Hemdammen: Trägen vinner

Att i huvudet och med kartans hjälp planera framtida turer är ett av de stora kringnöjena med det här projektet. Många inom mitt skrå slår nuförtiden både ett och två slag för mindfulness, att vara närvarande i nuet och lägga mindre vikt på det som har varit eller det som komma skall, som ett sätt att minska stress och uppskatta vardagen och nuet. Det har förstås sitt existensberättigande. Vår hjärna är en riktigt nice konstruktion, men den är inte superduperbra på att skilja mellan det som händer just nu, det som redan har hänt eller det som eventuellt kommer att hända. Därav högst påtagliga stresspåslag när du, trots att du kanske är i hemmets trygga vrå, tänker tillbaka på den där jobbiga gången när det blev alldeles uppenbart att du inte hade en aning om vad du pratade om, eller oron inför det där mötet nästa vecka som har potential att bli helt katastrofalt. Händelserna sker inte här och nu, men huvud och kropp reagerar ändå på det som det.

karta utzoomad hemdammen

Uppe till vänster, strax till höger om ”Gamla” i Gamla Prästhyttan, ligger dagens badområde. Karta från Lantmäteriet.

Lyckligtvis har hjärnan inte bara dålig tempusuppfattning när det gäller obehagliga saker, utan även när det gäller positiva. Därför finns det högst rationella anledningar att i detalj planera och se framför sig en kommande badtur, för de positiva upplevelserna en sådan förväntas föra med sig fungerar belönande och avstressande fastän de inte har inträffat än. Precis som det för mig fyller ett syfte att åter i detalj i huvudet gå igenom dessa badturer igen när det blivit dags att blogga om dem. Genom att öva sig i denna sistnämnda grej, alltså att med pennans (tangentbordets) hjälp minnas en meningsfull upplevelse i detalj, ökar faktiskt chansen att en blir lycklig. Ett sevärt Ted Talk i ämnet lycka, som bland annat tar upp just detta, finns här.

karta hemdammen

Vi parkerade vid den streckade vägen åt sydost. Karta från Lantmäteriet.

Denna inledning känns relevant att plocka med i just det här inlägget, eftersom det är det första som berör en sjö som har bebadats tillsammans med en annan psykolog, T2. Som dessutom hade önskemål om restid, gångavstånd och tillgänglighet med anledning av aktuell graviditet. Det gör planerandet roligare. Inom författarbranschen heter motsvarigheten visst constrained writing, där författaren eller någon annan sätter upp restriktioner för skriften, som att det ska vara en skräcknovell som utspelar sig under mellandagsrean,. Det finns även extremare fall av constrainedness: Det finns en roman på engelska som är skriven helt utan att använda bokstaven e, engelskan vanligaste bokstav.

cof

Trots, eller tack vare, T2:s krav på turens beskaffenhet hamnade vi i ett vackert område. Här gården Gamla Finntorpet.

Nå, riktigt så constrainande som motsvarigheten till att inte innehålla den vanligaste bokstaven var inte T2:s krav. Kort restid, inte så långt gångavstånd och inte så svårtillgängliga sjöar gav ändå visst huvudbry eftersom många av de sjöarna redan har klarats av av mig. Som Snäven, en kvart från ludvikadörr till dopp, och de andra sjöarna uppåt Källbotten. Jag bestämde oss till sist för tre av totalt fyra sjöar som ligger mellan Väsman och riksväg 66, där detta kluster om tre ligger inom en radie om 500 meter från tänkt parkering. Vi pratar nu triss i dammar: Hemdammen, Mellandammen och Finndammen. Dammarna hör till samma vattenväg, som med hjälp av avrinningen från bland andra Stora och Lilla Prästtjärn, Långtjärn, Krabbsjön och Bredsjön, höll igång hyttverksamheten vid Prästhyttan från 1640 och i knappa två hundra år framöver. (Den fjärde sjön norr om Väsman men söder om riksväg 66 heter Sultentjärn och ligger några kilometer närmare Ludvika, så ni inte behöver ligga vakna över det.)

cof

En gulgrön myr som i sommarens torka gick att ta sig över någorlunda torrskodd.

