Julbad 2018: Flogen

Undrens tid är inte förbi. Den tidigare år något bristfälligt planerande S2 tackade nej till badtur den 27 december med motiveringen ”alkoholtekniska skäl”. Vidare redande i detta uttryck kastade ljus på att S2 ämnade samkonsumera en stor mängd sport och öl på annandagen, varpå han inte bedömde sig vara i utflyktsskick dagen därpå. Det är imponerande planerat av en person som vid mer än ett tillfälle har hastat till Statoil strax före tolvslaget på natten efter att ha kommit på att han a) inte har ätit något på hela dagen och b) inte har någon mat hemma.

Av den anledningen kom vi i år iväg på planerad tid, den 28 december. Resmålet var återigen sjöarna norr om Rämen, på gränsen till Borlänge kommun och Tuna Hästberg, för de ligger nära en plogad väg och har relativt mycket vatten som strömmar igenom dem vilket bådar för att isen inte har lagt sig denna tid på året. Målet för idag var Flogen, som är sista sjön innan den väldiga Rämen fortsätter med vattentransporterandet mot Östersjön.

karta flogen

Från grön ellips till vinröd rundad rektangel, via stjärnorna som utmärker de senaste två årens vinterbad. Karta från Lantmäteriet. Det första vinterbadet kan ni läsa om här.

cof

Laxsjö-Flatnan i lite-mer-än-halvmånens sken.

Vi passerade Laxsjö-Flatnan och Långsjön och satte in på för oss obruten mark. En älg hade passerat nyligen, av spåren att döma eventuellt på annandagen, eventuellt i samma skick som S2 var. Än gick den ute på Långsjöns is, än tvärs över vägen några gånger, och än i diket. Vi höll oss i ett gammalt bilspår och fick på så vis bara trampa ner en decimeter någorlunda lättgången snö.

cof

”Vad stannar du för?” ”Ljuset är fint. Se hallucinogenisk ut.” ”Du menar fotogenisk.” ”Nej jag menar det jag sa. Men fotogenisk går också bra. Välj du.”

Solen gick upp bakom skogskammen och lovade stordåd. ”Titta vad jag kan göra, lysa upp hela världen, bada granarna i brandgult ljus, komma med värme och D-vitaminråvara, fast inte just nu för det är fortfarande bara en vecka efter vintersolståndet så nu går jag snart ner igen. Hej.”

sdr

Långsjön i den tillfälliga solen.

Vi kom fram till en vändplan med älgpass. Det var dags att vika in i skogen. Här hängde frusen blötsnö tung på småträden. Kanske blev de lättade av att vi ruskade av dem innan vi passerade. Flogen skulle enligt kartan bjuda på två möjliga badställen. Där vattnet rusade ut från Långsjön delades det snart i två bäckar, där vi torrskodda lyckades passera den första. Några pulsande tiometer senare såg vi att vi kommit rätt; här skulle det gå att bada. Men det fanns ett bättre ställe än där vi just var.

IMG_20181228_101818

Första vattendraget.

cof

Badvänligt! Men bättre utgångsläge kunde det bli.

Uppströms fann vi, föga förvånande, en kvarndamm. Lite mer överraskande var det att även detta nästa utlopp ur Långsjön delade sig i två, så vi fick passera ytterligare en bäckfåra … och till sist också en fjärde, för det braiga stället vi sett visade sig ligga på en liten, liten ö.

cof

Kvarndammen.

Vi spillde ingen tid. Eld behövdes, för värme och matlagning, och eld blev det. Solen kom fram bakom även denna skogskam och stannade och poserade för några bilder. Is hackades bort från det tänkta badstället, på inrådan från S2, ifall jag skulle få panik och skära mig på isen på väg upp. Jag kastade en blick i smyg på honom. Var det här planeringsvidundret samma man som jag träffade på Rusta på juldagen när han var i färd med att leta julklappar? Jag kom inte fram till något otvetydigt svar.

cof

Kanske S2.

Så, vi hade ett badställe, en varm eld och en strålande sol (bara på genomresa, grabbar, de behöver mig på Nya Zeeland just nu så ses till våren). Då skulle vi väl få till ett bad också? Ja, det skulle vi få. En tacksam botten att vada ut någon meter bort från strandkanten på, ett rep att balansera sig i, och vips kom jag ändå ner med halva huvudet under ytan vilket var lite mer än jag hade tänkt mig och lite mer än vad som är jätteskönt i tvågradigt vatten, men det var i gengäld väldigt trevligt att komma upp igen.

Screenshot_20181228-120656

Screenshot_20181228-120722

sdr

Jag passade på att ta med mitt nya pinnkök och prova det. Det var till belåtenhet.

Både fötter och händer kändes varmare än vid novemberbaden i år trots 8 grader kallare lufttemperatur och 4 grader kallare i vattnet. Men det blåste inte, och solen sken. Sånt underlättar. I sakta mak klädde jag på mig, stoppade kameran och slog mig ner för matlagning. Sjökokt mos och grillad korv stod åter på menyn, men godast var ändå att dricka sjökokt snabbkaffe ur en pappmugg.

cof

Det dröjde inte länge innan S2:s upphackade is började frysa igen.

Kanske låter det inte så gott. Kanske hade det heller inte varit gott någon annanstans än just där, just då, på 60°18′ N 15°08′ Ö kl 12.35 den 28 december 2018, men det är ju faktiskt helt irrelevant. Från våra platser i varsin snödriva stirrade vi in elden ytterligare ett tag innan vi reste oss upp och gick tillbaka.

sdr

Solnedgång över Laxsjö-Flatnan.

sdr

Älvor dansar över Långsjön.

”… och gick tillbaka”. Tre ord som snabbt sammanfattar förflyttningen en sträcka som var betydligt jobbigare att gå åt det här hållet trots att vi hade våra fotspår från ditvandringen att gå i. Naturen gjorde sitt för att hjälpa till. Dimälvor dansade över Långtjärn och solen tittade emellanåt fram mellan dalarna på horisonten, och till slut var vi åter vid bilen. Julbadet 2018 var till ända.

sdr

Dagens bästa bild. Flogen, Grangärde socken (nära Rämen), 28 december 2018.

Flogen
Datum: 2018-12-28
Löpnummer: 88
Område: Grangärdes Hästberg

Väder: -2 grader, sol, vindstilla
Vattentemperatur: +2 grader
Höjd över havet: 248 meter
Botten: grus och sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: snötäckt myr (3)
Placering: strax sydväst om Tuna Hästberg
Tillgänglighet: 2 km snötäckt bilväg, några hundra meter snötäckt skog och över fyra vattendrag (2)
Utsikt: strålande sol över kuperad skog och långsmal vintersjö (4)
Omgivningar: gammalt kvarn-, hytt- och gruvområde (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

cof

5 reaktioner på ”Julbad 2018: Flogen

    • Haha tack! Det värsta är att en aldrig kan veta när det här slår till. För fyra år sedan hade jag också bedömt det som otänkbart att bada utanför perioden maj-september, och nu har jag det här som jullovsvana … En app vore spännande. Önskar att jag hade kunskapen för det!

      Gillad av 1 person

  1. Pingback: Bloggstatistik 2018 | 581 sjöar

  2. Pingback: Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

  3. Pingback: Naturmorgon i P1 och Efter fem i TV4 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s