ogallrad tallskog (3)
Placering: sydost om Ulriksberg (3)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Hedtjärn 1960

Lantmäteriet har lagt in flygfoton från 1960 och 1975 i sin karttjänst! Fantastiskt på alla sätt och vis om jag inte hade haft familj och jobb. Notera byggnaden norr om sjön, som saknas på den nutida bilden.

hedtjärnnu

Till och med vägen till byggnaden är borta. (C) Lantmäteriet

3 reaktioner på ”Trädgårn, Grand och Hedtjärn

  1. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  2. Pingback: Östra Hedtjärn … men först Västra, tydligen | 581 sjöar

  3. Pingback: Västra Hedtjärn, bildskön och förbisedd | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s