Så var det ju det här med tillgänglighet. Vi angrep Hemdammen västerifrån. Det fanns, för denna sommar, förvånansvärt mycket och stora blåbär mellan grusväg och sjökant, så denna korta promenad drog ut på tiden. Med blåa tumgrepp kom vi till sist fram till sjökanten, eller rättare sagt kärrkanten. Från ytterst på de tuvor som bar vår vikt såg vi att vattnet var ungefär några decimeter djupt, så även om stranden hade varit lättbeträdd hade det här ändå blivit svårt (och mycket dyigt) att bada här. Längre bort skymtade ett vindskydd. Finns det vindskydd vid en sjö i Bergslagen är det anlagt av en fiskeförening, bestämde jag, och då är det iordninggjort med spänger och det finns fina myrkanter att stå på. Genom det rika blåbärsriset­­­ kom vi till sist fram till vindskyddet som var fint och grillplatsberikat och så, men det hade inte några spänger eller annat badunderlättande i sin närhet. Vi fick höja blicken och kastade getögon 150 meter österut, till dammens andra sida som lovade gula myrar och gröna skogar. Gula myrar är bra ur badsynpunkt, i alla fall jämfört med gröna kärr. Vi satte av dit. Odon kompletterade vår färdkost, särskilt i närheten av den gamla dammvallen i sydväst. Ett tag gick vi i skogsbrynet men när myren såg torrare ut genade vi över den. Det fanns inga hjortron. Till sist stod vi så vid ett, för myrar, perfekt iklivningsställe – till min lättnad, ska det sägas. Ett tag höll jag på att känna mig som en inte så bra värd för den här badturen, som en varm sommardag släpade en gravid person runt en sjö som inte skulle gå att bada i.

cof

Iklivningsställe.

Men på dammen östra sida fanns fast mark ända fram till strandkanten, ett träd att binda rep i och ett djup som medgjorde att botten kunde undvikas. Både luft- och vattentemperatur stod på över 23 grader så här kunde vi glida runt tills vi tröttnade på det. Repet hjälpte oss upp, fötterna blev bara lite blöta i balansakten att klä på sig stående på ett ben på en myr, och vi kunde nöjda sätta av norrut längs sjöns östra sida. Och på så vis blev Hemdammen den första sjö som jag har gått runt i samband med bad (i alla fall utan att gå i närheten av en annan sjö som ju fallet blir om en gång en lång rundtur i skogen). Nästa sjö, Mellandammen, bjöd på ett helt annat sorts bad. Den och jag har dessutom en backstory. Väl mött när det är dags för den.

cof

Hitåt riktade vi stegen efter avklarat bad.

Hemdammen
Datum: 2018-08-04
Löpnummer: 79
Område: Norrvik

Väder: 24 grader, halvklart
Vattentemperatur: 23 grader
Strand: myr (2)

cof

Strandbild.

Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: f.d. hyttområde i bärskog (4)
Utsikt: myr och kärr och skog (3)
Tillgänglighet: på andra sidan dammen sett från närmaste bilväg, lättgången ostigad skog (3)
Placering: en mil nordväst om Ludvika (4)
Faciliteter: vindskydd med grillplats finns på andra sidan dammen
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

5 reaktioner på ”Hemdammen: Trägen vinner

  1. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  2. Pingback: Stora vs Lilla Prästtjärn, ABB vs Brunnsviks folkhögskola | 581 sjöar

  3. Pingback: Sista badet före pandemin: Loforsdammen | 581 sjöar

  4. Pingback: En förlorad sång vid Östra Fängentjärn | 581 sjöar

  5. Pingback: Sjöstatistik 2018. Shawns luftballong. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s