Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019)

Föregående inlägg här.

Jag hade redan badat i nio sjöar i Ludvika kommun innan jag fick för mig att jag skulle bada i, tja, alla. Så lägger vi till de nio till de nittio som jag hade badat i inom projektet, innan M och jag såg Hälltjärn glittra där nere i dalen mellan tallarna, innebär det att Hälltjärn blev sjö nummer 100, knappt fyra år in på projektet.

Hälltjärn och dess badklippor från södra stranden.

Vi hittade hällarna som tjärnen var döpt efter vid den östra stranden, där ett område på 100×150 meter brann exakt på dagen ett år tidigare. Inom det brända området låg en eldstad som såg mycket skyldig ut. Här hände något lustigt med kameran i min telefon. Den fotograferade det brända området i svartvitt, trots att ögat fångade både en och annan röd nyans i det brända. Bara det gröna gräset i kanten av bilden blev grönt. Så fort jag riktade kameran mot ett annat område fick den med alla färger som vanligt.

M betraktar den brända skogen …
… som min kamera inte tyckte hade någon färg när den riktades rakt emot den.
Skyldig eldstad.

Sjöar med namnet Hälltjärn gör bäst i att ha någon form av klipphäll i närheten av sig, såvida de inte vill riskera att åka dit för falsk marknadsföring. Hälltjärn uppfyllde kriterierna, men inte så att det fanns ett överflöd av lätt sluttande klippor som bjöd in till bad. Vi angrep sjön från en liten och spetsig klippa som stack upp en meter från stranden. På den klamrade vi oss fast i någon minut, för solen behagade gå i moln just för tillfället. Upplevelsen var snarlik den vid Stora Nitten, men i ett mycket behagligare väder. Snart gled molnet förbi och vi ner i vattnet. Okej, gled var fel ord för min del i alla fall. Sprattlade passar bättre.

Exakt hur det gick till när båten placerades i Hälltjärn hade varit intressant att se, för närmaste bilväg ligger 400 meter fågelvägen från sjön.

Men så låg jag där igen, i en skogstjärn en junis första högsommardag, och försökte på samma gång mindfulnessa och njuta av nuet och reflektera över att jag faktiskt var just där och då och hur trevligt det var i jämförelse med att till exempel cykla till jobbet en novembermorgon, eftersom jag på väg genom de tvågradiga vattenpölarna ofta längtar just till att flyta runt i en skogstjärn om sommaren. Det gick så där med båda de sakerna, men Hälltjärn lämnade ändå efter sig en positiv känsla. (Myrorna på klipporna innebär dock poängavdrag.)

M fångar snyggt Hälltjärnsbergets sluttning, varifrån vi kom …

Hundra sjöar alltså? Här måste det vara på sin plats att reflektera över de snart fyra år som har gått sedan jag kom på den här idén. Det här varit turer med mycket medflyt och turer med mycket motflyt, men jag har alltid uppskattat dem (om än ibland först efteråt). Tack till er som hittills har följt med mig och gett mig många upplevelser att se tillbaka på och le åt: F och knottinvasionen, S och den holländska husbilen, S2 och hans kommentarer om hypotermi, J:s undran om det här var det dummaste han någonsin gjort, F2 och den lilla, lilla elden, S2 och D för en fin tur i maj, frun och den ensliga sandstranden, F2, F3, S3 och K och regnbågen som blänkte i kvällssolen, I och dikessimmet, T2 och getingarna, min fars första bad det här årtusendet (mer om honom här), C och H och lyxmåltiden vid Skifsen och nu senast M och Sveriges sämsta restaurangräksallad.

Och apropå att reflektera ser jag fram emot kommande sisådär fem hundra sjöar, för i rätt sällskap – som vid Hälltjärn – och i rätt väder – som vid Hälltjärn – är det här en fantastiskt trevlig fritidssysselsättning. Sjö 101 återfinns här!

Till sist: själva badstället. Iklivningsklippan längst till vänster!

Hälltjärn

Datum: 2019-06-07
Löpnummer: 100!
Område: Norrvik

Höjd över havet: 326 m
Väder: 25 grader, halvklart, lätt vind
Vattentemperatur: 21,5 grader
Strand: branta klippor med myror (3). Hade kunnat bli en fyra utan myrorna.
Botten: en del dy (2)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: numera obebodd stadsnära skog (4)
Utsikt: gles tallskog (4)
Tillgänglighet: 700 meter över skogsbevuxet berg (2)
Placering: en dryg mil norr om Ludvika (4)
Faciliteter: eldhärjad eldstad
Folk: 2 i båt när vi kom men vilka snart försvann på fyrhjuling
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: det känns hårt att säga nej eftersom det var ett fint ställe, med otillgängligheten, den eldhärjade grillplatsen, myrorna och att det var ganska svårbadat trots klippor leder ändå till: nej. Utsikten från Hälltjärnsberget, däremot, är det större chans för återvändning på.

5 reaktioner på ”Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019)

  1. Pingback: Öradtjärn eller Övratjärn, var var vi egentligen? (Torrfastsjön 2019) | 581 sjöar

  2. Pingback: Barfota mot Lilla Sömmtjärn (Torrfastsjön runt 2019) | 581 sjöar

  3. Pingback: Elda i regn vid Torrfastsjön | 581 sjöar

  4. Pingback: Kristi Himmelsfärdsbad 2019: Hällsjön | 581 sjöar

  5. Pingback: Min favorittur - Torrfastsjön - Martin Johansson ⋆ Hemomkringvandring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s