Ryberget runt 2018

Vi börjar en ny följetong idag. I juli 2018 gjorde S2 och jag en tur med övernattning i trakterna runt det sällan omskrivna Ryberget i västra delen av kommunen. Som ni minns var juli 2018 varm (för att inte överdriva) och eldningsförbud rådde i hela landet hur länge som helst. Därför var det putslustigt att vi planerade in vår tur på en dag som skulle visa sig bli lite svalare och också föra med sig en rejäl regnskur framåt eftermiddagen. Allt som allt förde turen dock med sig bad i sju olika vatten och, mestadels, perfekt hajkväder. I det här inlägget ska jag mappa ut rutten (som det heter på modern svenska) och ge lite bakgrund om området.

Turen ägde rum i glest befolkade skogar en ungefärlig timme från centrala Ludvika. Karta från Lantmäteriet.
Vi gick från röd ellips medsols. Bad vid rundade rektanglar (röd dag 1, blå dag 2), övernattning vid gul ellips. Karta från Lantmäteriet.

Ett besvär på den här turen var tillgången till färskt vatten. I fjällen går det att sticka ner flaskan i närmaste jokk och få förhållandevis rent och säkert dricksvatten. I skogen är det inte lika lämpligt, vilket jag eventuellt fick erfara redan 2017. Därför hade jag inför den här turen inhandlat vattenreningstabletter, som inte löser allt men åtminstone tar död på risken att bli sjuk av bakterier i vattnet. De gör också att vattnet får en tydlig smak av fisk, för den som till äventyrs tycker att det är bra. Dit hör inte S2 och jag, men vi hör heller inte till dem som gärna släpar med sig allt vatten som behövs ett varmt dygn i juli, så det fick bli fiskvatten. Priset är i alla fall rimligt. En burk med hundra tabletter kostar dryga hundringen och räcker till att rena en kubikmeter. Och så mycket kom vi inte att dricka.

Sträckan vi vandrade blev ungefär 1,5 mil fördelat på de två dagarna. Under den perioden såg vi två bebyggda fastigheter och mötte två bilar. I övrigt var det vi och skogen, och inte heller historiskt sett har de här krokarna av Finnmarken varit särskilt bebodda. Det finns en relativt stor gård som delar namn med sjön Stora Låsen men i övrigt är det tomt på historisk bebyggelse så långt jag har hittat. Precis utanför området vi turade i ligger dock Styggens stuga, där trollkunnige Styggen förbannade marken så att ingenting växer där.

Styggens stuga. Bild lånad av Säfsnäs hembygdsförening.

Övriga inlägg från samma tur:

Näckbladtjärn
Sumparna
Rybergsforsen
Rytjärn
Stora Låsen

Läs om andra turer med övernattningar här (länkar till första inlägget från turen):

Stora Kullerberget augusti 2016
Skifsen runt augusti 2017
Svensksjön maj 2018
Skifsen igen november 2018

5 reaktioner på ”Ryberget runt 2018

  1. Pingback: Näckbladtjärn: Inga förmildrande omständigheter (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

  2. Pingback: Rybergsforsens missvisande namn (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

  3. Pingback: Långsamt glesnande skog vid Rytjärn (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

  4. Pingback: Stora Låsen: tredje gången gillt (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

  5. Pingback: Pappersbruket, Långtjärn och knotten | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s